De tips van het LYNX Beleggersdebat: 6 interessante aandelen voor 2024

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Interessante aandelen voor 2024

Tijdens de 13e editie van het LYNX Beleggersdebat hebben zes beleggingsexperts hun visie en tips voor de rest van het jaar gedeeld. In dit artikel vindt u een overzicht van de beleggingstips die werden gegeven door de drie experts uit de tweede ronde. Wilt u het volledige beleggersdebat terugkijken? Dan kan dat via deze link.

In de Europese ronde werden drie interessante aandelen getipt uit Nederland, België en Duitsland. Vervolgens werden drie bekende en minder bekende Amerikaanse aandelen getipt tijdens de grensverleggende ronde. Dit jaar werden de aandelentips ook aangevuld met een optieconstructie.

De beleggingstips van Hildo Laman

Hildo Laman is sinds 1 juli 2023 Hoofd Beleggersdesk van IEX. Hildo is na zijn studie Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg eerst aan de slag gegaan als optiehandelaar. Daarna is hij gaan werken bij Beleggers Belangen met als specialisme techaandelen. Tijdens het debat tipte Hildo het aandeel Heidelberg Materials: een van de grootste producenten van bouwmaterialen en de eerste maker van NetZero cement. In de grensverleggende ronde tipte Laman het aandeel PulteGroup.

 • Aandeel Heidelberg Materials (HEI1)
 • Aandeel PulteGroup (PHM)

Tip 1: Heidelberg Materials (HEI1)

Hildo Laman tipte in ronde 1 het aandeel Heidelberg Materials. Heidelberg Materials is een van ‘s werelds grootste geïntegreerde fabrikanten van bouwmaterialen en -oplossingen met leidende marktposities in onder andere cementen stortklaar beton. Het Duitse bedrijf is actief in meer dan 50 landen met meer dan 51.000 werknemers op bijna 3.000 locaties. Als voorloper op weg naar koolstofneutraliteit en circulaire economie in de bouwmaterialenindustrie werkt Heidelberg Materials aan duurzame bouwmaterialen en oplossingen voor de toekomst.

Volgens Hildo heeft het bouwbedrijf een aantrekkelijke waardering met 8,8x de winst over de afgelopen 12 maanden. Op lange termijn zien we een keurige stijging van de nettowinst en het is minder cyclisch dan het lijkt. Ook de netto schuld/ebitda verhouding staat op het laagste niveau in jaren. U kunt de aandelen kopen, maar Hildo deelde ook een call spread met een aangename risk/reward:

 • Call spread december ’24 120/140
 • Koop 1x HEI dec24 120 CALL voor € 1,40
 • Verkoop 1x HEI dec24 140 CALL voor € 0,40
 • Prijs callspread = € 1,00
 • Maximale waarde = € 20,00

Bij deze strategie wordt een call optie gekocht met een uitoefenprijs van 120 euro en tegelijkertijd wordt een call optie verkocht met een uitoefenprijs van 140 euro. De kosten voor het opzetten van deze strategie, de zogenaamde ‘call spread’, zijn 1,00 euro, waarbij de maximaal mogelijke waarde van de spread 20,00 euro is als de prijs van het aandeel op de vervaldatum boven de prijs van de verkochte call 140 ligt.

Tip 2: PulteGroup (PHM)

Hildo Laman deelde in de tweede ronde het aandeel Pulte Homes. PulteGroup is de nummer 4 huizenbouwer in de Verenigde Staten. Ook in de VS is er een tekort aan huizen en daarvan zullen huizenbouwers zoals Pulte profiteren. Het bedrijf heeft in het afgelopen jaar een omzet van $ 16,1 miljard gerealiseerd en een nettowinst van maar liefst $ 2,6 miljard. Met een K/W van 9,4 is het aandeel volgens Laman erg aantrekkelijk. De verwachting is dat de omzet en winst verder zullen stijgen en bovendien ziet de balans er erg goed uit. Het schuldenniveau staat op het laagste niveau in jaren en het bedrijf koopt eigen aandelen in.

Laman geeft aan dat beleggers ook kunnen profiteren door middel van een ‘butterfly spread’, waarbij call opties worden gekocht en verkocht om te speculeren op de toekomstige prijs van een onderliggende waarde, in dit geval met de expiratiedatum op de 3e vrijdag van oktober 2024.

De strategie bestaat uit het kopen van één call optie met een uitoefenprijs van 140 dollar, het verkopen van twee call opties met een uitoefenprijs van 155 dollar, en het kopen van één call optie met een uitoefenprijs van 170 dollar. De totale kosten voor het opzetten van deze spread zijn 1,05 dollar, en de maximale waarde die bereikt kan worden is 15,00 dollar. Dit type spread kan winstgevend zijn als de onderliggende waarde bij het verstrijken van de opties dicht bij de middelste uitoefenprijs ligt.

 • October ‘24 140/155/170 call butterfly
 • Koop de 1 x oct24 140 call voor $2,90
 • Verkoop de 2 x oct24 155 call voor $1,20
 • Koop de 1 x oct24 170 call voor $0,55
 • Prijs callspread $1,05
 • Maximale waarde $15,00

De beleggingstips van Pascal Paepen

Beursexpert Pascal Paepen is mede-oprichter van Spaarvarkens.be en professor Bank & Beurs aan de KU Leuven. Voordien was hij zakenbankier in de Londense City en presenteerde hij dagelijks een financiële rubriek op Radio1.

De beleggingstips van Pascal Paepen
 • Aandeel: Tubize (TUB) / UCB
 • Aandeel Disney (DIS)

Tip 1: Long Tubize – Short UCB (via opties)

UCB is de marktleider in farma en richt zich op neurologische ziekten zoals epilepsie en Parkinson. Maar ook medicatie voor psoriasis, reuma en enkele zeldzame ziekten vallen onder het assortiment. Volgens Pascal is UCB één van de bedrijven met de meeste goedgekeurde medicijnen bij de toezichthouders. Het bedrijf heeft ook nog 10 unieke producten in de pijplijn.

Paepen wijst echter op de hoge korting via de monoholding Financière de Tubize. Die korting is opgelopen tot bijna 50%, terwijl deze historisch rond de 35% ligt. Hier kunt u op inspelen door de aandelen Tubize te kopen en tegelijkertijd short te gaan op UCB via opties. Hiervoor koopt Pascal 100 aandelen Tubize en voert de volgende optietransacties uit op het aandeel UCB.

 • Verkoop UCB CALL sep24 € 110 voor € 7,90
 • Koop UCB PUT sep24 € 110 voor € 10,05

Hiermee wordt een call optie verkocht met een uitoefenprijs van 110 euro die afloopt in september 2024 voor een prijs van 7,90 euro, en tegelijkertijd een put optie gekocht met dezelfde uitoefenprijs en expiratiedatum voor 10,05 euro. Daarmee wordt een synthetische put gecreëerd met behulp van opties op het aandeel UCB. Indien de korting van de holding ten opzichte van het aandeel UCB afneemt kunt u daarvan profiteren.

Tip 2: Aandeel Disney (DIS)

‘The House of the mouse’ heeft het de afgelopen jaren niet zo goed gedaan op de beurs, stelt Pascal Paepen. De sterke focus op entertainment met Disney+ heeft voor grote verliezen gezorgd, maar volgens Pascal is de turn-around begonnen. In het laatste kwartaal werd een winststijging van 49% gerealiseerd. Bovendien ligt een kostenbesparingsprogramma van $ 7,5 miljard op jaarbasis op schema. Dit alles is te danken aan de terugkeer van Bob Iger als CEO bij Disney. Zo zorgde hij voor nieuwe verbeterde deals in India, voor onder meer de cricketrechten.

Hoewel het aandeel niet goedkoop is, kan de waardering snel afnemen als de cijfers snel verbeteren. Naast het simpelweg kopen van het aandeel, deelde Paepen een interessante call spread die gefinancierd kan worden met een put spread.

 • Koop CALL sep24 110 voor $ 11,00
 • Verkoop CALL sep24 125 voor $ 4,65
 • Koop PUT sep24 100 voor $ 3,05
 • Verkoop PUT sep24 110 voor $ 6,05
 • Prijs optiecombinatie = $ 3,35
 • Maximale waarde $ 15,00
 • Maximale risico = $ 13,30

Hierbij wordt een call voor $11,00 gekocht met een uitoefenprijs van $110 en een andere call voor $4,65 verkocht met een uitoefenprijs van $125. Tegelijkertijd koop je een put voor $3,05 met een uitoefenprijs van $100 en verkoop je een put voor $6,05 met een uitoefenprijs van $110. De totale kosten hiervoor zijn $3,35 en de maximale winst bedraagt $15,00. Het maximale risico is $13,30. Met deze strategie wordt de call spread gefinancierd met een putspread. Het risico hiervan is dat u $ 13,35 kunt verliezen als de koers onder de $ 100 zakt.

De beleggingstips van Nico Inberg

Nico Inberg kent u ongetwijfeld als analist van DeAandeelHouder.nl. Inberg trapte de Europese tipronde af met het aandeel Alfen. In de grensverleggende ronde legde hij uit waarom hij short zou gaan in het aandeel Apple.

De beleggingstips van Nico Inberg
 • Aandeel Alfen (ALFEN)
 • Aandeel Apple (AAPL)

Tip 1: Alfen (ALFEN) – Long

Nico Inberg tipte tijdens het debat het Nederlandse aandeel Alfen. Het moge duidelijk zijn dat alles elektrisch wordt, aldus Nico. Tijdens de coronaperiode nam de laadpalen business een enorme toevlucht, maar inmiddels is de koers hard weggezakt. Volgens Nico is de lange termijn trend echter positief, want Alfen doet meer dan alleen laadpalen. Het bedrijf haalt namelijk 37% van zijn omzet uit transformatorhuisjes en nog eens 1/3 van de omzet uit energie-opslag. Vooral dit laatste is interessant, gezien de jaarlijkse groei van 50-60%.

De oplossingen die Alfen biedt in de energietransitie zal volgens het bedrijf leiden tot een omzetverdubbeling in de komende 2-3 jaar naar € 1 miljard. Met een verbetering van de winstmarges kan de winst per aandeel dan uitkomen op € 4,50 – € 5,00. Om daarvan te kunnen profiteren kunnen de aandelen worden gekocht, maar Inberg deelde ook een van zijn favoriete optieconstructies. Daarbij koopt hij een callspread die hij financiert met een put.

 • Verkoop PUT sep24 44 voor € 4,55
 • Koop CALL sep24 50 voor € 5,50
 • Verkoop CALL sep24 70 voor € 1,20
 • Prijs optiecombinatie = € -0,25
 • Maximale waarde € 20,25
 • Risico: € 43,75 (tot aan € 0)

Je verkoopt een put met een uitoefenprijs van €44 voor €4,55, koopt een call voor €5,50 met een uitoefenprijs van €50, en verkoopt een call voor €1,20 met een uitoefenprijs van €70. De combinatie kost je netto €-0,25, wat betekent dat je eigenlijk een klein bedrag ontvangt. Het maximale winstpotentieel is €20,25, terwijl het maximale risico € 43,75 bedraagt.

Tip 2: Apple (AAPL) – Short

Volgens Nico is er veel aan de hand bij ‘s werelds grootste bedrijf ter wereld. Hij deelde meerdere redenen om short te gaan in het aandeel Apple. Er zijn te weinig innovatieve ideeën en de omzet stagneert door tegenvallende vraag vanuit China. Afgelopen maand werd een langjarig project voor een auto stopgezet en de Vision Pro is volgens Inberg veel te duur. De waardering van het aandeel is met een koers/winstverhouding van 27 veel te duur, gezien de omzetstagnatie. Ook Warren Buffett verkocht een deel van zijn belang in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Beleggers die geloven dat het aandeel gaat dalen kunnen short gaan, maar met een far out of the money put optie kunnen beleggers ook profiteren van een daling. Enkele put opties die Nico interessant acht zijn de puts met strikeprijs 120 en 100 met een expiratie in november.

 • Koop PUT nov24 120 voor $ 1,00
 • Koopt PUT nov24 100 voor $ 0,40.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in de beste aandelen 2024 besproken in het LYNX Beleggersdebat. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

De volgende sprekers hebben een belang in de door hen aangedragen aandelen:

Hildo Laman heeft een aandelenpositie in Pulte Group & Heidelberg Materials

Nico Inberg heeft een longpositie in het aandeel Alfen

Pascal Paepen heeft een aandelenpositie in het aandeel Disney en Tubize


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.