Iron condor: inspelen op beperkte beweeglijkheid

Door Justin Blekemolen

....

Geschatte leestijd: 8 minutes

Iron condor optiestrategie
In een ander artikel hebben we uitgebreid stilgestaan bij de butterfly spread. Een belangrijk nadeel van deze strategie is het feit dat de kans op maximale winst klein is. Met de iron condor spread wordt dit probleem opgelost, maar zijn de winsten vaak kleiner.

De iron condor spread vormt daarmee wel een mooi alternatief om in te spelen op een beperkte beweging van de onderliggende waarde.

Na het lezen van dit artikel weet u alles over de iron condor als optiestrategie. Eerst behandelen we de theorie en de voor- en nadelen van de iron condor spread als optiecombinatie. Om dit duidelijk te maken geven we u tevens een praktisch voorbeeld van een iron condor. Bent u op zoek naar een broker om in opties te handelen? Klik dan hier.

De iron condor als optiestrategie

Een iron condor is opgebouwd uit vier opties. Met een iron condor spread wordt ingespeeld op een beperkte beweeglijkheid van de onderliggende waarde.

De optieconstructie wordt voornamelijk gebruikt door optiebeleggers om regelmatig (vaak iedere maand) premie te ontvangen tegen een ingecalculeerd risico. Hieronder vindt u een voorbeeld van een iron condor. De volgende transacties worden in dit voorbeeld uitgevoerd:

 • Koop: putoptie $ 35
 • Verkoop: putoptie $ 40
 • Verkoop: calloptie $ 50
 • Koop: calloptie $ 55
Iron condor voorbeeld | Iron condor: inspelen op beperkte beweeglijkheid

Uitleg theorie iron condor

Van de vier opties worden twee opties gekocht en twee verkocht. De strategie bestaat eigenlijk uit twee verticale spreads – een short vertical put spread en een short vertical call spread – met dezelfde expiratiedatum.

Bij zowel de vertical call- als de put spread wordt een out-of-the-money optie geschreven. Deze wordt afgedekt door een nog verder out-of-the-money optie te kopen. Middels deze strategie wordt er dus ingespeeld op het verlies aan tijdswaarde (theta); de geschreven opties hebben een groter verlies aan tijdswaarde dan de gekochte opties die als dekking dienen.

Wanneer de onderliggende waarde binnen de bandbreedte van de geschreven call- en putopties blijft, bedraagt de ontvangen premie de winst. De bandbreedte van de geschreven en gekochte opties bepaalt de te ontvangen premie. Naarmate deze zone kleiner wordt, neemt de premie toe. Het risico dat de koers buiten de bandbreedte komt, is dan immers groter.

Zoals vermeld, is bij een iron condor het maximale verlies vooraf bekend. Het risico is gemaximaliseerd tot het verschil tussen de uitoefenprijzen van de geschreven en gekochte opties, minus de ontvangen premie.

In het bovenstaande voorbeeld is voor de gehele strategie $ 1 aan premie ontvangen. Hierdoor ligt de break-even prijs op $ 39 en $ 51. Noteert de prijs van de onderliggende waarde tussen $ 39 en $ 51 tijdens expiratie, dan wordt er winst gemaakt. Deze winst is gemaximaliseerd tot $ 100. In tegenstelling tot de butterfly spread, is de kans op maximale winst in de gehele bandbreedte gelijk. Hier staat doorgaans wel een lagere maximale winst tegenover.

Omdat de afstand van de geschreven call- en putspread $ 5 bedraagt, betreft dit het maximale verlies. De ontvangen premie wordt hier nog van afgetrokken, waardoor het maximale verlies uitkomt op $ 400. Dit verlies wordt geleden als de onderliggende waarde boven een koers van $ 55 of onder een koers van $ 35 expireert.

Voordelen iron condor

 • Beperkt risico tegenover de optiegrieken
 • Veel mogelijkheden voor positiemanagement
 • Hoge kans op succes (bij een brede bandbreedte)

Nadelen iron condor

 • Hoge transactiekosten (door 4 opties)
 • Risico op een mogelijk groot verlies
 • Doorgaans matige risk/reward verhouding
opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

De optiestrategie is voornamelijk gericht op het binnenharken van de optiepremie. Hierbij is het zaak dat het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde van de combinatie zo hoog mogelijk is. Met dit in het achterhoofd wordt de uitoefenprijs en looptijd bepaald.

Kiezen uitoefenprijs

De uitoefenprijzen die worden gekozen bepalen de bandbreedte waartussen de onderliggende waarde moet expireren om winst te maken. Des te kleiner u deze bandbreedte maakt, des te kleiner de kans wordt dat de expiratie binnen deze zone bevindt en het risico op verlies dus groter.

Hier staat tegenover dat de ontvangen premie steeds kleiner wordt naarmate de bandbreedte groter wordt. Dit is ook logisch, aangezien de kans ook groot is dat de expiratie binnen deze bandbreedte plaatsvindt. De beloning hiervoor wordt in dat geval dus steeds kleiner.

Kiezen looptijd

Qua looptijd is het raadzaam om voor maximaal een maand te kiezen, aangezien u inspeelt op het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde dat uw kant op komt. Bij een looptijd van langer dan een maand is de theta van de optiestrategie nog nihil.

Daarnaast wordt de kans natuurlijk steeds groter dat een grote beweging wordt ingezet, naarmate de looptijd langer wordt. Dit betekent dat het risico op verlies dus ook toeneemt.

Positiemanagement

Voor de optiebelegger met een openstaande iron condor is het uitdagend om de positie te managen wanneer de koers van de overliggende waarde buiten de bandbreedte noteert en expiratie nabij is. Als dit het geval is, heeft de optiebelegger meerdere keuzes om in te grijpen:

 • Het sluiten van de positie
 • Het doorrollen van de positie naar een volgende expiratiedatum
 • De positie aanhouden tot expiratiedatum

Het sluiten van de positie is de meest drastische stap, waarmee in de meeste gevallen een verlies op de openstaande positie wordt gerealiseerd. De positie wordt beëindigd om het risico op verdere verliezen uit te sluiten.

Bij het doorrollen van de positie naar een volgende expiratiedatum worden de openstaande opties gesloten. Deze worden direct, door middel van een combinatieorder, doorgerold naar een volgende expiratiedatum. Dit kan tegen dezelfde of andere uitoefenprijzen, afhankelijk van de verwachtingen over de koersontwikkeling van de onderliggende waarde.

De laatste mogelijkheid is om de huidige positie aan te houden tot de expiratiedatum. Het nadeel hiervan is dat de gamma groter wordt naarmate de expiratie dichterbij komt. Dit betekent dat bewegingen in de onderliggende waarde in dat geval van grote invloed zijn op de prijsontwikkeling van de opties.

Op dat soort momenten is extra oplettendheid vereist. Het realiseren van het maximale verlies is iets wat de optiebelegger namelijk te allen tijde moet proberen te voorkomen.

Praktisch voorbeeld van de iron condor: AEX index

Op 23 maart 2022 heeft de AEX rond de 632 punten een steunniveau bereikt. De top van begin 2020 kan de Nederlandse beurs de komende dagen mogelijk iets doen opveren. Met de verwachting dat de AEX de komende dagen iets opveert, zetten we een iron condor op.

Op 23 maart 2022 wordt positie ingenomen middels een iron condor. Bij deze transactie is gekozen om de bandbreedte redelijk smal te houden, maar te kiezen voor de expiratie op 1 juli, over zes handelsdagen dus. Voor het opzetten van de combinatie zijn de volgende transacties uitgevoerd:

Iron condor AEX voorbeeld | Iron condor: inspelen op beperkte beweeglijkheid
Koop:Putoptie Juli ’01’22 610
Verkoop:Putoptie Juli ’01’22 644
Verkoop:Calloptie Juli ’01’22 656
Koop:Calloptie Juli ’01’22 690

Voor het opzetten van deze combinatie doet u vier optietransacties. De totale investering van deze iron condor wordt als volgt berekend:

 Actie Optie Betaald Ontvangen
 KoopPutoptie Juli ’01’22 610 € 2,00 
 VerkoopPutoptie Juli ’01’22 644  €12,85
 VerkoopCalloptie Juli ’01’22 656  € 3,00
 KoopCalloptie Juli ’01’22 690 € 0,05 
 Betaalde premie € 2,05 
 Ontvangen premie  € 15,85
 Totaal ontvangen premie € 13,80 

Onderstaande grafiek van de AEX index toont de bandbreedte waarin winst wordt gemaakt.

Iron condor AEX grafiek | Iron condor: inspelen op beperkte beweeglijkheid

Voor de gehele optiestrategie ontvangt u € 13,80 aan premie. De break-even prijs ligt dus op 630,2 en 669,8. De ontvangen premie vergroot namelijk de bandbreedte van de geschreven put- en callopties met 13,80. Door de standaardmultiplier van 100 ontvangt u € 1380 aan premie, exclusief transactiekosten.

Noteert de AEX tijdens expiratie binnen de bandbreedte van 644 en 656, dan expireren alle opties waardeloos. De ontvangen premie is uw winst, wat direct de maximale winst voor deze positie is.

Het maximale verlies is in dit geval: 34 – 13,80 = 20,20. Door de standaardmultiplier van 100 is uw maximale verlies dus € 2020. In dit voorbeeld wordt het maximale verlies geleden als de onderliggende waarde onder de 610 óf boven de 690 expireert.

Prestatieprofiel

Onderstaande schematische weergave van de iron condor komt uit het TWS Handelsplatform. Via LYNX krijgt u toegang tot een breed scala aan optietools, waarmee u eenvoudige en complexe optieconstructies in kaart kunt brengen.

Iron condor AEX prestatieprofiel | Iron condor: inspelen op beperkte beweeglijkheid

Handelen in de iron condor strategie via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig handelen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties