Artikel laten voorlezen

De ECB heeft haar rentetarieven met 75 basispunten verhoogd. Bankaandelen profiteren, maar voor hoelang?

Duitse 10-jaars rente van juni 2022

Duitse 10-jaars rente van juni 2022

Het renteniveau van Duits 10-jarig staatspapier is in de loop van dit jaar gestegen vanwege oplopende inflatie-angst. De Duitsers hebben nog altijd last van het inflatietrauma dat zich voordeed in het tijdperk van de ‘Weimar’-republiek. Als je ‘Kaiser Brötchen’ in 1923 wilde kopen, dan moest je een letterlijk een kruiwagen vol bankbiljetten meenemen, om het broodje te kunnen betalen. Wil je dus weten hoe de inflatieverwachtingen zich ontwikkelen, kijk dan ook even naar de ontwikkeling van de 10-jaars Duitse rente in de nabije toekomst. Na het ECB-besluit vervolgde de 10-jaars Duitse rente het proces van hogere bodems en hogere toppen richting 1,7%. Een bodemniveau voor het rentebesluit wordt gesignaleerd bij 1,55%. Noteer die 1,55% als grenswaarde. Boven 1,55% denkt de obligatiemarkt klaarblijkelijk dat de ECB veel meer moet doen om de inflatie te bestrijden.

Commerzbank vanaf 1999 (log-schaal)

Commerzbank vanaf 1999 (log-schaal)

Banken maken doorgaans winst wanneer de langlopende rente (ruimschoots) boven de kortlopende rente beweegt. Een stijgende langlopende rente vertaalt zich meestal in koersstijgingen in bankaandelen. In maart 2000 noteerde de beurskoers van Commerzbank nog tussen € 260 en € 280, maar de beursnotering bedraagt nu slechts krap boven € 7,00. De langetermijn trend toont dus een gigantische waardevermindering in de afgelopen twee decennia. Centrale banken besloten ten gevolge van de geknapte internetzeepbel in 2000 de kostprijs van geld dramatisch te verlagen om een economische depressie af wenden. Het is een beproefde methode om het vertrouwen in het financiële stelsel op te krikken. Het is echter de vraag of de top begin 2018 bij € 13,82 opnieuw opgezocht kan worden. Dat scenario suggereert een sterk stijgende rente, maar het is uiterst discutabel of de Europese beursindices ook bijna zouden verdubbelen. Vraag even een econoom!

KBC GROEP vanaf januari 2021

Na de dubbele top in de koersontwikkeling van het aandeel KBC Groep begin dit jaar is de waardering in februari/maart dramatisch gedaald. Opvallend in de pogingen tot koersherstel zijn de opeenvolgende lagere toppen. Klaarblijkelijk worden herstelbewegingen aangegrepen om aandelen KBC Groep te verkopen. In technische zin is het nieuwe dieptepunt onder de paniekbodem van maart dit jaar zeer negatief. Degenen die in maart in de rol van ‘koopjesjagers’ voor koerswinst zorgden en niet hebben verkocht, die krijgen bij de actuele herstelbeweging een kans om de gekochte posities zonder verlies weer van de hand te doen. In de komende dagen zal duidelijk worden of de marktpsychologie achter oude steun en nieuwe weerstand in praktijk wordt gebracht.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart