Artikel laten voorlezen

Een mandje aandelen. Wat oogt fris en wat dreigt te bederven? Aandelenbeleggers mogen zelf kiezen.

Enphase Energy (ENPH) koersprestaties sinds december 2019 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

In een Eindejaarsmagazine van LYNX Brokers eind 2019 werd traditioneel gevraagd welk aandeel het komende jaar de grote verrassing zou worden. Op basis van technische analyse werd Enphase Energy (ENPH) genomineerd als meest gunstige kandidaat. Op basis van trendextrapolatie zou de beurskoers met gemak kunnen verdubbelen. De beurskoers noteerde toen ca. $ 26. In de afgelopen twee maanden beweegt de beurskoers rond $ 280. De S&P 500 index is sinds de beurstip met ruim 13% gestegen, terwijl Enphase Energy ca. 950% in waarde is opgelopen. De relatieve kracht ten opzichte van de S&P 500 index toont nog steeds een stijgende lijn. Geen garantie voor extrapolatie, maar wel een idee om eens na te denken over gemaakte keuzes en actuele keuzes.

Northern Technologies International Corp. (NTIC) vanaf 2002 op maandbasis (log-schaal)

Northern Technologies International Corporation (NTIC) is een bedrijf dat zich primair richt op het voorkomen van corrosie. De beurskoers bewoog sinds juli vorig jaar in een correctiefase binnen een meerjarig stijgend trendkanaal. Sinds juli dit jaar is vanaf ca. $ 9,25 sprake van koersherstel. Deze week kreeg het koersherstel een extra positieve impuls, nadat bekend was geworden dat de gaspijplijn Nord Stream 1 op vier plekken is gesaboteerd. Pijplijnen in zee zijn kwetsbaar als gevolg van het zoutgehalte in zeewater. Vermoedelijk anticiperen beleggers nu op een toenemende vraag naar de producten en diensten van dit bedrijf. Het meerjarige stijgende trendkanaal geeft genoeg aanleiding om de per saldo stijgende trend te extrapoleren naar toekomstige hogere beursnoteringen.

Exxon Mobil vanaf 2002 op maandbasis

Trendextrapolatie kan ook van toepassing zijn in het koersverloop van het aandeel Exxon Mobil. Dat wil zeggen, in de afgelopen twintig jaar heeft de beurskoers zich bewogen tussen $ 30 en afgerond $ 100. Het grote technisch plaatje suggereert een zijwaarts koersverloop, waarbinnen actieve beleggers hoog kunnen verkopen nabij $ 100 en laag kunnen terugkopen nabij $ 30. De relatieve sterkte index (RSI) toont op maandbasis een verzwakking na een ‘overwaardering’ dit jaar die voor het laatst werd gesignaleerd begin 2008. Als gevolg van de economische crisis in 2008 daalde de vraag naar olie en gas, hetgeen de beurskoers van Exxon Mobil omlaag drukte. Een terugkeer naar ca. $ 70 zou in de komende 12 maanden niet verrassen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart