Artikel laten voorlezen

De olieprijs daalt sinds enkele weken. Is dit een teken van een naderende recessie? En wat betekent dit voor u?

West Texas Intermediate (WTI) Ligth Sweet Crude Oil op uurbasis vanaf december 2021

West Texas Intermediate (WTI) Ligth Sweet Crude Oil op uurbasis vanaf december 2021 | TA Loef

In de afgelopen maanden voorspelden diverse experts een olieprijs richting $ 200 per vat. De prijs van een vat ruwe WTI-olie duikelt vandaag opnieuw onder de $ 100. Wie of wat moeten beleggers nu met die verwarrende informatie? Grafieken voorspellen niets (in de optiek van de opsteller van deze blog). De WTI-grafiek toont daarentegen wel een hoofdschouderpatroon, maar als gevolg van de lagere top vorige maand is er nu sprake van een continuatiepatroon. De (gele) neklijn is neerwaarts gebroken en succesvol getest na de recente tijdelijke opleving. In theorie volgt na zo’n opleving een vrije val. Rond $ 95 ligt een horizontale steun, maar onder $ 95 dreigt een daling naar $ 82,50.

Shell vanaf 2021 op uurbasis

Shell vanaf 2021 op uurbasis | TA Loef

In het aandeel Shell is opnieuw een lagere top tot stand gekomen na het recente dieptepunt onder de bodem van vorige maand. De verkoopdruk heeft dus veel meer haast dan de vraag. In de afgelopen maanden is ook een hoofdschoudertop tot ontwikkeling gekomen. De mild dalende (gele) trendlijn lijkt spoedig opnieuw te worden getest. Een daling onder de bodem van juni (< € 22,85) moet echter worden opgevat als waarschuwing voor een mogelijke vrije val richting € 18,50. In de wetenschap dat de maanden augustus, september en oktober in termen van statistiek doorgaans niet echt in het voordeel van aandelenbeleggers verlopen en de vrees voor een harde landing van de economie eerder toeneemt dan afneemt, is bovengemiddelde actieve monitoring nu een aanrader.

Dow Jones Stoxx 600 Europe Oil & Gas Sector (SXEP) + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe

Dow Jones Stoxx 600 Europe Oil & Gas Sector (SXEP) + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe | TA Loef

In China wordt als gevolg van een nieuwe uitbraak van een gemuteerd coronavirus gevreesd voor negatieve gevolgen voor de economische groei in de wereld. President Joe Biden staat op het punt om Saudi Arabië te bezoeken met het doel om deze oliestaat ertoe te bewegen de olieprijs omlaag te drukken met het oog op het bestrijden van de oplopende inflatiedruk. In de Europese olie- en gassector is sinds medio vorige maand sprake van een verslechterende trend en een relatieve verzwakking ten opzichte van het Europese marktgemiddelde. Wie een antwoord zoekt op de toekomstige trend zal zich in de eerste plaats een beeld moeten vormen van de actuele trendrichting en relatieve koersprestaties. Die wijzen thans op een onderprestatie van de olie- en gassector.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart