Iedere belegger is overtuigd van zijn eigen gelijk. Wie toch twijfelt moet iets bewuster gaan kijken.

Aalberts Industries vanaf 2020 op weekbasis + 4-/24-weeks gemiddelden

Aalberts Industries vanaf 2020 op weekbasis + 4-/24-weeks gemiddelden

Vorige week publiceerde Het Financieele Dagblad na een gesprek met de voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over o.a. roekeloze particuliere doe-het-zelf beleggers. De AFM gaat kijken hoe beleggingsproducten worden aangeboden en of daarbij een realistisch beeld wordt geschetst van rendement en risico’s. In de technische analyse blog vandaag is dit aanleiding om doe-het-zelf beleggers altijd een realiteitscontrole te laten doen. Neem als voorbeeld de beurskoers van Aalberts Industries die eind vorige week boven haar stijgende 4-weeks gemiddelde steeg bij een stijgend 24-weeks gemiddelde. De opwaartse hellingshoeken van beide gemiddelden geven al een mooie hint!

TKH Group NV op dagbasis vanaf oktober 2020 + 20-/120-daags gemiddelden

TKH Group NV op dagbasis vanaf oktober 2020 + 20-/120-daags gemiddelden

De technisch huisanalist van het Financieel Economisch Magazine die eind oktober 1987 werd gevraagd voor de voorspelkracht van koersgrafieken zei destijds het volgende: “Koersgrafieken voorspellen niets. Wie het tegendeel beweert, is een genie of maakt zich schuldig aan zelfbedrog. Als de chart een indicatie geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging of een uitbraak, dan signaleren wij dat”. Op 29 oktober jongstleden passeerde de beurskoers van TKH Group haar afgeleide stijgende(!) 20-daags gemiddelde. Het voortschrijdende inzicht van 20 handelsdagen bevond zich boven de opgedane kennis die besloten lag in het stijgende 120-daags gemiddelde. De slimme belegger realiseert zich dat de markt meestal vaker gelijk heeft dan de individuele belegger.

Unilever op weekbasis vanaf november 2018 + 4-/24-weeks gemiddelden

Unilever op weekbasis vanaf november 2018 + 4-/24-weeks gemiddelden

Het aandeel Unilever heeft in de afgelopen drie jaar maar weinig vooruitgang geboekt. De koersgrafiek voorspelt niks, maar na raadpleging krijgt de mogelijk belangstellende of belanghebbende in een investering in het aandeel Unilever toch een redelijk goede indruk hoe de markt oordeelt. De trendlijnen die chartisten op subjectieve wijze hanteren ter indicatie van steun- en weerstand hebben een signaalfunctie. Datzelfde geldt o.a. voor de hellingshoeken van toegepaste koersgemiddelden. De beursnotering van Unilever noteert nu onder zowel het 4-weeks gemiddelde als het dalende 24-weeks gemiddelde. Het geeft zo beter inzicht in kansen versus koersrisico’s.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart