Dollar-cost averaging: bescherm uw portefeuille in een bearmarkt

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

dollar cost averaging
Heeft u al eens gehoord van dollar-cost averaging? Het is een van de meest gesuggereerde manieren om te investeren in de markt. De dollar-cost average methode wordt zelfs door beleggingsadviseurs aanbevolen om risico’s te vermijden. Het gebruik van deze methode kan voor iedereen van pas komen, of u nu een lange- of korte-termijn belegger bent.

In dit artikel zullen we daarom kijken wat dollar-cost averaging is, hoe het uw beleggingen kan verbeteren, en hoe het presteert in verschillende marktfases.

Wat is dollar-cost averaging?

Dollar-cost averaging is een beleggingsstrategie om de impact van volatiliteit op uw portfolio te verminderen, door uw aankopen van aandelen in de loop van de tijd te spreiden. Dit zorgt ervoor dat u geen grote hoeveelheden aandelen koopt op een te hoog prijsniveau.

Dollar-cost averaging is dus een strategie om de aankopen van uw aandelen te spreiden, met regelmatige intervallen en in ongeveer gelijke hoeveelheden. Als dit correct wordt uitgevoerd, kan het aanzienlijke voordelen hebben voor uw portefeuille. Dit komt doordat de dollar-cost averaging methode uw aankoopprijs in de loop van de tijd “gladstrijkt” en ervoor zorgt dat u niet al uw geld op een top in de markt investeert.

tip
Wanneer kan je de DCA-methode gebruiken?

De dollar-cost average methode kan bijzonder nuttig en krachtig zijn in een bearmarkt zoals we die hebben gezien tijdens het coronavirus.

In een bearmarkt heeft u de mogelijkheid om de laagtepunten te kopen, of kunt u aandelen kopen tijdens neerwaartse prijsbewegingen, wanneer de meeste beleggers te bang zijn om te kopen. Als u zich aan deze strategie houdt, betekent dit dat u investeert wanneer de markt of een aandeel daalt, en dat is meestal wanneer beleggers de beste deals in de wacht slepen.

Hoe wordt dollar-cost averaging berekend?

Om te begrijpen hoe dollar-cost averaging u ten goede komt, moet u dit vergelijken met andere mogelijke beleggingsstrategieën, zoals het kopen van al uw aandelen in één transactie met een vast bedrag. Daarom zullen we hieronder enkele scenario’s onderzoeken die illustreren hoe de dollar-cost average werkt in vergelijking met andere strategieën.

Scenario 1: Een eenmalige aankoop

We zullen eerst eens kijken wat er gebeurt met een aankoop van 100 aandelen van het bedrijf ABC tegen € 100, voor een bedrag van € 10.000. In dit voorbeeld zullen we veronderstellen dat het aandeel de volgende prijzen bereikt wanneer u uw aandelen wilt verkopen. De kolom aan de rechterkant toont de brutowinst of het brutoverlies op elke transactie van de 100 aandelen.

VerkoopprijsWinst of verlies
€ 90-€ 1000
€ 110€ 1000
€ 130€ 3000

Dit is het basisscenario. We kunnen het nu eens met andere methodes vergelijken om te zien hoe dollar-cost averaging werkt.

Scenario 2: Een dalende markt

Hier schijnt de dollar-cost average het meest. Laten we ook hier veronderstellen dat € 10.000 gelijk verdeeld is over vier aankopen tegen prijzen van € 100, € 90, € 80 en € 75 in de loop van één jaar. Elke aankoop bedraagt dus € 2.500 en er worden bij de vier aankopen in totaal 116 aandelen gekocht, een stijging van 16 aandelen ten opzichte van de eenmalige aankoop. Bij de eenmalige aankoop konden we maar 100 aandelen aankopen. Laten we nu nog eens kijken naar de winst bij diezelfde verkoopprijzen die we bij het basisscenario besproken hadden.

VerkoopprijsWinst of verlies
€ 90€ 5
€ 110€ 2760
€ 130€ 5000

Zoals de tabel hierboven weergeeft, zorgt de dollar-cost average ervoor dat u grotere winsten kunt opstrijken omdat u via deze methode meer aandelen kunt kopen. Ook zorgt de dollar-cost average ervoor dat uw verliezen beperkt blijven. Bij deze methode verlies je bij het verkopen van uw aandelen aan € 90 niet. In het eerste scenario hierboven zou u echter wel maar liefst € 2000 verliezen.

Scenario 3: in een zijwaartse markt

In de derde scenario ziet u hoe de dollar-cost average presteert in een markt die grotendeels zijwaarts blijft. Zo een markt heeft meestal maar een paar kleine stijgingen en dalingen. Ook hier zullen we aannemen dat € 10.000 gelijk verdeeld is over vier aankopen tegen prijzen van € 100, € 90, € 110 en € 105 in de loop van één jaar. Die vier aankopen zorgen voor 99 aandelen, wat eigenlijk hetzelfde aantal is als bij een eenmalige aankoop. Dus het uitbetalingsprofiel ziet er bijna identiek uit aan het eerste scenario, en u bent niet veel beter of slechter af.

U zou denken dat dit scenario op de eenmalige aankoop lijkt, maar dat is het eigenlijk niet. Via deze methode minimaliseert u uw risico, door een verkeerde inschatting van de markt. Markten kunnen vaak gedurende lange perioden zijwaarts blijven bewegen. U zult nooit consistent kunnen voorspellen waar de markt naartoe gaat en via deze methode kunt uw risico’s beperken.

In dit voorbeeld benut de belegger de lagere prijzen wanneer deze beschikbaar zijn op basis van de dollar-cost average. Als het aandeel dan weer hoger handelt, zou een dollar-cost averaging strategie een grote winst hebben opgeleverd. Het kopen tijdens neerwaartse prijsbewegingen via dollar-cost averaging is enorm belangrijk om een ​​sterker rendement op lange termijn te behalen.

Scenario 4: Een stijgende markt

Het vierde en laatste scenario is dollar-cost averaging in een stijgende markt. We gaan terug naar ons voorbeeld waarin dezelfde € 10.000 wordt opgesplitst in vier termijnen tegen prijzen van € 100, € 115, € 120 en € 130, naarmate de markt stijgt. Deze aankopen zouden u 155,4 aandelen opleveren. Hier is het uitbetalingsprofiel.

VerkoopprijsWinst of verlies
€ 90-€ 2170
€ 110-€ 430
€ 130€ 1310

Zoals u kunt zien is een stijgende markt het enige scenario waarin de dollar-cost average zwak lijkt, althans op korte termijn. Het aandeel kan blijven stijgen, en u zult dus via de dollar-cost average methode uw winsten niet kunnen maximaliseren in vergelijking met een eenmalige aankoop die we in de eerste scenario zagen.

Maar een aanhoudende stijgende markt is een scenario dat zich in het echte leven zeer zelden afspeelt. Aandelen zijn volatiel en hebben periodes van neerwaartse prijsbewegingen. In die periodes kunt u dus gebruik maken van de dollar-cost average methode en aankopen verrichten tegen deze nieuwe lagere prijzen en profiteren van die neerwaartse prijsbeweging. Dus als u investeert voor de lange termijn, wees dan niet bang om uw aankopen te spreiden want alleen zo kunt u ten volle profiteren van dollar-cost averaging.

dollar cost averaging

Werkt dollar-cost averaging in de praktijk?

U zult zich nu wellicht de vraag stellen of deze methode ook effectief werkt in de praktijk? Het is inderdaad gemakkelijk om scenario’s voor te stellen waarin een eenmalige aankoop de dollar-cost averaging overtreft. Maar deze strategie zorgt voor een aantal belangrijke voordelen die kunnen resulteren in een beter rendement. Het kan u helpen bij het volgende;

  • Het voorkomt risico als u de markt verkeerd interpreteert.
  • Het haalt emoties uit beleggen.
  • Perfect voor lange-termijn investeringen.

Beleggers worden dus door dollar-cost averaging gered van hun psychologische valkuilen. Beleggers kunnen vaak heen en weer slingeren tussen angst en hebzucht. Zij zijn dus vaak vatbaar voor het nemen van emotionele handelsbeslissingen in plaats van logische handelsbeslissingen.

Zoals eerder vermeld, bij dollar-cost averaging koopt u dus wanneer andere mensen angstig zijn en niet meer actief zijn op de markt. U kunt hierdoor dus aandelen kopen tegen mooie en vaak zeer goedkope prijzen, waardoor u als één van de eersten aandelen kunt kopen en mooie winsten kunt opstrijken wanneer de markt zich herstelt.

Hoe begint u aan dollar-cost averaging?

Met een beetje voorbereiding vooraf, kunt u dollar-cost averaging net zo eenvoudig maken als sparen op een spaarrekening. Het opzetten van een plan is niet moeilijk, u moet kiezen welke aandelen of ETF’s u wilt kopen. Dan kunt u uw eigen aankopen volgens een vast schema opzetten, bijvoorbeeld de eerste vrijdag van de maand. Er is nog een laatste truc om een ​​beetje extra kapitaal toe te voegen aan dollar-cost averaging. Veel aandelen betalen dividenden uit en u kunt deze dividenden vaak automatisch herbeleggen. Dat helpt u om de aandelen te blijven kopen en uw winst in de loop van de tijd te vergroten.

Beleggen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

FAQ

Dollar-cost averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij men periodiek een vast bedrag investeert in een financieel instrument, ongeacht de koers. Dit spreidt het risico en vermindert de impact van volatiliteit op de lange termijn.

Bij DCA wordt hetzelfde bedrag op vaste tijdstippen geïnvesteerd. De gemiddelde aankoopprijs wordt berekend door het totaal geïnvesteerde bedrag te delen door het totale aantal gekochte eenheden.

DCA werkt vooral voor langetermijnbeleggers. Het helpt bij het verminderen van risico en het navigeren door marktvolatiliteit door het gemiddelde aankoopbedrag te spreiden, waardoor het risico van slechte timing wordt verkleind.


Wereldwijd beleggen

Met een rekening via LYNX hebben beleggers en handelaren directe toegang tot nationale en internationale beurzen in Nederland, Europa, de VS en Azië. Handel op 135 beurzen, in 33 landen en 23 valuta’s. Meer informatie: Alle beurzen