De olieprijs (= belangrijkste inflatiefactor) blijft doorstijgen en Galapagos komt weer wat op adem.

Brent Crude Oil vanaf 2021

Brent Crude Oil vanaf 2021

Olie is een zeer belangrijke grondstof waarvan de kostprijs door de maakindustrie en verpakkingssector wordt doorberekend aan de eindgebruiker. Het is gelet op de stijgende olieprijzen dan ook geen wonder dat de kosten voor levensonderhoud dagelijks duurder worden. Bijkomstig gevolg is dat centrale bankiers zich genoodzaakt voelen om maatregelen te treffen (denk aan rente-verhogingen) om de prijsstabiliteit te borgen. De angst voor (hyper)inflatie kan ontwrichtend werken voor de wereldeconomie en het financiële systeem. Hoe het ook zij, de hogere bodem in de olieprijs (zie grafiek Brent Oil) en opwaartse uitbraak suggereert dat centrale bankiers in hun monetaire beleid achter de feiten aanlopen.

Royal Dutch Shell op weekbasis + handelsomzetten + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index vanaf mei

Royal Dutch Shell op weekbasis + handelsomzetten + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index vanaf mei

Het is een zeer roerige handelsweek tot nu toe op het Damrak. In de afgelopen drie handelsdagen ging de AEX flink onderuit richting 734,42 (afgelopen maandag), maar ook weer omhoog tot boven AEX 755. Het aandeel Royal Dutch Shell weet deze week ondanks de daling afgelopen maandag naar een nieuwe hoogste notering dit jaar te stijgen. De koersstijgingen in de voorbij drie handelsweken gaan vergezeld met toenemende handelsomzetten. Volume is het wapen van de optimisten. Dit verklaart wellicht ook de outperformance van Royal Dutch Shell deze maand. Dat is uiteraard sterk!

Galapagos vanaf 2020

Galapagos vanaf 2020

Het aandeel Galapagos heeft als gevolg van de enorme daling in de afgelopen twee jaar (van € 252,90 begin 2020 naar € 41,30 eind 2021) de reputatie van een gevallen engel. Deze negatieve beschrijving blijft nog wel van toepassing, want de bovenkant van het meerjarige dalende trendkanaal duidt op nog neerwaartse koersrisico’s onder € 64. Van een wederopstanding is bij de actuele forse koersstijging naar € 55 nog geen sprake. De verkopers komen even op adem. De verkopers zijn even uitverkocht. Dan krijgen de koopjesjagers natuurlijk vrij spel. Een rally naar € 64 is natuurlijk onder de huidige marktomstandigheden een aardige speculatieve gedachte.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart