Geschatte leestijd: 8 minutes

De wiel strategie of de wheel strategy is een trading strategie met behulp van opties. Voor de optiekenner is dit zeer eenvoudig en wordt dit vaak gebruikt zonder besef van het bestaan van de strategie. Voor beleggers bij wie opties pas recentelijk de aandacht trekken, kan dit een eenvoudige en goede manier zijn om praktisch te starten met opties.

Deze strategie is toegankelijk voor beginnende beleggers, maar vraagt wel om een goed begrip van opties. Hier leest u meer over wat opties zijn en hoe u kunt beleggen in opties. De wheel strategy kan een leuke strategie zijn, omdat we zowel fundamentele, technische als optie analyses toepassen en als trader een breed scala aan vaardigheden ontwikkelen.

In dit artikel leest u meer over de werking van de wheel strategy, de voor- en nadelen en hoe ook u gebruik kunt maken van deze optiestrategie.

Wat is de wheel strategy?

Met de wheel strategy verkoopt u puts op aandelen waar u bullish op bent en u in portefeuille hebt of wil. De basis verloopt in 2 stappen die we kunnen herhalen in de toekomst. De belangrijkste opfrissing is de volgende tabel:

 KopenSchrijven
CALLRecht om aandelen te kopenPlicht om aandelen te verkopen
PUTRecht om aandelen te verkopenPlicht om aandelen te kopen

Stap 1: puts verkopen

Wanneer u aandelen hebt waar u bullish op bent en na veel onderzoek wil gaan aankopen, dan kan u een put schrijven op de door u bepaalde prijs. Dit kan op basis van de intrinsieke waarde, een steunniveau of op basis van de delta van de optie. Wanneer u de put schrijft, ontvangt u dus een premie. Dit is de prijs van de optie vermenigvuldigd met de multiplicator van 100. Bij een verkochte put bestaat de verplichting tegenover de koper de aandelen aan te kopen op de door u bepaalde strike price. Met een cash gedekte geschreven put optie heeft u de koopkracht om 100 aandelen te gaan aankopen wanneer deze prijs wordt bereikt. Wanneer de prijs niet wordt bereikt of de koper zijn recht niet uitoefent, kunt u de premie houden. Dit proces kunt u herhalen tot u de aandelen in portefeuille hebt. Dit is onze eerste manier om inkomen te creëren.

Stap 2: calls verkopen

Dit is de belangrijkste stap in de strategie en kan winst of verlies betekenen. Wanneer u werd toegewezen als gevolg van uw verkochte put hebt u nu 100 stuks (maal het aantal verkochte puts, indien meer) in portefeuille. Nu kunt u calls schrijven die zijn gedekt door uw positie om zo inkomen te genereren. U schrijft de call best op een prijs hoger dan de gemiddelde prijs van uw positie alsook OTM (out-of-the-money). Als de prijs niet voorbij uw strike price stijgt kunt u de premie houden. Dit proces herhaalt u tot u wordt toegewezen en u de aandelen moet verkopen. Wanneer de prijs boven de strike price stijgt, dan zal u uw positie met winst verkopen.

Uw winst bestaat dan uit uw ontvangen premie(s) door het verkopen van de puts , de prijsstijging van uw positie en de ontvangen premies van uw verkochte calls. Daarom wordt de wheels strategy ook wel de “triple income strategy” genoemd. Wanneer u onder uw gemiddelde prijs gaat en wordt toegewezen zal dit een verlies van uw trade betekenen.

Voor- en nadelen wheel strategy

Met opties kunnen we winst maken in zowel dalende als stijgende markten. Met de wheel strategy maken we enkel gebruik van een stijgende trend om inkomen te genereren. Daarom zoeken we voor deze strategie aandelen met een lagere of normale volatiliteit en een stijgende markt. Deze aandelen zijn meestal ook fundamenteel sterk. Ook index ETF’s kunnen een voor de hand liggende kandidaat zijn voor deze strategie maar hebben doorgaans een hogere prijs en zijn dus kapitaalintensiever voor deze strategie.

Aandelen waar u geen vertrouwen in hebt verdienen dus geen plaats in deze strategie. De hogere premie op aandelen met veel volatiliteit en onzekerheid kunnen aantrekkelijk zijn, maar zijn het meestal niet waard. Wanneer de positie na aankoop via de geschreven put optie in portefeuille komt en de prijs blijft dalen kan u de positie een tijdje in uw portefeuille hebben of met verlies moeten sluiten. Selecteer daarom aandelen die u begrijpt en waarvan u denkt dat de lange termijn trend positief is.

Een voorbeeld

Als voorbeeld voor het uitleggen van de wheel strategy nemen we het aandeel Intel (INTC). Als belegger ziet u bijvoorbeeld een mooie toekomst en een ideale manier om inkomsten te genereren met het bedrijf. U schrijft een put optie met een strike price van $ 42,5 voor volgende maand, wat voor u een aanvaardbare aankoopprijs zou zijn. Hiervoor krijgen we op het moment van schrijven 90 dollar aan premie. Dit wil zeggen dat ons breakeven punt $ 41,6 is.

The Wheel Strategy | LYNX Beleggen
Aandeel Intel (INTC) in het TWS Handelsplatform
  • Scenario 1: De prijs blijft boven $ 42,5 en we houden de premie van $ 90. Dit is ons inkomen voor deze maand op Intel en we kunnen het proces herhalen de volgende maand.
  • Scenario 2: De prijs zakt onder $ 42,5 tot $41  en we moeten het aandeel aankopen. Onze gemiddelde aankoopprijs is dan $ 41,6.

We bouwen verder op scenario 2. Momenteel hebben door onze aankoop 100 stuks Intel in bezit tegen een aankoopprijs van $ 41,6. De koers staat nu op bijvoorbeeld $41 en we hebben 60 euro ongerealiseerd verlies.

We maken gebruik van stap 2 en schrijven een call boven onze aankoopprijs, bijvoorbeeld een strike price $ 45 en de expiratiedatum volgende maand. Hierbij krijgen we opnieuw een fictieve $ 100 aan premie. Opnieuw hebben we een confrontatie met 2 mogelijke scenario’s.

  • Scenario 1: De prijs blijft onder $ 45 en we houden de premie van $ 100. Dit is ons inkomen voor deze maand op Intel en we kunnen het proces herhalen de komende maand. Hierdoor laten we opnieuw onze aankoopprijs zakken met $ 1. Ditmaal wel fictief.
  • Scenario 2: De prijs stijgt boven $ 45 tot $ 46 en we moeten het aandeel verkopen. Onze gemiddelde aankoopprijs is dan $ 41,6 en we verkopen aan $ 45

Wanneer we succesvol onze positie sluiten aan een verkoopprijs van $ 45 hebben we op 3 manieren winst gemaakt. De eerste $ 90 aan premie door onze verkochte put, de $ 340 gerealiseerde winst door het verschil met de aankoop en verkoopprijs en als laatste de $ 100 premie met de verkochte call. Vandaar de naam “triple income strategy”.

Conclusie wheel strategy

  • Bij de wheel strategy verkoopt u herhaaldelijk OTM put opties op een aandeel waar u vertrouwen in heeft tot u de aandelen toegewezen krijgt. 
  • U verkoopt OTM call-opties op het aandeel tot u de aandelen moet verkopen.
  • U herhaalt het proces


Het is zeer belangrijk alle risico’s van opties te kennen en te begrijpen. We kunnen onze vaardigheden combineren met de wheel strategy. Technische analyse, Fundamentele analyse en optie analyse. Aandelen met teveel onzekerheid en waar u geen vertrouwen in heeft verdienen geen plaats in deze strategie.

Opties handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties. De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek. 

Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen. Lees meer over ons aanbod via de onderstaande knop.


FAQ

De Wheel-strategie, ook wel bekend als de Triple Income-strategie, is een optiestrategie waarbij beleggers extra rendement kunnen genereren op hun aandelenportefeuille. Het werkt door het schrijven van gedekte putopties op aandelen die de belegger al bezit. Als de optie vervalt, kan de belegger het aandeel behouden en het proces herhalen.

De Wheel-strategie biedt verschillende voordelen voor beleggers, zoals het genereren van extra inkomen op hun bestaande aandelenportefeuille en het verminderen van de volatiliteit van hun portefeuille. Het is ook een geschikte strategie voor beleggers die bereid zijn om hun aandelen op langere termijn vast te houden en zich niet snel laten afschrikken door schommelingen in de markt.

Zoals bij elke beleggingsstrategie zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van de Wheel-strategie. Het grootste risico is dat het aandeel waarop de gedekte putoptie is geschreven sterk in waarde daalt, waardoor de belegger verlies kan lijden.

Daarnaast kan de belegger ook beperkt worden in het genereren van extra rendement als de markt niet in hun voordeel werkt. Het is daarom belangrijk om de strategie goed te begrijpen en eventuele risico’s te minimaliseren door middel van risicobeheer.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart