Dé beleggingsgoeroe
Warren Buffett

Wie kent hem niet? Als er één naam verbonden kan worden met beleggen dan is het wel beleggingsgoeroe Warren Buffett (een naam die vaak verkeerd gespeld wordt; Warren Buffet, Waren Bufet of Waren Bafet).

In de afgelopen 10 jaar is de koers van zijn bedrijf Berkshire Hathaway met maar liefst 150% gestegen. Ter vergelijking, de S&P index steeg in dezelfde periode met 75% en in 43 van de 44 jaar presteerde Berkshire Hathaway beter dan de S&P.

Stel, u bent al enige tijd een volger van de heer Buffett en u heeft in 1964 $ 1000,- geïnvesteerd in Berkshire Hathaway, dan had u al ruim 11,6 miljoen dollar verdiend. Hieronder vindt u een overzicht op logaritmische schaal van wat u verdiend had, indien u in een bepaald jaar $ 1000,- had geïnvesteerd in Berkshire Hathaway.

De grote vraag is natuurlijk: hoe kan het investeringsbedrijf van Warren Buffett zo succesvol zijn? En misschien nog wel belangrijker: hoe kunt u net zo succesvol worden als beleggingsgoeroe Buffett?

Beursgoeroe Warren Buffett: De prestaties van Berkshire Hathaway

Wie is Warren Buffett precies?

Warren Edward Buffett is een Amerikaanse belegger. Hij is oprichter en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Door zijn slimme beleggingsstrategieën en zijn nuchtere, sobere levensstijl heeft hij in de loop der jaren veel aanzien gekregen.

Het welbekende huis van Warren Buffett

Voor iemand met een vermogen van zo’n $ 39 biljoen, leeft Buffett zeer bescheiden. Hij woont in hetzelfde huis dat hij in 1958 heeft gekocht voor $ 31,500. Deze woning bevindt zich in Buffets geboorteplaats Omaha, Nebraska. Daarnaast beschikt Buffett over een huis van $ 4 miljoen in Laguna Beach Californië.

Benjamin Graham en Warren Buffett

U kunt zich afvragen waarom de meest bekende belegger niet als eerste behandeld is als LYNX Beursgoeroe. Wanneer u deze vraag aan Buffett zelf zou stellen, dan zou hij ons waarschijnlijk groot gelijk geven dat Benjamin Graham als eerst behandeld is. Voordat Buffett zelf een grote belegger werd, kwam hij namelijk uit de leerschool en later ook uit het bedrijf van Graham.

Zoals u op de pagina over Benjamin Graham al kon lezen, ging de bewondering zelfs zo ver dat hij zijn zoon naar Graham vernoemd heeft. De beleggingsfilosofie van Buffett komt dan ook in grote lijnen overeen met die van Graham.

Een belangrijke en gedeelde visie van beide mannen is dat ze een aandeel pas kopen wanneer de intrinsieke waarde (de waarde van het bedrijf berekend door middel van het voorspellen van toekomstige cashflows en deze vervolgens terugrekenen) boven de huidige marktwaarde ligt. Het bedrijf is dan eigenlijk meer waard dan wat de markt hen verteld.

Daarnaast scheiden ze zich af van wat zij de ‘speculanten’ noemen. Speculanten zijn op zoek naar korte termijn winsten in de wereld van het snelle geld. Buffett stelt echter dat het behalen van returns alleen bereikt kan worden door het goed inlezen in een bedrijf, geduldig te zijn en vooral zelfdiscipline te behouden.

De groep waaronder Graham en Buffett vallen noemen we de value investors. Ze gaan op zoek naar de werkelijke waarde van een bedrijf en houden dit bedrijf dan voor langere tijd in hun portefeuille.

Quote mark

Het grote verschil tussen Graham en Buffett zit hem misschien wel in het feit dat de discipline en inzet bij Buffett nog een stap verder gaat. Waar Graham na een aantal jaar besluit zijn winsten te nemen en in een ander bedrijf te herinvesteren, stapt Buffett in een bedrijf met het idee er “nooit meer” uit te stappen. Zo lang de vooruitzichten goed blijven en hij het idee heeft dat er nog toekomst in het bedrijf zit, zal hij het aandeel niet verkopen.

Daarnaast pleit Buffett om in specifieke sectoren te beleggen in plaats van een goede diversificatie. Vooral de consumentengoederen ziet hij als een geschikte markt, omdat deze makkelijk te begrijpen zijn en altijd nodig zullen blijven.

Aantrekkelijke aandelen volgens Warren Buffett

Het volgen van Graham’s strategie was een stuk makkelijker, omdat hij een boek heeft geschreven met al zijn principes. Bij Buffett moeten we het doen met het boek “Buffettology” wat niet geschreven is door hem zelf, maar door zijn schoondochter Mary Buffett. Hieronder vindt u een aantal standpunten die afgeleid kunnen worden uit het boek van Mary.

  • Een bedrijf moet voorspelbaar en begrijpelijk zijn. Wanneer Warren Buffett ergens geen verstand van heeft, zal hij hier ook geen geld mee gaan verdienen. Zo meed hij vaak technologiebedrijven en richtte zich meer op producenten van bijvoorbeeld luiers, frisdranken, scheermesjes en ijsjes.
  • Mijd bedrijven met grote kapitaal- en/of R&D uitgaven. Nog een reden voor Warren Buffett om technologie-aandelen niet in de portefeuille op te nemen.
  • Financiële instellingen zijn voor hem, ondanks het grote vreemd vermogen, ook interessant. Dit komt doordat ze door hun marktpositie haast onaantastbaar zijn, de zogenoemde systeembanken.
  • Zoek bedrijven die kostenstijgingen kunnen compenseren met prijsstijgingen om zo de winstmarges te kunnen behouden.
  • Bedrijven met een sterk management, maar niet afhankelijk van één persoon.
  • Bedrijven die hun eigen aandelen inkopen. Dit is een indicatie van het bedrijf zelf dat ze hun aandeel als een uitstekende investering zien voor de toekomst. Oftewel, ze vinden hun aandeel te laag geprijsd.
  • Buffett rent weg wanneer een bedrijf negatieve cashflows heeft en al helemaal wanneer bedrijven hoge investeringen moeten doen om in leven te kunnen blijven.
Quote mark

U heeft in een notendop kunnen lezen wat er allemaal bij komt kijken om een belegger te worden volgens de principes van Warren Buffett. Met een combinatie van uw eigen inzet en de filosofie van Benjamin Graham en Warren Buffett in uw achterhoofd, heeft u nu alles in huis om een succesvolle ‘value investor’ te worden.

Welk boek leert u om te beleggen als Warren Buffett?

Er zijn vele boeken geschreven over de strategieën van Warren Buffett. Een Warren Buffett boek die wij u kunnen aanraden is: ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ geschreven door: B. Kijl en H. Oude Nijhuis.

Portfolio Warren Buffett

Hieronder vindt u een portefeuilleoverzicht van Warren Buffett bij Berkshire Hathaway. Lees hier meer over de verschillende aandelen die Warren Buffett in zijn portefeuille heeft.

Warren Buffett moet voor zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway een Form 13F indienen bij de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). In dit document, dat elk kwartaal moet worden ingediend, moeten institutionele vermogensbeheerders met een beheerd vermogen van 100 miljoen dollar of meer hun beleggingen in beursgenoteerde ondernemingen in de VS op basis van de verslagdatum bekendmaken.

BedrijfISIN#VALUE!Aantal aandelen% van portfolio
#N/A

De 10 grootste aandelenposities in Warren Buffett's portefeuille

AandeelISIN#VALUE!Aantal stuks% van portfolio
Coca-ColaUS191216100723.684.001.000400.000.0000.0716
The Kraft HeinzUS500754106411.690.290.000325.634.8180.0353
MoodysUS61536910599.635.522.00024.669.7780.0291
Verizon CommunicatiosUS92343V10448.252.525.000158.824.5750.0249
U.S. BancorpUS90297330487.100.894.000126.417.8870.0215
ChevronUS16676410054.488.055.00038.245.0360.0136
BNY MellonUS06405810074.202.522.00072.357.4530.0127