Financiële begrippen

Uitoefening

Uitoefening definitie

In de financiële sector wordt de term uitoefening vooral gebruikt in de optiehandel. Een optie biedt het recht, maar niet de verplichting, om een bepaalde onderliggende waarde zoals een aandeel of een aandelenindex binnen of aan het einde van een bepaalde looptijd te kopen (call) of te verkopen (put) in een bepaalde hoeveelheid tegen een vaste prijs (de uitoefenprijs of basisprijs).

Of de uitoefening de moeite waard is, hangt af van de marktprijs van de onderliggende waarde. Het uitoefenen van een call-optie is altijd de moeite waard voor de koper van de optie als de optie in-the-money is, dat wil zeggen als de huidige beurskoers hoger is dan de uitoefenprijs van de optie. Omgekeerd is de uitoefening van een aangehouden putoptie altijd de moeite waard als de optie in-the-money is, dat wil zeggen als de huidige beurskoers lager is dan de uitoefenprijs van de optie.

Er zijn twee soorten uitoefeningen, de Europese stijl en de Amerikaanse stijl. De naam is enigszins misleidend. Met de Amerikaanse stijl, die ook in Nederland gebruikelijker is, kan de optie worden uitgeoefend tot en met de vervaldatum. Bij de Europese stijl daarentegen kan de optie alleen op de vervaldatum worden uitgeoefend.

Uitkering Uitoefenprijs of basisprijs
Zoeken in het beursbegrippen woordenboek