Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

beste ai aandelen - beleggen in kunstmatige intelligentie - investeren in ai aandelen
In de afgelopen jaren heeft kunstmatige intelligentie (KI) een enorme impact gehad op verschillende sectoren, waaronder de financiële markten. Beleggers zijn steeds meer geïnteresseerd in het potentieel van artificial intelligence (AI) om rendement te behalen in een snel veranderende marktomgeving.

Een manier om te profiteren van de groei van AI is door te beleggen in AI-ETF’s. Deze fondsen zijn samengesteld uit aandelen van bedrijven die zich bezighouden met AI-technologieën en toepassingen.

In dit artikel zullen we de voordelen, risico’s en een aantal voorbeelden besproken worden van de beste AI-ETF’s. Alsook hoe deze fondsen beleggers de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan de groei van de AI-industrie. Bent u op zoek naar een broker waarbij u in de beste AI-ETF’s kunt beleggen? Bekijk dan deze pagina.

Waarom beleggen in Artificial intelligence (AI) ETF’s?

Lees hier een uitgebreide uiteenzetting van AI-aandelen. AI wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende technologieën van deze tijd. Het heeft het potentieel om verschillende sectoren te transformeren en efficiëntie, productiviteit en innovatie te stimuleren. Door te beleggen in AI, kunnen beleggers profiteren van het groeipotentieel van deze opkomende sector.

Het voordeel van AI is dat het niet gebonden is aan 1 sector. Elke sector wordt blootgesteld aan de kansen en gevaren van de opkomst van AI. Het juiste gebruik van AI zorgt ervoor dat bedrijven die actief zijn in de AI een concurrentievoordeel kunnen behalen. Door te beleggen in AI, kunnen beleggers deelnemen aan het succes van bedrijven die leidend zijn in AI-technologieën en innovaties. Dat concurrentievoordeel zorgt ervoor dat het bedrijf het beter zal doen dan zijn peers. Dat zal uiteindelijk leiden tot superieure waarde voor aandeelhouders en financiële prestaties.

Het investeren in AI kan ook oplijnen met de morele waarden en normen van de investeerder. De maatchappelijke impact van AI kan met het juiste gebruik zeer groot zijn. AI heeft het potentieel om positieve maatschappelijke impact te hebben, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, milieu en duurzaamheid. Door te investeren in AI, kunnen beleggers bijdragen aan en profiteren van technologische vooruitgang die de samenleving ten goede komt.

Hoewel beleggen in AI aantrekkelijke voordelen biedt, is het belangrijk om op te merken dat er ook risico’s en uitdagingen zijn. De AI-sector is nog volop in ontwikkeling en er kunnen volatiliteit en onzekerheid zijn met betrekking tot regelgeving, privacykwesties en ethische overwegingen.

Voor en nadelen van beleggen in AI-ETF’s.

Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel is diversificatie. Dit voordeel geldt voor elke ETF maar is van essentieel belang in sectoren met een groter risico. AI-ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om te diversifiëren over verschillende bedrijven en subsectoren binnen de sector. Dit vermindert het specifieke risico van het selecteren van individuele aandelen en spreidt het risico over een bredere portefeuille. Wanneer 1 bedrijf failliete gaat of op zware, al dan niet legale, obstakels bostst dan zal uw portefeuille minder lijden met een ETF dan met een individueel aandeel.

Het bundelen van deze aandelen leidt ook tot gemak. Zo kunnen beleggers met één transactie blootstelling krijgen aan een breed scala aan AI-gerelateerde bedrijven. Dit bespaart tijd en moeite die anders nodig zouden zijn om individuele aandelen te selecteren en te kopen.

De voornaamste bedenking die beleggers moeten maken is of de sector in een bubbel kan terecht komen of er in zit. Wanneer dat het geval is en de bubbel wordt doorprikt zorgt het concentratierisico, ook voor ETF’s, voor het gevaar van potentieel grote verliezen. Dat kan op zijn beurt ook leiden tot een negatieve impact op AI-ontwikkeling. Een ernstige crash in de AI-sector kan leiden tot een vertraging in de ontwikkeling en implementatie van AI. Bedrijven worden dan vervolgens beperkt in hun vermogen om kapitaal te verwerven en te investeren in onderzoek en ontwikkeling, wat de voortgang en innovatie op het gebied van AI kan belemmeren.

Het opportuniteitsrisico is natuurlijk ook zeer groot bij nieuwe baanbrekende technologieën, het rendement kan vele malen groter zijn bij indiviuele aandelen die pionieren in de technologie. Daarnaast komt ook kijken dat met een ETF er een deel controle wordt afgegeven.

De beste AI-ETF’s

L&G Artificial Intelligence UCITS ETF (AIAI)

Deze ETF is gericht op het tracken van de is gericht op het volgen van de prestaties van de ROBO Global Artificial Intelligence Index TR. De ETF draagt bij aan diverse milieu- en sociale kenmerken door de index te volgen. De lopende kosten voor de ETF zijn 0.49%. Deze ETF heeft een lager volume maar is voor kleinere transacties nog steeds liquide genoeg.

De top 5 posities zijn:

Download KID information

Beste AI-ETF’s - L&G Artificial Intelligence UCITS ETF (AIAI)

WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF (WTAI)

De ETF streeft ernaar de prestaties van de NASDAQ CTA Artificial Intelligence Index te volgen, vóór kosten en uitgaven. De lopende kosten zijn hier 0,43%.

Deze ETF en index bezit 3 soorten AI bedrijven:

Enhancers: Dit zijn bedrijven die een belangrijke rol spelen in het AI-landschap, maar waarvan de omzet niet hoofdzakelijk afkomstig is van AI-gerelateerde producten of diensten.

Enablers: Dit zijn bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan AI en waarvan sommige kernproducten en -diensten de verdere ontwikkeling van AI mogelijk maken.

Engagers: Dit zijn bedrijven die zich voornamelijk richten op het leveren van producten en diensten die mogelijk worden gemaakt door AI.

De top 5 posities en hun gewicht zijn hier:

Download KID information

Beste AI-ETF’s - WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF (WTAI)

iShares Automation & Robotics UCITS ETF (2B7F)

Deze ETF heeft een iets bredere bedrijfsselectie en gaat ook in op automatisering.Het doel van de ETF het volgen van de STOXX Global Automation & Robotics Index (de “Index”) om het rendement ervan te weerspiegelen. De lopende kosten zij n jaarlijks 0,4% voor deze ETF.

De top 5 posities en hun gewicht zijn:

  • INTEL CORPORATION CORP: 1,54%
  • ADVANTEST CORP: 1,52%
  • NVIDIA CORP: 1,50%
  • SPLUNK INC: 1,48%
  • LATTICE SEMICONDUCTOR CORP: 1,48%

Download KID information

Beste AI-ETF’s - iShares Automation & Robotics UCITS ETF (2B7F) - Beleggen in kunstmatige intelligentie

iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF (AYEW)

Om een deel van het concentratierisico weg te nemen kan een belegger er ook voor kiezen om in een ETF te investeren die de algemene technologiesector volgt. De ETF volgt de volgende index: MSCI World Information Technology ESG Reduced Carbon Select. De ETF heeft een totale kost van 0,25%. Uit de top 5 posities is snel te zien dat er voldoende AI blootstelling is:

  • MICROSOFT CORP: 21,09%
  • NVIDIA CORP: 10,81%
  • APPLE INC: 6,06%
  • ADOBE INC: 4,20%
  • ASML HOLDING NV: 4,17%

Download KID information

Beste AI-ETF’s - iShares MSCI Worls Information Technology Sector ESG UCITS ETF (AYEW) - Artificiële intelligentie

Conclusie

Beleggen in AI-ETF’s biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de opkomst van kunstmatige intelligentie als een veelbelovende technologie. Met de groeiende invloed van AI op verschillende sectoren, bieden AI-ETF’s diversificatie, gemak en de expertise van professionele fondsbeheerders.

Hoewel er voordelen zijn, is het belangrijk om ook rekening te houden met de nadelen. Een concentratierisico binnen de AI-sector en de mogelijkheid van een bubbel en crash kunnen leiden tot kapitaalverlies en het verlies van vertrouwen van beleggers. Het is essentieel om de risico’s te begrijpen en de juiste afweging te maken op basis van individuele beleggingsdoelen.

Beleggen in AI-aandelen via LYNX

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid AI-aandelen rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

FAQ

Beleggen in AI-ETF’s biedt diversificatie over verschillende bedrijven en subsectoren binnen de AI-sector, waardoor het specifieke risico wordt verminderd. Het biedt ook gemak door met één transactie blootstelling te krijgen aan een breed scala aan AI-gerelateerde bedrijven.

Enkele risico’s zijn de mogelijkheid van een concentratierisico binnen de AI-sector en het gevaar van een bubbel en crash die tot kapitaalverlies kunnen leiden. Het is belangrijk om de risico’s te begrijpen en uw beleggingsdoelen zorgvuldig af te wegen.

Ja, AI-ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om deel te nemen aan de groei van de AI-sector door te investeren in bedrijven die leidend zijn in AI-technologieën en innovaties. Ze bieden blootstelling aan de opkomende sector van kunstmatige (of dus artificiële) intelligentie.

Meer lezen?

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart