Artikel laten voorlezen

De laatste tijd wordt er niet meer zoveel aandacht geschonken aan de goud- en zilverprijs. Juist nu is oplettendheid geboden!

Goudprijs in US dollars op weekbasis vanaf 2000 (log-schaal)

Goudprijs in US dollars op weekbasis vanaf 2000 (log-schaal) | TA Loef

In de afgelopen 20 jaar is de goudprijs bijna 394% in waarde gestegen. Deze rendementscijfers zijn gunstiger dan die van de Amerikaanse aandelenbeurs. De S&P 500 index blijft met een koersresultaat van bijna 330% achter bij die van het edele metaal. Natuurlijk is dit een momentopname, maar het kan van belang zijn, gelet op de meerjarige stijgende steunlijn van de goudprijs vanaf een bodemprijs begin 2001. Aandelenbeleggers maken zich zorgen over een economische krimp (lees: ‘recessie’), terwijl goud traditioneel bescherming zou moeten bieden tegen inflatie. Interessant deze week is de herstelbeweging boven de decennialange stijgende steunlijn. Dat is blinkend mooi nieuws, toch?

Zilverprijs op dagbasis vanaf juni 2020 + relatieve sterkte index (RSI)

Zilverprijs op dagbasis vanaf juni 2020 + relatieve sterkte index (RSI) | TA Loef

De zilverprijs heeft in de afgelopen twee jaar weinig vreugde gebracht bij haar investeerders. Sinds de prijspiek begin augustus 2020 bij $ 28,84 heeft zilver behoorlijk veel glans verloren. Begin vorige maand bedroeg de zilverprijs $ 17,53. Deze bodemprijs blijkt een ‘bear trap’, want vrijwel direct erna is de zilverprijs gestegen boven de bodem van juli dit jaar (= $ 18,11) en blijkt in de laatste week van september deze bodem succesvol getest. Dat wil zeggen, een krachtig prijsherstel heeft de zilverprijs richting $ 21 geduwd. Nu ligt er tussen $ 20 en $ 21 een technische weerstand, maar de recente hogere bodems in de relatieve sterkte index (RSI) duiden op wegebbende verkoopdruk. Dat schept weer positievere perspectieven.

Koersontwikkeling diverse asset classes via ETF’s genoteerd in euro’s vanaf juni 2022 op weekbasis

Koersontwikkeling diverse asset classes via ETF’s genoteerd in euro’s vanaf juni 2022 op weekbasis | TA Loef

Tot slot is er op het gebied van relatieve sterkte ook nog verder positief nieuws te berichten over het edele metaal goud. Beleggers doen er in het algemeen goed aan om hun kansen en risico’s te spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Vanaf begin juni is de Amerikaanse dollar tegenover de euro met 7% gestegen. Indien ‘liquiditeiten’ buiten beschouwing worden gelaten, dan blijkt WisdomTree Physical Gold (PHAU) ten opzichte van de gangbare overige ‘asset classes’ sinds begin juni dit jaar relatief sterk te presteren. Ook dit is een fotomoment, gekozen vanaf een specifiek startpunt (in deze 3 juni 2022), maar het illustreert wellicht waar de accenten binnen spreiding over verschillende beleggingstitels kunnen worden gelegd of verlegd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart