Artikel laten voorlezen

De aandelen in de chipsector presteren slechter dan de beursindices. Wat is de grote verhaallijn?

ASML Holding vanaf 2021

ASML Holding vanaf 2021 | TA Loef

De grote verhaallijn in de technische analyse van belang voor aandelenbeleggers is de aandacht voor het proces van de opeenvolgende hogere bodems respectievelijk toppen in de koersgrafiek. Een reeks hogere bodems duidt op de bereidheid in de markt om tegen hogere prijzen te kopen. Maar opeenvolgende lagere toppen wijzen op de acceptatie van lagere verkoopopbrengsten. De koersontwikkeling van ASML Holding toont na de dubbele top in het vierde kwartaal vorig jaar een verandering in het marktgedrag. Sinds de top in november wijst een reeks lagere toppen op afnemende belangstelling. De meest recente lagere top in de reeks dagelijkse koersuitslagen werd gisteren gezet bij € 524,60.

ASM International vanaf 2021

ASM International vanaf 2021 | TA Loef

De eerste aanwijzing voor de neerwaartse trendomslag in het koersverloop van ASM International werd begin dit jaar zichtbaar via de daling uit het stijgende trendkanaal. De slotkoers op 10 januari jl. bij € 340,40 onder de stijgende steunlijn wees na de lagere koerstop eind december vorig jaar op haast om te verkopen. De indrukwekkende herstelbeweging vanaf de laagste slotkoers op 24 februari jl. bij € 260,90 liep stuk tegen de bodemkoers van 10 januari dit jaar. De oude steun werd nieuwe weerstand. Dit principe is ook zichtbaar in de meer recente koersbewegingen deze maand. Een kleine tradingrange tussen € 260 en € 290 duidt erop dat de ondergrens van 24 februari jl. uitermate belangrijk is geworden. Een daling onder € 260 zou de beurskoers € 30 omlaag duwen naar € 230 en daaronder naar de onderkant van het dalende trendkanaal (indicatief € 200).

BE Semiconductor Industries vanaf 2021

BE Semiconductor Industries vanaf 2021 | TA Loef

Hoe realistisch is het technisch scenario van aanhoudende verkoopdruk in de aandelen ASML en ASMI? Ook het aandeel BE Semiconductor Industries (BESI) bevindt zich in een dalende trend. Bijzondere aandacht vraagt het bearish vlagpatroon. Dit vlagpatroon is het spiegelbeeld van het bullish vlagpatroon in de periode juni t/m juli vorig jaar. Het is een consolidatiepatroon na een sterk trendmatige beweging. Dat betekent dat de oorspronkelijke trendrichting uiteindelijk in theorie zal moeten worden hervat. De koersrisico’s in BESI zijn dus dominanter dan de opwaartse kansen. Het risico dat de brede bandbreedte tussen € 62,50 en € 85 volledig naar beneden omklapt is niet ondenkbeeldig. Pas bij € 40 lijkt het ergste leed voor BESI geleden.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart