Optieprijzen worden beïnvloed door verschillende factoren. De verschillende factoren die invloed hebben op de prijsvorming van opties worden o.a. aangeduid als optiegrieken.

De delta is de optiegriek die we in dit artikel uitgebreid bespreken aan de hand van praktijkvoorbeelden uit het handelsplatform van LYNX.

Delta | Optiegrieken | Opties | Beleggen in opties

Delta betekenis

Delta is een cijfer die weergeeft hoe sterk de theoretische waarde van een optie verandert indien de onderliggende waarde één eenheid wijzigt. Het is met andere woorden een cijfer die de gevoeligheid van de optie weergeeft tegenover de onderliggende waarde.

Een negatieve delta vinden we terug bij put opties en een positieve delta vinden we terug bij call opties. Een positieve delta duidt op een stijgende optieprijs als de onderliggende waarde stijgt en een dalende optieprijs als de onderliggende waarde daalt.

Terwijl een negatieve delta duidt op een dalende optieprijs bij een stijgende onderliggende waarde en een stijgende optieprijs bij een dalende onderliggende waarde. Onderstaand vindt u een afbeelding waar optiereeksen te vinden zijn op de AEX-index (EOE). U vindt meteen terug dat de call opties een positieve delta hebben en de put opties een negatieve delta.

Delta optiereeksen LYNX Beleggen

Het is belangrijk om te begrijpen dat de expiratiedatum geen significante impact op de delta. Een optie die at-the-money is, heeft altijd een delta rond de 0,5. Een optie at-the-money die volgende maand vervalt of binnen 2 maanden, de delta zal rond de 0,5 liggen.

Hieronder vindt u een toepassing op de AEX-index (EOE). De delta van een call met strike 560 ligt voor elke expiratiedatum rond 0,48. Terwijl de delta van de put opties met strike 560 voor elke expiratiedatum ligt rond de -0,52.

De delta bij een put optie ligt tussen de 0 en -1, terwijl bij een call optie de delta ligt tussen 0 en 1.

Delta | Optiegrieken | Opties | Beleggen in opties

Portfolio delta

Per positie die u heeft, is het mogelijk om de delta van uw positie te berekenen. Als u de delta van de optiepositie weet en u vermenigvuldigt deze met het aantal optiecontracten, komt u tot de totale delta van uw ene positie. Merk op dat de delta geen vast getal is. Doordat de delta veranderlijk is doorheen de tijd is de onderstaande berekening slechts een theoretisch waarde van de delta.

Voorbeeld:

U heeft 2 calls van aandeel ABC met delta 0,3. De totale deltapositie van deze opties die u in portefeuille heeft is 0,6 (=0,3 x 2).

Delta en volatiliteit

Hierbij vindt u enkele weetjes over de delta en hoe de Griek zich gedraagt in tijden van volatiliteit.

 • De delta van een put optie beweegt tussen 0 en -1.
 • De delta van een call optie beweegt tussen 0 en 1.
 • De absolute sommatie van de delta voor een call en put met dezelfde strike en expiratiedatum is altijd gelijk aan 1.
 • De delta van een ATM put optie ligt rond -0,5 ongeacht de expiratiedatum.
 • De delta van een ATM call optie ligt rond de 0,5 ongeacht de expiratiedatum.
 • Een verhoogde volatiliteit zorgt ervoor dat de delta van ITM calls dalen richting de 0,5.
 • Een verhoogde volatiliteit zorgt ervoor dat de delta van OTM calls stijgen richting de 0,5.
 • Een verlaagde volatiliteit zorgt ervoor dat de delta van ITM call verder stijgt vanaf de 0,5.
 • Een verlaagde volatiliteit zorgt ervoor dat de delta van OTM call verder zakt vanaf de 0,5.

De delta van het portfolio – deltaneutraal

Wanneer er verschillende optiecombinaties in een portefeuille zitten, is het niet altijd evident om nog een scherpe inkijk te hebben op de exposure van de totale portefeuille. Een oplossing voor dit probleem is de delta bekijken van de totale portefeuille. Via LYNX is het mogelijk om de totale delta te bekijken van uw totale portefeuille.

Dit brengt ons bij deltaneutraal handelen ook wel niet directioneel handelen genoemd. Deze strategie zorgt ervoor dat de waarde van de portfolio niet zal wijzigen door prijswijzigingen van de onderliggende waarden in de portefeuille.

In de praktijk is het moeilijk om altijd deltaneutraliteit te bekomen. De delta’s van uw posities wijzigen dag op dag dus er zijn geregeld interventies nodig in de portefeuille om deltaneutraal te blijven.

Deltaneutrale optiestrategie

U kan een delta neutrale optiestrategie maken met én zonder long of short aandelen. Delta neutrale optiestrategie zonder aandelen zijn bijvoorbeeld een iron condor en een strangle. Stel dat u een optiestrategie heeft zonder aandelen, kan u deze delta neutraal maken door een long of short aandelenpositie in te nemen. Indien u een optiestrategie heeft op een aandelenindex, kan u deze ook deltaneutraal maken door middel van een long of short future in portefeuille te nemen.

Waarom deltaneutraal?

 • Het kan gebruikt worden als een hedge. Zo is de portefeuille niet of nauwelijks onderhevig aan prijsbewegingen van de onderliggende producten.
 • Bij een delta neutrale strategie, kunnen ander elementen die de prijs van een optie bepalen worden geïsoleerd. Denk hierbij aan tijdswaarde en implied volatility. U kan dan bepaalde optiestrategieën ontwikkelen die bijvoorbeeld inspelen op de tijdswaarde (theta).

Hoe deltaneutraal maken?

Wanneer u een positieve portfolio delta neutraal wil maken, heeft u de volgende mogelijkheden:

 • Kopen van put opties
 • Verkopen van call opties
 • Shortpositie van aandelen toevoegen aan de portefeuille. Kan ook een future zijn op een aandelenindex i.p.v. aandelen.

Wanneer u een negatieve portfolio delta neutraal wil maken, heeft u de volgende mogelijkheden:

 • Kopen van call opties
 • Verkopen van put opties
 • Longpositie van aandelen toevoegen aan de portefeuille. Kan ook een future zijn op een aandelenindex i.p.v. aandelen.

Optiestrategieën

Via optiestrategieën kan u inspelen op de delta van de positie. U kan op deze manier uw portefeuille (deels) hedgen en niet directioneel maken. De belangrijkste en/of meest courante optiecombinaties, samen met hun eigenschappen, vindt u terug op de overzichtspagina optiestrategieën Voor de lezer die de belangrijkste optiegrieken naast de delta nog even op een rijtje zet, kan het artikel “De optiegrieken: delta, gamma, vega en theta” lezen.

Opties kopen of verkopen via LYNX

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig opties handelen op het professionele handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle opties wereldwijd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.