Aandeel Philips op hoogste koers ooit

Het bedrijf Philips heeft door de jaren heen een grondige metamorfose ondergaan. Dit heeft uiteindelijk een positieve invloed gehad op het aandeel Philips. De koers staat namelijk terug bijna op zijn all-time high, wat zoveel wil zeggen als de hoogste koers ooit. Is er reden om te kopen? Of nemen we beter onze winst? We nemen het aandeel Philips voor u onder de loep.

Over welke topics komt u iets te weten?

  • De koers van het aandeel Philips
  • Nieuws over het aandeel Philips
  • Technische & fundamentele analyse

Koers aandeel Philips

Het aandeel Philips is terug te vinden onder het symbool <<PHIA>> bij onze noorderburen op Euronext Amsterdam. Het aandeel is niet enkel populair bij de Nederlanders maar ook bij de Belgische beleggers. We kijken verder in het artikel wat hiervoor de reden zou kunnen zijn.

Koers aandeel Philips

Wat doet het bedrijf Philips?

Philips zijn geschiedenis gaat terug naar voor 1900 en bestaat vandaag de dag uit:

  • Healthcare
  • Consumer Lifestyle

Via de Healthcare-afdeling van Philips worden apparaten en software verkocht aan ziekenhuizen en dokters. Er worden o.a. ingezet op systeemintegratie, artificiële intelligentie en het bereiken van een interoperabiliteit. Interoperabiliteit is een moeilijke term voor de vlotte (data)samenwerking van allerlei afdelingen. Philips legt hier de focus op de gezondheidszorg.

Via de Consumer Lifestyle-afdeling verkoopt de multinational allerlei elektronische apparaten aan de consument zoals bijvoorbeeld scheerapparaten, elektrische tandenborstels,…

Aandeel Philips nieuws

Philips richt veel van zijn pijlen op Healthcare/gezondheidszorg. Op geregelde basis worden er nieuwe producten op de markt gebracht waarvan HeartStart een recent voorbeeld is. HeartStart is een externe defibrillator die hulp kan bieden aan slachtoffers van een plotse hartstilstand. Twee nieuwe defibrillators hebben een PMA (pre-market approval) gekregen van de Amerikaanse medische toezichthouder (FDA). De koers van het aandeel Philips klom meteen hoger wanneer het nieuws bekend raakte. Wat de twee defibrillators uniek maakt in de Verenigde Staten is dat er geen verwijsbrief nodig is om de toestellen aan te schaffen.

Maar het bedrijf levert niet enkel producten maar ook software. Recentelijk werden de mogelijkheden van het bekende EPIQ CVx platform uitgebreid. Dit platform heeft talloze beeldvorming-functies. Denk hierbij aan echografie en elastografie. De recente uitbreidingen maken het mogelijk om de cardiologische analyses sneller, accurater en gebruiksvriendelijker uit te voeren. Eind juni kwam Philips naar buiten met dit nieuws en de koers van het aandeel Philips klom al snel enkele procenten hoger. Het lijkt erop dat de laatste productvoorstellingen altijd hebben geleid tot een gevoelige koersverhoging van het aandeel Philips.

Analyse aandeel Philips

Het aandeel Philips heeft de laatste drie maanden een gemiddeld dagvolume van 2.345.788 aandelen. De koers van het aandeel is opgeklommen tot net geen nieuw record, €39,81. Natuurlijk weerhoudt niks het aandeel Philips om naar een nieuwe recordkoers te spurten. Deze spectaculaire rally sinds begin 2019 kwam er na een stevige correctie van de koers Philips eind 2018. De koers daalde toen meer dan 27,50 procent op twee maanden tijd. Het is geen geheim dat het Philips onder de beleggers eerder als defensief wordt beschouwd. Dit heeft veel te maken met de sector waarin de Nederlandse multinational actief is.

Lange termijn technische analyse aandeel Philips

Op de lange termijn grafiek kunnen we zien dat de koers een sterke steunzone (zwarte stippellijn) meerdere malen heeft geraakt. Steeds was er een krachtige reactie wat wijst dat vele grote en institutionele beleggers met grote kooporders de markt inkwamen rond €30 per aandeel Philips. De koers van het aandeel Philips noteert nu bijna aan €40. Dit is in het verleden (oktober 2018) een sterke weerstand gebleken. Het volume onderaan de grafiek waarschuwt ons dat er mogelijks een heftige reactie van dit niveau komt. Stel dat de koers kort boven de €40 gaat onder een laag volume, is de kans groot dat het om een fake-out gaat. Een fake-out is één van de beste verkoopsignalen die u kan vinden in de financiële markt.

Korte termijn technische analyse aandeel Philips

Wanneer we de korte termijn grafiek van het aandeel Philips erbij nemen merken we op dat de stijgende trend nog steeds niet gebroken is. De prijs is namelijk nog niet gesloten onder de opwaartse trendlijn. Maar met de lange termijn technische analyse in het achterhoofd, weten we dat er een sterke weerstandszone ligt rond €40. We merken ook een divergentie op tussen de RSI en de prijs van het aandeel Philips. De prijs is bezig met het neerzetten van een hogere top (zwarte pijl), terwijl de RSI een lagere top (zwarte pijl) neerzet. Zo’n divergentie duidt meestal op een trendommekeer. Beleggers met een longpositie in de Nederlandse multinational zouden er goed aan doen om een deel van hun winst te nemen.

Fundamentele analyse aandeel Philips

Bij Philips is over de laatste jaren heen de omzet gedaald, terwijl de winst per aandeel steeg. Zoals in het begin van dit artikel aangehaald, heeft Philips door de jaren heen veel activiteiten afgestoten. Dit is de grondreden waarom de omzet is gedaald en de winst per aandeel de hoogte in ging. Er waren namelijk minder aandelen Philips in omloop.

Analisten (18) van Reuters zijn verdeeld tot positief over het aandeel. Acht geven het advies houden, zes geven het advies kopen en vier geven een sterk koopadvies. De koersdoelen variëren tussen de €34 en €45. Om de fundamentele analyse over het aandeel Philips af te sluiten geef ik hieronder nog graag de schattingen mee van EBIT, bruto dividend, cash flow per aandeel en boekwaarde per aandeel. Het gaat over een hele reeks verwachtingen waarvan de mediaan en het gemiddelde van alle analisten zijn genomen.

Meer beursnieuws over aandeel Philips

Wenst u op de hoogte gehouden te worden van het laatste beursnieuws? Schrijf u dan in om het laatste beursnieuws en interessante nieuwsflashes te ontvangen via WhatsApp. Deze service wordt u volledig gratis aangeboden door LYNX. Aanmelden kan u hier.

Aandelen Philips kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in het aandeel Philips en andere aandelen uit de gezondheidssector. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Philips aandeel

Editorial credit: JPstock / Shutterstock.com – testing / Shutterstock.com

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws