Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

Inflatie | inflatiecijfer | FED | inflatie amerika
Vrijwel iedere consument heeft de afgelopen jaren gemerkt dat het leven duurder is geworden. Hogere prijzen waren het directe gevolg van de supply chain problemen die ontstonden tijdens de coronacrisis. Daar kwam de oorlog in Oekraïne door Rusland bovenop, wat zorgde voor verdere opwaartse druk van de voedsel- en energieprijzen.

Is inflatie altijd slecht?

Inflatie betekent letterlijk geldontwaarding en lijdt tot een daling van de koopkracht. Het spaargeld wordt minder waard en men kan ook minder kopen. Een beetje inflatie is goed voor de economie. Als prijzen namelijk geleidelijk stijgen, stimuleert dat consumenten om hun geld uit te geven. Dit is waarom centrale banken een inflatie van 2% nastreven. Maar uit onderzoek blijkt dat langdurig hoge inflatie (boven de 4%) uiteindelijk schadelijk is voor economische groei.

Om de hoge inflatie de kop in te drukken hebben centrale banken wereldwijd op de rem getrapt. Dat doen ze door de beleidsrente te verhogen. Hiermee willen centrale banken de economie wat af remmen en zorgen dat de inflatie daalt. Een hogere rente maakt het namelijk duurder om geld te lenen en tegelijkertijd maakt het sparen aantrekkelijker. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven. Het gevolg is dat de prijzen minder hard stijgen waardoor de inflatie afneemt.

Belegger hekelt hoge rente

Hogere rentes hebben de afgelopen periode echter flinke hoofdpijn bij beleggers veroorzaakt.  In waarderingsmodellen van aandelen lijdt een hogere rente namelijk tot een lagere waardering. Dat is de voornaamste reden dat de koersen van groeiaandelen flink gedaald zijn. Maar uiteraard wordt het voor veel bedrijven simpelweg ook lastiger en duurder om geld te lenen. Stijgende rentes hebben daarnaast ook nog eens de obligatiekoersen hard doen kelderen.

Het afgelopen jaar worden nieuwe inflatiecijfers nauwlettend in de gaten gehouden door beleggers. Iedere maand zorgt de bekendmaking van nieuwe cijfers voor veel volatiliteit op de financiële markten. Want de inflatie zegt veel over het toekomstige beleid van centrale banken. Koelt de inflatie sneller af dan gedacht, dan trappen centrale bankiers mogelijk eerder op de rem. En dat is wat beleggers willen. De gedachte is dat een lagere rente een stuwend effect heeft op de financiële markten. Voor obligaties is dit uiteraard waar, maar voor aandelen ligt het ingewikkelder. In het verleden zorgde renteverlagingen namelijk ook veelvuldig voor flink dalende aandelenkoersen. Dit heeft te maken met het feit dat de centrale banken veelal de rentes verlagen als de economie in een recessie belandt.

Amerikaanse inflatie koelt af

Op 12 april zijn de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten bekendgemaakt. In maart 2023 kwam de inflatie op jaarbasis uit op 5%. Dat was iets lager dan de 5,2% die werd voorspeld door analisten. In februari bedroeg de inflatie nog 6%, dus de dalende trend lijkt te worden voortgezet. Iets sneller dan verwacht zelfs en dat zorgt initieel voor flinke vreugde bij beleggers. Direct na de bekendmaking schieten aandelen omhoog, maar ook goud en bitcoin staan in het groen.

Op maandbasis stegen de prijzen nog met slechts 0,1%, ook iets minder hard dan de verwachte 0,2%. De dalende inflatiecijfers zijn hoopvol, het beleid van centrale banken lijkt te werken. Toch zijn deze cijfers niet direct reden voor een feestje. De zogeheten Kern CPI, exclusief vers voedsel en energie, steeg in maart met 5,6%. In februari kwam deze conservatievere inflatie indicator nog uit op 5,5%. Tegenover een dalende ‘headline’ inflatie staat dus een stijgende kern inflatie. Economen vrezen steeds meer voor een zogeheten ‘plakkerige’ inflatie. Deze hardnekkige inflatie blijkt historisch gezien langzaam te veranderen.

De toename van de kerninflatie is bovendien een indicatie dat de inflatiegolf wijdverspreid is. De dalende ‘headline’ inflatiecijfers lijken vooral een direct gevolg te zijn van jaar-op-jaar mutaties. Olie- en gas staan op dit moment namelijk flink lager dan een jaar geleden.

Wat doet de Fed?

Afgelopen week bleek bovendien dat ook de Amerikaanse arbeidsmarkt nog robuust blijft. Volgens het vrijdag gepubliceerde banenrapport van februari lijkt het tempo van de loonstijging wel te vertragen, maar werknemers hebben nog altijd relatief veel onderhandelingsmacht. Dat blijft een hardnekkig probleem voor de Fed. Want dit zorgt voor de zogeheten loon-prijsspiraal, waarbij hogere lonen ervoor zorgen dat de prijzen verder blijven oplopen. Bovenstaande cijfers zullen hoogstwaarschijnlijk de Fed dwingen de rente verder te verhogen. Ongeveer 70% van de markt verwacht dat de Fed de rente op 3 mei met 25 basispunten zal verhogen tot 5%. En de grote vraag is hoe de financiële markten daarop zullen reageren. Want in de markt wordt nog altijd volop rekening gehouden met een flink lagere rente aan het einde van het jaar.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.