Artikel laten voorlezen

Het was even schrikken gisteren. De euro daalde naar een meerjarig dieptepunt en de AEX kwam onder druk te staan door daling Shell.

EUR/USD

EUR/USD | TA Loef

In de dagelijkse blog van 18 mei dit jaar werd een opleving in EUR/USD ‘spannend’ beoordeeld voor hen die in de komende dagen en weken het valutapaar actief volgen. De trend in EUR/USD was al langere tijd negatief, maar een technische onderwaardering in de weekdata zou een opleving naar ‘zelfs $ 1,08 haalbaar’ maken. Omdat bij $ 1,08 een dalende weerstandlijn tot terugkerend aanbod zou leiden, bleef onder $ 1,08 de pariteitsgedachte op de voorgrond. De bodem onder $ 1,0339 blijkt deze week neerwaarts te sneuvelen. Trendextrapolatie duwt het technisch vizier naar $ 1,00. Pas dan wordt het weer tijd voor een tijdelijk herstel (terug naar $ 1,0339).

AEX-index op uurbasis vanaf mei 2022

AEX-index op uurbasis vanaf mei 2022 | TA Loef

In de koersgrafiek van de AEX-index blijkt vorige maand sprake van een forse dalingsfase. In de tweede helft van juni werd de koerscorrectie weer voor de helft ingelopen bij een indexstand rond 675. Bij dit koersniveau blijkt een oude steun de nieuwe weerstand. Onder AEX 675 zal dus een defensief beleggingsbeleid passend zijn. In de dalingsfase AEX 675 naar AEX 645 is nu rond AEX 660 ook de helft van een nieuwe dalingsfase ingelopen. Dus onder AEX 660 wordt het spel onder intraday speculanten nog defensiever. Dat geldt in het bijzonder bij het in acht nemen van de dalende weerstandlijn die nu ook intraday bij AEX 660 voor terugkerend aanbod kan gaan zorgen. De situatie wordt echt kritisch na een daling onder AEX 645.

Shell op uurbasis vanaf juni jongstleden

Shell op uurbasis vanaf juni jongstleden | TA Loef

Gaten die in de koersgrafiek ontstaan worden meestal vroeg of laat opgevuld met koersnoteringen. In de tweede helft van vorige maand gaf een dubbele bodem aanleiding om de ‘gaps should be filled’-filosofie te omarmen. Dat wil zeggen, verwacht een herstel richting € 27,32. Als gevolg van de daling gisteren onder de hoger gelegen bodem van begin deze maand komt de positieve denkrichting op losse schroeven. De bodemniveaus van juni rond € 23,50 moet nu opnieuw steun bieden. Een steun is een steun, totdat het tegendeel blijkt. Een neerwaartse doorbraak dwingt het roer om te gooien. Een daling naar € 21,00 wordt onder € 23,50 het nieuwe technische werkschema.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart