Artikel laten voorlezen

Kent u de bijzondere verhalen over AMC en Gamestop nog? Onder andere deze twee zwaar geshorte aandelen stegen begin 2021 tot astronomische hoogtes. De forse stijgingen van deze aandelen staan beter bekend als een short squeeze. Gerelateerd aan de short squeeze is de zogeheten ‘gamma squeeze’.

Een gamma squeeze ontstaat doordat speculanten massaal call opties opkopen. Wat is zo een gamma squeeze nu echter precies? In dit artikel bespreken we de werking van een gamma squeeze en nemen we kort de theorie achter de optiegriek gamma door. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Gamma squeeze

In 2021 hebben we er weer een nieuw fenomeen bijgekregen op de beurs. Kleine beleggers die shorters, en daarmee dus vooral de grote jongens (de banken en vermogensbeheerders), een lesje willen leren. Het was de astronomische stijging van het aandeel GameStop dat de aandacht van beleggers in het begin van 2021 naar het Reddit forum ‘r/wallstreetbets’ trok.

De koersstijging van duizenden procenten bleef niet beperkt tot GameStop, want ook bioscoopketen AMC en aandelen als BlackBerry en Bed Bath & Beyond werden door particuliere beleggers tot ongekende hoogtes gedreven. De shorters op Wall Street lijken goed wakker geschud en de invloed van een horde particuliere beleggers kan niet langer worden onderschat. De Reddit pagina wallstreetbets kent inmiddels ruim 12 miljoen leden.

Short squeeze?

De meeste beleggers weten inmiddels wel hoe die enorme koersstijgingen hebben plaatsgevonden. We schreven er destijds al een aantal artikels over en hebben ook een informatief artikel in het LYNX Beurs & Kennisportaal staan over de welbekende short squeeze. Een alsmaar stijgende koers dwingt shorters om aandelen terug te kopen, waardoor de aandelen blijven stijgen en dus soms een short squeeze ontstaat.

Maar hoe kan een kleine groep particulieren met relatief weinig geld nou zo een short squeeze ontketenen? Hebben zij daar echt genoeg koopkracht voor of moeten we de oorzaak iets dieper zoeken? Verwant aan de short squeeze is iets dat bekend staat als een gamma squeeze. De betekenis van een gamma squeeze gaan we hieronder toelichten. Daarvoor moeten we eerst nog even naar de optiegrieken kijken.

Optiegrieken

De oorzaak van de short squeezes die we hebben gezien bij aandelen GameStop en AMC is te vinden bij de optiemarkt. Het zijn niet simpelweg de aandelenbeleggers die de koersen naar grote hoogtes brengen, maar juist de optie-beleggers. De particuliere beleggers op Robinhood en co hebben over het algemeen namelijk weinig te besteden en gaan vaak op zoek naar meer leverage (hefboom) via opties. Hoe zit dat?

Opties geven de kopers het recht om aandelen te kopen of verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs en datum, afhankelijk van de koers. Een optiecontract heeft betrekking op 100 aandelen en daar zit direct het hefboomeffect. De waardes van opties schommelen doorgaans met de veranderende waarschijnlijkheid dat de optiekoper dat recht uitoefent. De zogeheten ‘optiegrieken’ geven een handelaar inzicht in de prijsverandering van een optiepremie wanneer de variabelen veranderen.

De optiegrieken delta, gamma, vega en theta geven beleggers via wiskundige berekeningen inzicht in de prijsvorming van opties en zijn daarmee dus van cruciaal belang voor een optiehandelaar. Deze variabelen zijn echter niet constant. Zo wordt de prijs van een optie onder andere bepaald door de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van de optie tot expiratie en de volatiliteit. De volatiliteit kan toenemen wanneer de onzekerheid toeneemt, met als gevolg een stijging van de optiepremie.

De delta is de belangrijkste optiegriek en heeft betrekking op de verandering in de prijs van een optie in verhouding tot een verandering in de prijs van de onderliggende waarde. Alles over de optiegrieken leest u in dit artikel over de optiegrieken.

Optiegriek Gamma

Wanneer de onderliggende waarde van een optie beweegt, wordt een optie meer in-the-money of meer out-of-the-money. Dit heeft als gevolg dat ook de delta constant verandert. De verandering van de delta wordt gemeten aan de hand van de optiegriek gamma. De gamma geeft de wijziging in de waarde van de delta weer wanneer de onderliggende waarde beweegt. Bij at-the-money opties is de gamma het grootst, aangezien een beweging in de onderliggende waarde dan de meeste invloed heeft op de delta van deze opties.

Wanneer de opties een kortere looptijd hebben, wordt de gamma ook groter. De verklaring hiervoor is vrij simpel. Kortlopende opties hebben minder tijdswaarde dan langer lopende opties. Beweging in de onderliggende waarde is dus van grotere invloed op de optiepremie dan bij langer lopende opties. De gamma van een dag-optie is dus vele malen groter dan bij een maand-optie.

Gamma squeeze uitleg

Handelaren, en met name market makers die opties verkopen, lopen het risico dat ze de aandelen uiteindelijk moeten leveren. Zij riskeren dus enorme verliezen als ze meer moeten betalen dan waar ze op gerekend hadden. Om hun risico geheel of gedeeltelijk af te dekken, kopen of verkopen zij vaak de aandelen van de onderliggende opties.

Zodra beleggers massaal call-opties kopen, worden market makers als het ware gedwongen om de aandelen bij te kopen. Als ze dat niet doen, blijven ze achter met een enorme short gamma-positie. De gamma neemt alleen maar meer toe naarmate de aandelenkoers dichter bij de hoge uitoefenprijzen van de call-opties komen.

De marketmakers doen dus zelf mee aan de short squeeze en deze acties veroorzaken simpelweg een kettingreactie. Zeker als particulieren massaal afspreken om hun aandelen en opties niet te verkopen, zoals bij GameStop het geval was. Als niemand zijn opties besluit te verkopen dan blijft de koers hoog en dus ook de gamma.

Uiteraard is het voor een gamma squeeze ook van belang dat er veel aandelen zijn geshort en de short ratio dus hoog is. Dit kan het short squeeze effect alleen nog maar verder aanwakkeren. De reden van de grote short squeezes in 2021 is dus (deels) te vinden op de optiemarkt. Jonge Reddit-speculanten die honderden tot duizenden dollars besteden aan op het eerste gezicht ‘waardeloze’ calls, die door een zelf versterkend effect soms toch ineens heel veel waard kunnen worden.

Opties kopen en schrijven via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.