Artikel laten voorlezen
Vanaf het dieptepunt in 2016 heeft de Philadelphia Semi-Conductor index een mooie opgaande trend ingezet. Niets leek de opmars te kunnen stoppen, tenzij er een blik wordt geworpen op een technische indicator die wijst op een stroomuitval of stroomstoring.

Philadelphia Semi-Conductor index op weekbasis + Relatieve Sterkte Index (RSI)

Koersgrafiek Philadelphia Semi-Conductor

De techniek achter de semi-conductors is een stuk ingewikkelder dan de techniek achter het herkennen van trends en trendomslagen. Een stijgende trend kan worden herkend aan een proces van opeenvolgende hogere toppen en opeenvolgende hogere bodems.

Dit proces is sinds begin dit jaar zichtbaar verstoord. Zo valt de daling eind januari onder de voorafgaande top en reikt de bodem tot de vorige bodem. Ondanks de hogere top in maart gebeurt dat nog een keer eind april. Het aanbod wint dus aan kracht. Dat is ook te zien in het proces van lagere toppen in de relatieve sterkte index (RSI). Vaak is dit de voorbode van een trendomslag. Er lijkt na de daling vorige week een dubbele top in de maak als ‘setup’ voor zo’n trendomslag

BE Semiconductors vanaf 2016

Koersgrafiek BE Semiconductors

De koersontwikkeling van BE Semiconductors toont tot en met maart een duidelijke stijgende trend via de opeenvolgende hogere toppen. Beleggers werden daarna gewaarschuwd voor een verandering in dit proces.

1) Een lagere top wees op toenemend aanbod.

2) De daling onder de vorige boden (< € 40) betekent gebrek aan kopers.

3) de daling onder het 120-daags gemiddelde kon de daling niet opvangen.

4) de daling van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde zette het sein op rood.

5) herstelbewegingen boven een 20-daags gemiddelde hielden geen stand.

Conclusie: zie hier het simpele verslag van een duidelijk zichtbare trendomslag.

AEX-index in 2018

Koersgrafiek AEX-index

Niet alle trendomslagen zijn altijd even goed te voorspellen. Maar het monitoren van toppen en bodems geeft wel houvast. Indien de steun rond AEX 550 eerdaags sneuvelt, dan voorspelt de theorie een omslag van de afstand tussen de laatste top rond AEX 573 en bodem rond AEX 550.

Met andere woorden, bij een beursnotering onder AEX 550 mogen we 23 indexpunten aftrekken van AEX 550 en dat levert een koersdoel op van AEX 527. De regelmatige lezer herinnert zich nog de vele hints richting het gezegde ‘gaps should be filled’. Zolang de AEX onder de meest recente top noteert (< AEX 560) kan het vizier zich richten op het vullen van het koersgat dat in april is ontstaan rond 530.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart