Artikel laten voorlezen

Het aandeel Shell leent zich voor een kort ritje omhoog, Just Eat Takeaway voor een lange rit omlaag.

Dow Jones Stoxx 600 Europe Oil & Gas sector (SXEP) + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe

Dow Jones Stoxx 600 Europe Oil & Gas sector (SXEP) + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe | TA Loef

Aandelenbeleggers doen er in de regel verstandig aan om de richting en de kracht van de trends te respecteren. Beleggers in Europese aandelen kijken bij voorkeur vervolgens naar de meest geschikte sector. En hoewel het verleden geen garantie biedt op toekomstige resultaten, is er geen ander concrete zekerheid van wat geweest is. In de eerste helft van dit jaar blijkt de Europese olie- en gassector met een koersresultaat van ca. 17% het meest winstgevend. ‘Buy the dip’-trendvolgers zien in het koersverloop van de DJ Stoxx Oil & Gas sector een succesvolle test van de correctiebodem in april dit jaar. De kans is daarom aanwezig dat er een ‘gap should be filled’-scenario (zie oranje prijsvenster) de olie- en gassector spoedig ca. 5% hoger duwt.

Shell vanaf juli 2020

Shell vanaf juli 2020 | TA Loef

Het aandeel Shell viel deze maand ten prooi aan winstnemingen als gevolg van een (tijdelijke) daling in de olieprijzen. Gedurende acht achtereenvolgende handelsdagen (lees: 8 juni t/m 17 juni jongstleden) eindigden de slotkoersen van Shell onder de openingskoersen. Op 17 juni jl. werd een slotkoers opgemaakt bij € 23,875. Deze slotkoers werd op 23 juni jl. neerwaarts doorbroken, maar op 24 juni jl. bleek sprake van een mislukte neerwaartse koersuitbraak. Deze ‘bear’ trap dwingt tot noodgedwongen sluitingsorders van ‘short’ posities, waardoor extra vraag de beurskoers omhoog drukt. Tussen € 26,945 en € 27,315 is een koersgat (‘gap’) ontstaan tijdens de winstnemingsfase. “Gaps should be filled” luidt een technisch gezegde. Het aandeel Shell kan dus nog verder stijgen.

Just Eat Takeaway op weekbasis + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Just Eat Takeaway op weekbasis + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index | TA Loef

Het risico dat aandelenbeleggers van Just Eat Takeaway de eerdere aankopen uitspugen neemt met de dag toe. Als gevolg van de koersdaling vandaag komen alle aandeelhouders steeds meer onder druk te staan om de neerwaartse risico’s te beperken. Hoe langer men wacht, des te meer moeite zal het kosten om weer ‘break even’ te komen met de oorspronkelijke aankoopkoers. Het aandeel presteert sinds medio 2020 slechter dan de AEX-index. Er is op dit moment geen enkel technisch lichtpuntje aan te wijzen om hoop op koersherstel te rechtvaardigen. Beleggers hebben altijd een keuze: kopen, houden of verkopen. De markt heeft haar oordeel al geveld en de markt heeft meestal gelijk.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart