Wanneer we het hebben over iets dat we elke dag zien en gebruik van maken terwijl we hier niets voor moeten betalen, over wat hebben we het dan? Juist ja, de zon!

Deze zon kan gebruikt worden om energie op te wekken en deze vorm van alternatieve energiebron wint de laatste jaren enorm veel in populariteit. In dit artikel gaan we het hebben over zonne-energie en aandelen zonne-energie. We gaan ook kijken naar de toekomst van deze zonne-energie aandelen.

De volgende onderwerpen komen in dit artikel aan bod:

aandelen zonne-energie

Waarom beleggen in zonne-energie aandelen?

Om te beginnen moeten we natuurlijk eerst begrijpen waar zonne-energie over gaat en welke activiteiten schuilgaan achter de zonne-energie aandelen.

Het begint eigenlijk allemaal uit de verplichting die we hebben om op een meer milieuvriendelijkere manier energie op te wekken. Om aan deze nood te voldoen, zijn er de laatste jaren enorme ontwikkelingen geweest om alternatieve energiebronnen zo efficiënt mogelijk te maken en eventueel later als een volwaardige vervanger te implementeren. Zo zijn er enorm veel vorderingen gemaakt in het opwekken van energie via de zon, wind en water. Over beleggen in water hebben we het reeds gehad in een vorig artikel.

Er zijn verscheidene voordelen om zonne-energie te gebruiken. Zo zorgt zonne-energie ervoor dat er veel minder CO2 wordt uitgestoten en zorgt het opwekken van deze energie niet voor luchtvervuiling. Daarnaast zijn fossiele grondstoffen eindig en zullen ze na jaren van intensief gebruik ooit op raken. Zonne-energie is niet eindig, nu ja, niet in de komende 7 miljard jaar, en zal altijd energie kunnen opwekken zonder dat we de bron uitputten. Het is een duurzame energiebron net zoals windenergie er ook één is.

Duurzame energie in België

Desondanks we in België een inhaalbeweging aan het maken zijn hinken we nog steeds achteraan in het peloton als het gaat over hernieuwbare bronnen. Toch is er goed nieuws te melden, in 2020 hebben we in België recordcijfers gehaald in vergelijking met vorige jaren als het gaat over wind- en zonne-energie. Ook was gedurende 119 uur meer dan de helft van de verbruikte elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dit lijkt misschien goed, maar is kinderspel wanneer we het vergelijken met koploper Zweden waar men in 2019 al meer dan de helft van hun verbruikte elektriciteit uit deze duurzame bronnen wist te halen. We hebben dus nog een weg te gaan om bij de beste leerlingen van Europa te horen.

De laatste tijd is er in België commotie ontstaan doordat eigenaars van zonnepanelen de komende 15 jaar toch geen recht hebben op een terugdraaiende teller. Dit moedigt mensen niet meer aan om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn andere vormen van groene energie waar mensen misschien naar overschakelen. Dit is een voorbeeld van een belangrijk aspect van duurzame energie zoals zonne-energie; het is enorm beïnvloedbaar door overheden. De overheden kunnen deze vormen aanmoedigen en ze winnen aan populariteit maar als het omgekeerde zich voordoet, zijn er negatieve gevolgen voor de groei van duurzame energie binnen dat land.

Zonne-energie aandelen

U kan beleggen in bedrijven die zich bezighouden met zonne-energie. Deze zonne-energie aandelen zijn de laatste jaren meer en meer aan het opkomen en winnen meer aan bekendheid door de groene evolutie.

Deze stijging in populariteit betekent ook dat er een stijgend aanbod is en een stijgende concurrentie. Deze concurrentie zorgt ervoor dat de prijzen naar beneden gaan aangezien elk bedrijf een stuk in de markt wil winnen. We bekijken enkele zonne-energie aandelen van dichterbij.

Zonne-energie aandeel 1: Canadian Solar Inc. (CSIQ)

We beginnen met een bedrijf dat producent is van het meest gekende product dat te maken heeft met zonne-energie, namelijk zonnepanelen. Canadian Solar is een producent van zonnepanelen en heeft haar hoofdkantoor in, hoe kan het ook anders, Canada. Meer bepaald in Guelph. Het bedrijf heeft een marktwaarde van 3,43 miljard dollar en heeft na de kleine dip door de crisis in maart 2020 een zeer stevige stijging meegemaakt. De koers van het aandeel bedroeg op haar dieptepunt in maart vorig jaar 12 dollar en is ondertussen gestegen tot 57 dollar per aandeel.

Het bedrijf heeft tevens de voorbije vijf jaren elk boekjaar met winst afgesloten, wat een gunstig effect heeft op de mogelijkheden in de toekomst. Het laatste jaar hebben zich enkele positieve effecten voorgedaan. De schulden zijn met 100 miljoen dollar gezakt terwijl de cashpositie is gestegen met 500 miljoen dollar tot meer dan een miljard dollar.

Daarnaast kijkt de CEO van Canadian Solar Inc. met vol vertrouwen naar de toekomst. Hij meldde dat de verkoop van installaties die zonne-energie opwekken en stockeren verdrievoudigd is in 2020 en dat de verwachtingen zijn dat dit in 2021 nog eens zouden verdubbelen.

Beleggen in ETF Zonne-energie

Zonne-energie aandeel 2: SolarEdge Technologies (SEDG)

SolarEdge Technologies is een bedrijf met de hoofdzetel in Israël. Het aandeel staat genoteerd op NASDAQ en heeft een marktwaarde van 15,72 miljard dollar. Het is één van de meest bekende zonne-energie aandelen. Ze hebben verschillende diensten en producten die ze aanbieden die te maken hebben met duurzame energie. Zo bieden ze niet direct zonnepanelen aan, maar zijn ze meer bezig met de technologie die achter deze panelen schuilgaat.

In april maakte het bedrijf bekend dat ze een samenwerking aangaan met Tesla om samen een Powerwall op de markt te brengen. Dit is een batterij die de gegenereerde zonne-energie van uw zonnepanelen opslaat en die u nadien kan gebruiken om bijvoorbeeld uw elektrische wagen op te laden. Ze hebben door deze samenwerking activiteiten binnen de markt van de elektrische voertuigen en helpen om deze markt nog duurzamer te maken.

Het aandeel SolarEdge Technologies is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. Begin 2020 noteerde het aandeel rond de 100 dollar en heeft het tot op moment van schrijven een enorme stijging doorgemaakt van 210 procent. Op het moment van schrijven is het aandeel gestegen tot een waarde van 310 dollar. Deze enorme stijging tijdens een periode van 14 maanden is waarschijnlijk een gevolg van de goede cijfers die het bedrijf kan voorleggen.

Zo realiseerde SolarEdge technologies in het derde kwartaal van 2020 een omzet van 338 miljoen dollar waarvan 312 miljoen voortvloeide uit producten die te maken hebben met zonne-energie. De winst van het derde kwartaal bedroeg 44 miljoen dollar. In het eerste en tweede kwartaal werd respectievelijke een winst genoteerd van 42 en 36,7 miljoen dollar.

SolarEdge Technologies is een bedrijf dat winstgevend is en zich focust op de toekomst. Het is zeker een zonne-energie aandeel om in het oog te houden wanneer u interesse heeft om te beleggen in zonne-energie of in duurzame aandelen.

beste ETF zonne-energie | aandelen duurzame energie

Andere zonne-energie aandelen

Er zijn verschillende bedrijven die genoteerd staan op de beurs wiens activiteiten gefocust zijn op zonne-energie. Enkele voorbeelden van andere zonne-energie aandelen zijn:

Bedrijfsnaam Ticker Beurs Marktwaarde  Activiteiten
First Solar FSLR NASDAQ $ 10,5 miljard
  • Produceren van zonnepanelen
  • Recycling van oude zonnepanelen
Azure Power AZRE NYSE $ 1,83 miljard
  • Verkoop van zonne-energie
  • Aanleggen van gebieden met zonnepanelen
Enphase Energy ENPH NASDAQ $ 24,8 miljard
  • Softwareoplossingen voor zonne-energie
  • Energieopslag in huis

 

ETF zonne-energie

Zonne-energie ETF’s

Naast zonne-energie aandelen zijn er zonne-energie ETF’s. Deze ETF’s zijn een verzameling van verschillende aandelen en u kan er enkele vinden die gefocust zijn op zonne-energie, duurzame energie en groene energie.

Een voorbeeld van een ETF die gefocust is op zonne-energie is bijvoorbeeld de Invesco Solar ETF (TAN) die helemaal gefocust is op zonne-energie. De geografische verdeling van de ETF is positief, met 48 procent nogal gefocust op Amerika maar dit is natuurlijk omdat daar de meeste bedrijven aan de beurs genoteerd staan die te maken hebben met zonne-energie.

De ETF heeft de meeste van bovenstaande vermeldingen in haar top 10 posities staan en heeft net als de zonne-energie aandelen een zeer goed jaar achter de rug. Deze zonne-energie ETF heeft het afgelopen jaar een rendement van 229,53 procent gehad.

Duurzame energie aandelen | ETF zonne-energie

iShares Global Clean Energy ETF (INRG)

Naast een zonne-energie ETF zijn er ETF’s die niet gefocust zijn op slechts één vorm van duurzame energie maar een verzameling zijn van verschillende vormen. Een voorbeeld hiervan is de iShares Global Clean Energy ETF.

De ETF haar grootste positie zit in het aandeel Plug Power en dus in waterstof. Enphase Energy staat op de tweede plek waardoor de focus op zonne-energie wel degelijk aanwezig is. Daarnaast is er een focus op windenergie door de posities in onder andere Vestas Wind Systems. De ETF heeft in 2020 een rendement behaald van 140,24 procent en is net zoals de zonne-energie aandelen het afgelopen jaar zeer goed doorgekomen.

Aandelen zonne-energie | Duurzaam beleggen

Conclusie beleggen in zonne-energie

We kunnen concluderen dat beleggen in zonne-energie in de lift zit en er voor ons beleggers meer en meer opties komen om hierin te beleggen. Het aanbod aan ETF’s stijgt en de zonne-energie aandelen van de vele bedrijven zorgen voor een ruim en mooi aanbod. We zien dat zonne-energie de laatste jaren in de lift zit en veel overheden moeite doen om meer en meer elektriciteit op te wekken via een duurzame manier. Het is altijd goed om de overheid aan uw kant te hebben in een investeringsverhaal.

De aspecten waar u rekening mee moet houden, is dat de koers van zonne-energie aandelen beïnvloed kan worden door de regulering van de overheden door wat er mag en niet mag en welk pad ze kiezen om in de toekomst energie te genereren. Daarnaast is het zo dat door een toenemende concurrentie, de prijzen voor het opwekken van zonne-energie stevig zakken. Op deze manier kost het meer moeite voor een bedrijf om winst te maken.

Desalniettemin kan dit er voor zorgen dat de iets zwakkere bedrijven uit de markt worden gefilterd en de bedrijven die kwaliteitsvol werken overblijven en is het aan de belegger om deze bedrijven te kunnen onderscheiden van de rest.  Zonne-energie heeft een mooie toekomst in het verschiet en zal nog een lange tijd een belangrijke manier blijven om energie op te wekken. Daarnaast zullen de meeste bedrijven nog jaren projecten blijven binnenhalen.

Zonne-energie aandelen of ETF’s kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen, dus ook de beste zonne-energie aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart