Artikel laten voorlezen
Meest verhandelde aandelen | Meest verhandelde opties
In dit artikel bespreken we de meest verhandelde opties en aandelen via LYNX uit het beursjaar 2022. Uiteraard zegt het aantal transacties niets over het toekomstige koersverloop van de besproken aandelen of opties. Als belegger kan het interessant zijn om te weten waar een groot deel van beleggers mee bezig is.

Vooral index ETF’s en Amerikaanse techbedrijven vielen in de smaak in 2022. We analyseren de handel in 2022 op basis van het aantal beleggers en transacties.

Beursjaar 2022 werd gekenmerkt door een strijd tegen inflatie. De centrale banken begonnen met de aanzienlijke verhoging van de rente wat resulteerde in het einde van het tijdperk van gratis geld op de kapitaalmarkten. Het jaar werd ingezet met een scherpe correctie met zijn bodem in oktober, de S&P 500 stond 22% lager op zijn dieptepunt, ook de QQQ moest 33% van zijn waarde inleveren alvorens op te veren.

Top 10 meest verhandelde opties 2022

Index ETF’s 

Op de eerste plaats staat de index ETF van de S&P 500, deze enorm populaire ETF laat de belegger toe om in te spelen op de Amerikaanse markt. Dat brengt veel volume met zich mee wat het heel makkelijk maakt om snel optiecontracten te kopen en verkopen. Ook de Nasdaq ETF de QQQ staat op een 4de plaats in populariteit.

De verhoogde volatiliteit zorgt voor een verhoogde interesse in de index ETF’s. Het verhoogde volume zorgt ook voor kleinere spreads in de prijzen wat hen nog aantrekkelijker heeft gemaakt. We kunnen ook aannemen dat het onzekere jaar 2022 zorgde voor meer hedging activiteit. Langetermijnbeleggers proberen zich dan in te dekken voor mogelijke dalingen door put opties te kopen op bijvoorbeeld de SPY. Zo is het neerwaartse risico verkleint en kan de risicoaverse belegger beter slapen.

De volatiliteit van de S&P 500 kende een enorme piek in 2022. Eind 2021 stond de historische volatiliteit op een kleine 8,8%. De piek voor de historische volatiliteit werd gezet op een 28,2%. Een stijging van 220%. De Nasdaq index en zijn bijhorende ETF kende nog meer volatiliteit. De index bestaande uit technologieaandelen in de VS steeg van een historische volatiliteit van 13% naar een piek van 37,3%, een stijging van 187%.

volaliteit S&P 500 | koers S&P 500 | Koets SPY | S&P 500 nieuws

De grafiek met de historische en implied volatiliteit is dan ook een mooie representatie van het turbulente beursjaar. Optieverkopers genoten van een verhoogde implied volatility en konden beter gebruik maken van verkoopstrategieën.

spdr s&p 500 etf koers | spdr s&p 500 etf | s&p 500 ETF

Apple

Het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf stond opnieuw op de radar van beleggers. Ook Apple was niet immuun voor de globale koersval en stond 27% lager in het dieptepunt van 2022. Apple had dit jaar te maken met vertraagde groei, toch kon het technologiebedrijf opnieuw recordcijfers neerzetten en analisten verbazen. De supply chain problemen die Apple in het begin van dit jaar nog teisterden lijken nu voorzichtig te worden opgelost. We zagen ook de productie in China terug op stoom komen na de versoepeling van het COVID-19 beleid.

De implied en historische volatiliteit was gelijkaardig aan dat van de Nasdaq en kende enorme pieken en dalen waar traders die volatiliteit verkopen veel gebruik van konden maken.

Tesla

De autobouwer moest een pijnlijke 65% van zijn waarde inleveren in 2022, ook de stocksplit van 3:1 in augustus kon de koersval niet afremmen. Daarbij werd ook CEO en oprichter Elon Musk kort van zijn troon gestoten als rijkste man ter wereld. De CEO kocht in 2022 het social media bedrijf Twitter en concentreerde zich volop op het redden van het platform. Tesla aandeelhouders lieten hun ongenoegen horen en verwachten opnieuw volle concentratie van Musk op Tesla.

NVIDIA en AMD

Ook NVIDIA stond meer dan 60% lager op zijn dieptepunt in 2022. Intussen kon het aandeel een sprint inzetten en een groot deel van de verliezen goedmaken in 2023. Beleggers zijn optimistisch over de AI vooruitzichten van de chipfabrikant, ondanks dat de gaming divisie onder druk kwam in het derde kwartaal van 2022. Meer informatie en een bredere uiteenzetting vindt u in de LYNX Beursflash.

Het aandeel AMD kende een gelijkaardig koersverloop als NVIDIA maar kon minder goedmaken in het begin van 2023.

META platforms en Amazon

Aan de staart van onze top 10 bevindt META platform zich onder leiding van Mark Zuckerberg. Meta zette 2022 in met een daling van meer dan 70% door het wegvallen van de groei en het vertrouwen van beleggers. Intussen kon de koers opnieuw een deel herstellen en steeg het aandeel sinds de bodem met meer dan 90%. Voor Amazon viel 2022 tegen, het belang in autobouwer Rivian werd afgestraft door een groot verlies, de kwartaal resultaten waren aan de zwakke kant en konden beleggers niet bekoren.

aandeel Meta | koers aandeel Meta | aandeel amazon | koers aandeel amazon | Koers aandeel Apple

Als we de koers vergelijken zien we een gelijkaardig koersverloop tussen de Amerikaanse technologiebedrijven. Een piek eind 2021 en een scherpe daling richting oktober 2022, we zien ook dat een aantal aandelen al aan het herstel begonnen zijn begin dit jaar.

Top 10 verhandelde aandelen van 2022

 • Microsoft (MSFT)
 • NVIDIA (NVDA)
 • Tesla (TSLA)
 • Meta platforms (META)
 • Apple (AAPL)
 • Alibaba Group (BABA)
 • ASML Holding (ASML)
 • Amazon.com (AMZN)
 • Netflix (NFLX)
 • Intel (INTC)

De meest verhandelde aandelen weerspiegelen dezelfde thema’s als de opties. Vooral Amerikaanse technologiebedrijven vallen in de smaak bij LYNX beleggers. De Chinese techgigant Alibaba en ASML waren ook dit jaar bij de favorieten.

Verwachtingen voor 2023

Veel grootbanken verwachten een vlak jaar voor beurzen in 2023. Afhankelijk van de macro-economische data zullen centrale banken hun rentebeleid bijstellen, mochten daar grote verassingen uit de bus komen dan kan 2023 ook enorm volatiel worden. Ondanks dat een recessie grotendeels al geprijsd zat in de markt is een economische “harde landing” nog steeds zeer reëel. Voor 2023 zullen waarschijnlijk dezelfde thema’s het beurslandschap schilderen. Als de verhoogde volatilteit blijft aanhouden dan zullen we de verhoogde interesse in opties verder zien groeien.

Conclusie

We bespraken de meest verhandelde opties en aandelen bij LYNX in 2022, waaronder index ETF’s en Amerikaanse technologiebedrijven. Het jaar werd gekenmerkt door een strijd tegen inflatie en een scherpe correctie tot oktober. De top 10 verhandelde opties omvatte onder andere SPDR S&P 500 ETF TRUST, Apple, Tesla en de Nasdaq ETF. De verwachtingen voor 2023 zijn volgens grootbanken vlak, maar afhankelijk van macro-economische data kan het jaar opnieuw turbulent worden.

Handel in de top 10 meest verhandelde aandelenopties via LYNX

Handel in Amerikaanse aandelenopties en indexopties zonder enige beperking. In totaal zijn ruim 3.000 verschillende Amerikaanse aandelen beschikbaar waar u opties op kunt handelen. Daarbij zijn via LYNX ook opties op de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq beschikbaar. Geen andere broker heeft zoveel handelsmogelijkheden in opties als LYNX. Bekijk het aanbod:


Gerelateerde artikels

Leer alles over opties

Wilt u meer weten over de werking van opties en de mogelijke risico’s? Ontvang vrijblijvend ons eBook over opties.

"*" geeft vereiste velden aan

*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.