De Iron butterfly: een complexe optiestrategie

Door Justin Blekemolen
Artikel laten voorlezen
De Iron Butterfly is een krachtige strategie voor traders die zich richten op stabiliteit en beperkte marktvolatiliteit.

Deze geavanceerde strategie, die zich onderscheidt door zijn potentieel om winst te genereren in scenario’s met lage volatiliteit, biedt een unieke balans tussen risico en rendement.

In dit artikel duiken we diep in de werking, implementatie en nuances van de Iron Butterfly strategie.

Wat is een Iron butterfly?

De Iron Butterfly is een geraffineerde optiestrategie die vier verschillende opties combineert. Dit bestaat uit het gelijktijdig verkopen van een call en een put optie met dezelfde uitoefenprijs, samen met het kopen van een call optie met een hogere uitoefenprijs en het kopen van een put optie met een lagere uitoefenprijs. Alle opties hebben dezelfde expiratiedatum. Deze optiestrategie bestaat uit zowel ontvangen als betaalde premies.

De Iron butterfly bestaat uit 4 poten. Net als de Iron Condor bestaat de strategie uit 2 short of long verticale spreads. Een short/long verticale call spread en een short/long put spread. Net als bij de butterfly hebben de short opties dezelfde uitoefenprijs. De term “guts” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de middelste uitoefenprijzen. Terwijl de term “wings” doorgaans wordt gebruikt voor de buitenste uitoefenprijzen.

Het ideale scenario, ongeacht of de positie long of short is, is dat debet spreads aflopen met beide opties in-the-money (ITM) en credit spreads aflopen met beide opties out-of-the-money (OTM). Voor short Iron butterflies is het dus ideaal dat het aandeel precies op de middelste strike staat voor maximale winst.

Optietraders kunnen kiezen voor een long iron butterfly of een short iron butterfly. We zullen beide strategieën hieronder verduidelijken met een voorbeeld.

De Long Iron Butterfly

De Long Iron Butterfly strategie wordt toegepast wanneer een trader een significante beweging in de onderliggende waarde verwacht, maar niet zeker is van de richting. De Long Iron Butterfly omvat de volgende opties en deze hebben allemaal dezelfde expiratiedatum.

 • Koop van een at-the-money call optie.
 • Koop van een at-the-money put optie.
 • Verkoop van een out-of-the-money call optie.
 • Verkoop van een out-of-the-money put optie.

Voorbeeld: Stel, een aandeel handelt op $100. U voert een Long Iron Butterfly uit met de volgende posities:

 1. Koop een call optie met een uitoefenprijs van $100 voor $5.
 2. Koop een put optie met een uitoefenprijs van $100 voor $5.
 3. Verkoop een call optie met een uitoefenprijs van $105 voor $2.
 4. Verkoop een put optie met een uitoefenprijs van $95 voor $2.

De netto betaalde premie is $6 ($5 + $5 – $2 – $2). Het maximale winstpotentieel van deze strategie is het verschil tussen de strike prijzen min de betaalde premie, wat kan worden behaald als de aandelenprijs significant stijgt boven $105 of daalt onder $95 op de expiratiedatum. Het maximale verlies is beperkt tot de betaalde premie, wat gebeurt als de aandelenprijs bij expiratie op $100 staat.

De Short Iron Butterfly

De Short Iron Butterfly strategie wordt gebruikt wanneer een trader verwacht dat de onderliggende waarde stabiel blijft rond een bepaalde prijs. Deze strategie omvat vier verschillende posities:

 • Verkoop van een call optie (at-the-money).
 • Verkoop van een put optie (at-the-money).
 • Koop van een call optie (out-of-the-money).
 • Koop van een put optie (out-of-the-money).

Deze posities worden ingenomen met dezelfde expiratiedatum. De strategie is gericht op het maximaliseren van de winst uit de ontvangen premies van de verkochte opties, terwijl het risico wordt beperkt door de gekochte opties.

Voorbeeld: Stel, een aandeel handelt op $100. U voert een Short Iron Butterfly uit met de volgende posities:

 1. Verkoop een call optie met een uitoefenprijs van $100 voor $5.
 2. Verkoop een put optie met een uitoefenprijs van $100 voor $5.
 3. Koop een call optie met een uitoefenprijs van $105 voor $2.
 4. Koop een put optie met een uitoefenprijs van $95 voor $2.

De netto ontvangen premie is $6 ($5 + $5 – $2 – $2). De maximale winst is deze premie, behaald als de onderliggende waarde tijdens de expiratie precies op $100 staat. Het maximale verlies treedt op als de aandeelprijs aanzienlijk daalt onder $95 of stijgt boven $105, en is beperkt tot het verschil tussen de strike prijzen min de ontvangen premie ($5 in dit geval).

Het verschil met de traditionele butterfly

Het onderscheid tussen een traditionele Butterfly en een Iron Butterfly ligt in de positie van de verkochte opties. Terwijl een Butterfly-strategie zich concentreert op één kant van de markt, biedt de Iron Butterfly een bredere winstrange door zowel een verkochte call als put te omvatten.

Praktijkvoorbeeld met SPDR S&P 500 ETF (SPY)

Laten we een voorbeeld bekijken met de SPDR S&P 500 ETF (SPY) om de implementatie van een Short Iron Butterfly te illustreren. De huidige koers bedraagt $ 437, wanneer we rekenen op een lage volatiliteit leggen we de middelste uitoefenprijzen het beste at-the-money (ATM). Om optimaal gebruik te maken van het verlies van de tijdswaarde kiezen we contracten met een looptijd tussen 30-45 dagen.

 1. Verkoop van een Call en Put: In dit voorbeeld verkopen we zowel een call als put optie met een uitoefenprijs van $ 438, waarvoor we $ 6,34 aan premie ontvangen. Ook verkopen we een put met een uitoefenprijs van $ 438 en daar ontvangen we $ 6,42 voor.
 2. Aankoop van een Call en Put: We kopen ook een call optie met een uitoefenprijs van $444 en daar betalen we $ 3,5 voor. Ook kopen we een put optie met een uitoefenprijs van $432, waar we $ 4,23 voor betalen.

In dit voorbeeld zijn de middelste uitoefenprijzen ($ 438) de “guts” van de Iron Butterfly, terwijl de buitenste uitoefenprijzen ($ 432 en $ 444) de “wings” zijn. De netto premie bedraagt dus $ 503, terwijl het maximale verlies $ 97 bedraagt.

De maximale winst en het maximale verlies voor deze Short Iron Butterfly strategie kunnen als volgt worden berekend:

Maximale winst: De maximale winst is gelijk aan de netto ontvangen premie van de opties. In dit geval is de netto premie de som van de ontvangen premies voor het verkopen van de call en put, minus de betaalde premies voor het kopen van de call en put:

 • Netto premie = $6,34 (call verkocht) + $6,42 (put verkocht) – $3,50 (call gekocht) – $4,23 (put gekocht) = $5,03

Dus, de maximale winst is $5,03.

Maximaal verlies: Het maximale verlies treedt op als de onderliggende waarde op de expiratiedatum buiten het bereik van de strike prijzen van de gekochte opties valt. Het is het verschil tussen de uitoefenprijzen van de gekochte en verkochte opties, verminderd met de netto ontvangen premie:

 • Maximaal verlies = Groter verschil tussen de strike prijzen – Netto premie
 • In dit geval is het grotere verschil tussen de strike prijzen $6 (uitoefenprijs van $444 – uitoefenprijs van $438).
 • Maximaal verlies = $6 – $5,03 = $0,97

Het maximale verlies is dus $0,97

Om de slagingskans te maximaliseren, kunt u ervoor kiezen de positie te sluiten zodra 25% tot 50% van de maximale winst is bereikt.

Voorbeeld Iron butterfly | Iron condor

Conclusie

De Iron Butterfly is een complexe maar potentieel lonende optiestrategie voor traders die willen profiteren van periodes van lage volatiliteit. Door zorgvuldige planning en uitvoering, kan deze strategie aanzienlijke winsten opleveren terwijl het risico wordt beperkt. Zoals met elke handelsstrategie, is het essentieel om uw eigen onderzoek te doen en, indien nodig, advies in te winnen bij een financiële expert.

Handelen in opties via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om in opties te handelen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Alles over opties

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.