Twee weken geleden keek de markt naar de Fed en de chartisten naar EUR/USD. Vandaag een update

EUR/USD op uurbasis vanaf oktober 2021

EUR/USD op uurbasis vanaf oktober 2021

Een goede gewoonte van succesvolle handelaren is het maken van aantekeningen in een dagboek. Terugbladerend kunnen de gedachten die in het verleden zijn opgeschreven helpen bij het verbeteren van kennis. Leren van fouten en omarmen wat (telkens) goed gaat. Op woensdag 3 november jl. keken veel beurs- en valutahandelaren uit naar wat de Federal Reserve zou gaan zeggen. De technische analyse keek o.a. naar de trend in het valutapaar EUR/USD (zie verticale lijn). De conclusie luidde: “de notering op uurbasis kan nu alle kanten uit”. Daar kan de bloglezer niks mee. De oplossing luidde daarom: “meer afstand nemen en uitzoomen naar de dag- of weekgrafiek”

Goudprijs in US dollars op uurbasis vanaf oktober 2021

Goudprijs in US dollars op uurbasis vanaf oktober 2021

Het handelsgedrag van beleggers en de (fundamentele) analyses aangemoedigd door magische oorzaak-gevolgredeneringen werd in het verleden regelmatig geprikkeld door de vermeende relatie tussen de Amerikaanse dollar en de goudprijs. Conventioneel denken redeneert bij een stijging van de US dollar dat de goudprijs minder aantrekkelijk wordt. De praktijk wijst echter regelmatig op het tegendeel. De financiële media zijn er dan ook vaak als de kippen bij om valuta-experts een goede verklaring te laten geven omtrent het waarom. De technische analyse heeft als groot voordeel erop te wijzen dat de markt de richting van de trend dicteert en daarom een andere intellectuele benadering omarmt. “Act now, ask later”. U leest later wel ergens waarom de goudprijs is gestegen ondanks de stijging van de Amerikaanse dollar.

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil Future afgelopen drie maanden op uurbasis

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil Future afgelopen drie maanden op uurbasis

Het is heel begrijpelijk waarom de trader die elke dag naar beurskoersen kijkt soms letterlijk en figuurlijk te dicht met de neus tegen het koersenscherm aankijkt. Elk detail kan belangrijk zijn. Toch is uitzoomen naar het grotere plaatje handig om het complete verhaal te begrijpen. Zo blijkt de prijsontwikkeling van het termijncontract WTI Crude Oil op 3 november jongstleden de stijgende trend af te breken. Dit wijst op een trendwijziging. De herstelpoging vorige week faalde in een poging om binnen het stijgende trendkanaal terug te keren. Ook liep de prijsstijging stuk bij de eerder bereikte prijstoppen. Het kan niet anders of dit heeft gevolgen voor de verwachtingen die oliehandelaren koesteren. Het lijkt nu verstandig om voorbereid te zijn op een trendomslag.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart