Artikel laten voorlezen

Aandelenbeleggers kunnen soms gemakkelijk het contact met de realiteit te verliezen. Hoe u dit contact kunt herstellen leg ik u uit in deze blog.

lyxor Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF ten opzichte van Lyxor Core Stoxx Europe 600 UCITS ETF (MEUD)

lyxor Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF ten opzichte van Lyxor Core Stoxx Europe 600 UCITS ETF (MEUD) | TA Loef

Veel beleggers dreigen het contact met de werkelijkheid te verliezen door zich te laten afleiden door de enorme hoeveelheid informatieruis die dagelijks op hen afkomt. Wat belangrijk is en wat niet belangrijk is kunnen beleggers zelf bepalen. Neem als voorbeeld de koersontwikkeling van de hierboven afgebeelde olie- en gastracker op weekbasis. De (blauwe) 4-weeks en (rode) 24-weeks gemiddelden bewegen omhoog. De korte- en langetermijn trend is dus positief. Momenten van zwakte bij een beursnotering tussen beide gemiddelden bieden dan mogelijkheden om het contact met onderliggende stijgende trend weer te herstellen. Mooie bijkomstigheid: de olie- en gastracker presteert beter dan het koersresultaat van een breed gespreide Europese aandelentracker.

Dow Jones Stoxx 600 Europe Telecommunication Services sector t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe index

Dow Jones Stoxx 600 Europe Telecommunication Services sector t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe index | TA Loef

Om het contact met positieve trends zo lang mogelijk vast te houden kan de dagelijks actieve belegger het beste het 20-daags gemiddelde ten opzichte van het 120-daags gemiddelde in het oog houden. De gemiddelde ‘buy & hold’-periode van actieve beleggers is volgens recent onderzoek in de Verenigde Staten gemiddeld nog maar 5,5 maand. Daarna willen aandelenbeleggers het contact met hun gekozen aandeel verbreken. De Europese telecomsector toont nogal wispelturig gedrag in de laatste 5,5 maandsperiode, maar er is nog wel goed nieuws te melden. De Europese telecomsector presteert relatief sterker dan het brede Europese marktgemiddelde (zie roze relatieve sterktelijn).

Kon. KPN + 20-/120-daags gemiddelden

Kon. KPN + 20-/120-daags gemiddelden | TA Loef

De meeste aandelenbeleggers in Nederlandse aandelen realiseren zich op dit moment dat nogal wat beurskoersen dit jaar in een negatieve trend zijn beland. Dat geldt niet voor het aandeel KPN. Het 20-daags gemiddelde kruiste in januari van dit jaar boven het 120-daags gemiddelde en hierin is sindsdien geen verandering meer in gekomen. Aandelenbeleggers die contact zoeken met aandelen die stijgingspotentieel tonen hoeven alleen maar te kijken naar de beurskoers en de onderlinge relatie tussen de 20-daags en 120-daags gemiddelden. Indien er nog ‘buy the dip’-aanhangers rondlopen, zoek dan contact met het aandeel KPN. Hallo, bent u daar nog?

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart