Artikel laten voorlezen
Beste big data aandelen 2023 | Big data aandelen | Beste aandelen 2023
Big data is de afgelopen jaren een populair onderwerp geworden. Vooral bij snelgroeiende technologiebedrijven lijkt big data de sleutel tot succes te zijn.

De definitie van big data is, volgens softwarebedrijf Oracle, data met meer verscheidenheid die in steeds grotere volumes en met meer snelheid aankomt

In dit artikel willen we u kennis laten maken met de beste big data-aandelen die bijzonder profiteren van de groeiende honger naar data. De scherpe correctie in big data-aandelen kan instapmogelijkheden bieden voor lange termijn beleggers. De laatste tijd zijn er ook een aantal overnames geweest in de sector. Zo verdwenen de aandelen van Talend  en Cloudera  van de markt.

Wat is big data?

Eenvoudig gezegd zijn big data grotere, complexere datasets, vooral uit nieuwe databronnen. Vanwege de grootte en complexiteit is traditionele software niet voldoende om deze data te verwerken. Daarom zijn er veel tech bedrijven die andere bedrijven helpen met het verwerken en analyseren van deze grote hoeveelheden data. Enkele voorbeelden van populaire big data aandelen zijn Snowflake, Splunk en Datadog.

Bij big data draait het om volume, snelheid en de verscheidenheid. De datavolumes verdubbelen ongeveer elke twee jaar in omvang. Opslag is dus belangrijk, maar ook de juiste manier van gebruik is belangrijk. De afgelopen jaren werden dan ook termen als waarde en juistheid van data steeds belangrijker. De juiste data en het juiste gebruik ervan kan namelijk een ware goudmijn zijn voor bepaalde bedrijven.

Nieuwe technologieën op het gebied van data-acquisitie, -verwerking en -evaluatie helpen bedrijven in bijna alle sectoren om steeds grotere economische voordelen te halen uit de gigantische stroom aan informatie.

Toepassingen Big Data

De toepassingen van big data zijn oneindig; van de gezondheidszorg tot adverteerders die uw koopgedrag precies kunnen voorspellen. Sommige bedrijven hebben hun succes daadwerkelijk te danken aan big data. Een mooi voorbeeld daarvan is Netflix. Dat op basis van honderden miljoenen kijkgegevens zijn gebruikers de meest gewilde films en serie voorschotelt. House of Cards is een van de meest bekeken tv-series op Netflix. Het was ook een van de eerste pogingen van het bedrijf om een data gestuurde aanpak voor het maken van inhoud te gebruiken. Netflix deed onderzoek naar bepaalde patronen en voorkeuren van miljoenen kijkers. Op deze manier ontdekten ze hoe de combinatie van Kevin Spacey en regisseur David Fincher, allebei een groot publiek zouden trekken.

Big data is ook interessant voor de financiële markten. Het kan uiteraard ingezet worden in combinatie met machine learning om te beleggen met algoritmes. Maar slimme bedrijven duiken ook in de berg data die over ons verzamelt wordt om eerder op de hoogte te zijn van bijvoorbeeld de omzet van Apple of het aantal abonnees van Netflix. Zo verkopen creditcardmaatschappijen data over het koopgedrag van hun gebruikers. Op deze manier kunnen bepaalde groepen beleggers deze data gebruiken om te voorspellen of koersen omhoog of omlaag gaan.

De 10 beste big data-aandelen

In 2011 lag de totale omzet van de big data sector op zo’n $7,6 miljard. In 2021 was de markt al gegroeid naar een omvang van $64 miljard en de groei lijkt nog lang niet ten einde. De marktomvang van big data groeit de komende 5 jaar naar verwachting met 11% per jaar, gemeten naar omzet. Hieronder volgt een lijst met 10 interessante big data aandelen.

Loading ...
Bedrijfsnaam Laatste koers Valuta Tickercode Marktkapitalisatie (mld.)
Progress Software 51,08 USD PRGS 2,24
Datadog Inc 127,78 USD DDOG 39,01
Elastic 96,26 USD ESTC 9,80
Snowflake Inc. 153,79 USD SNOW 52,99
Palantir Technologies Inc 22,35 USD PLTR 47,85
Alteryx Inc 48,26 USD AYX 3,17
New Relic, Inc. USD NEWR
Domo Inc. 8,04 USD DOMO 0,29
MongoDB, Inc. 351,52 USD MDB 25,65
Oracle Corp. 120,92 USD ORCL 332,87

Interessante big data aandelen

Hieronder volgen uitgebreidere analyses van twee interessante big data aandelen

Datadog (DDOG)

Het Amerikaanse Datadog biedt een monitoring- en analyseplatform voor gebruikers van cloudapplicaties. Met de datamonitoringoplossingen van Datadog kunnen de gegevens van servers, databases en services van derden worden samengevoegd om de gegevensstroom volledig vast te leggen en in realtime te observeren. Deze functies helpen cloudproviders om downtime te voorkomen, prestatieproblemen op te lossen en ervoor te zorgen dat klanten de beste gebruikerservaring krijgen. Dit is met name relevant voor bedrijven die geautomatiseerde procedures en processen digitaal willen aansturen via de cloud. 

Datadog werd in 2010 opgericht en is uitgegroeid tot een bedrijf met een beurswaarde van $22 miljard. Toenemende cloud adoptie leidde tot sterke groei en Datadog breidde zijn productaanbod uit naar dienstverleners. Klanten van Datadog zijn onder andere Samsung, Shell, Siemens, Peloton en Whole Foods.

De omzet van Datadog is de afgelopen drie jaar met gemiddeld +69% gegroeid. In 2019 boekte het bedrijf nog een omzet van $363 miljoen, maar in 2021 werd ruim $1,03 miljard binnen gehaald. Datadog is dus een snelle groeier en investeerde onlangs nog fors in de verdere ontwikkeling van op cloud gebaseerde producten. Het bedrijf maakt echter ‘officieel’ nog geen winst en boekte een nettoverlies van $20,7 miljard in 2021.

Voor het jaar 2022 mikken analisten op een omzet van $1,65 miljard en een nettoverlies van $61,2 miljard. In 2023 moet de omzet verder stijgen tot boven de $2,2 miljard. Het nettoverlies loopt op tot boven de $68 miljoen. Toch moeten beleggers zich niet blindstaren op de relatief kleine verliezen, want het bedrijf boekt wel al jaren een positieve vrije kasstroom. In 2021 een bedrag van $251 miljoen en in 2022 wordt zelfs $351 miljoen verwacht. In 2023 neemt de vrije kasstroom naar verwachting verder toe tot $473 miljoen. Dit betekent dat DataDog wordt verhandeld op circa 6x de verwachte vrije kasstroom over 2022 en 4,4x voor 2023. Daarmee is dit big data aandeel mogelijk veel aantrekkelijker dan op het eerste gezicht lijkt.

datadog koers | datadog stock | datadog amsterdam | datadog apm | Beste big data aandelen

Alteryx (AYX)

Alteryx is een Amerikaanse softwarebedrijf opgericht in 1997 met een beurswaarde van circa $2,8 miljard. De producten van het bedrijf worden gebruikt om de productiviteit en bedrijfsprocessen te verbeteren. De software is ontworpen om geavanceerde analyses toegankelijk te maken voor elke datawerker. Het bedrijf spreekt van de “volgende golf van digitale transformatie”, want om te kunnen concurreren of te winnen in een data gedreven wereld, zouden internationale bedrijven zichzelf opnieuw moeten uitvinden of ze lopen het risico door anderen te worden ingehaald.

De software van Alteryx kan gegevens uit verschillende bronnen analyseren, zodat er op gegevens gebaseerde beslissingen kunnen worden genomen. Alteryx biedt een softwareplatform waarmee bedrijven allerlei soorten data kunnen voorbereiden, verwerken, analyseren en visualiseren. Alteryx had eind 2022 meer dan 8.000 klanten in meer dan 90 landen. Onder deze klanten vallen onder andere Chevron, Visa, Meta Platform, Netflix en Twitter.

Het Alteryx Analytics Automation Platform levert end-to-end automatisering van analyses, machine learning en data science processen die de digitale transformatie versnellen. CEO Mark Andersen heeft het jaar 2021 beschreven als een jaar van transformatie, maar realiseerde desondanks een omzetstijging van +8% tot $ 536 miljoen. Wel werd er een verlies van $180 miljoen in de boeken genoteerd. Analisten verwachten dat de omzet in 2022 met +55,5% zal stijgen tot USD 833 miljoen. Het verlies zal daarentegen zal naar verwachting verder toenemen tot $309 miljoen. In de jaren daarna moet de omzet met dubbele cijfers blijven groeien en verwacht het bedrijf dat de verliezen kleiner worden. In 2022 verwacht Alteryx ook een negatieve vrije kasstroom te realiseren, maar de afgelopen jaren was deze positief Ook voor de jaren na 2023 wordt op een positieve free cash flow gerekend.

Alteryx is een relatief kleine speler en enkel geschikt voor beleggers met een hogere risico acceptatie. De koers is relatief volatiel en kan in een korte tijd extreem dalen, maar ook snel stijgen. Na een daling van 77% sinds het hoogtepunt in 2020 oogt het aandeel kansrijk, maar de grote vraag is of de bodem al bereikt is. Voor beleggers die geloven in de toekomst van big data is het aandeel mogelijk interessant voor een kleine positie.

Koers Alteryx | aandeel Alteryx | Alteryx stock | Alteryx software | Beste big data aandelen

Conclusie: Big Data is nog steeds de toekomst

Bovengenoemde big data aandelen zijn samen met de markt flink weggezakt. Veel big data-bedrijven zoals Datadog en Alteryx hebben onlangs met hoge investeringen hun cloudgebaseerde producten verder ontwikkeld. Dit zou op middellange tot lange termijn zijn vruchten moeten afwerpen, omdat de toekomstige markt voor data-analyse de komende jaren waarschijnlijk verder zal blijven groeien. Via aandelen van big data bedrijven kunnen beleggers mogelijk profiteren van deze toekomstige groei.

Handelen in de beste big data aandelen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in de beste big data aandelen te beleggen. U kunt zowel aandelen kopen als short gaan. U heeft toegang tot 150 beurzen in meer 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.