Beursgang Basic-Fit: de vraagtekens waren niet voor niets

Door Justin Blekemolen


Basic-Fit
ISIN: NL0011872650
|
Ticker: BFIT --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Basic-Fit aandeel
Artikel laten voorlezen
Vanochtend vond de veel besproken beursgang van Basic-Fit plaats. Veel analisten waren vooraf sceptisch over het aandeel: “de prijs waartegen het aandeel naar de beurs wordt gebracht ligt te hoog”, klonk veelal uit de mond van deze analisten.

Forse groeiverwachtingen

In mijn vorige artikel over de beursgang van Basic-Fit schetste ik wat het bedrijf ongeveer per lid waard is. De waarde ligt op het moment zeer hoog. Uiteraard kunnen we dit niet zo zwart-wit schetsen, aangezien het bedrijf de komende jaren flinke groei verwacht.

Gezien de koersreactie van vandaag waren de vraagtekens die vooraf werden gesteld aan het aandeel op zijn plaats. Het aandeel noteert momenteel 5% lager. We kunnen stellen dat deze beursgang tegenvalt en dat het aandeel voor een te hoge prijs naar de beurs is gebracht.

tabel Basic-Fit beursgang

De fitnessketen wil de komende jaren een omzetgroei van tenminste 20% realiseren. Om dit te behalen wil het bedrijf 65 tot 75 nieuwe clubs per jaar openen. Ikzelf, en blijkbaar veel andere Nederlandse beleggers vinden deze doelstellingen heel ambitieus. Dit verklaart de daling van de aandelenkoers van vandaag.

Tegenvallende groei

Met zulke ambitieuze verwachtingen is de kans natuurlijk groot dat Basic-Fit deze verwachtingen niet waar kan maken. Zelf houd ik niet van dit soort risico’s en laat ik het aandeel voorlopig dan ook links liggen. De concurrentie is moordend en de formule van Basic-Fit lijkt mij gemakkelijk te kopiëren.

Mocht het de komende maanden toch blijken dat Basic-Fit de groeiverwachtingen kan waarmaken, dan bent u nog ruim op tijd om in te stappen. Tot die tijd laat ik het aandeel uitrazen en bekijk ik het van een afstandje.

Een geflopte beursgang zoals vandaag geeft een flinke knauw aan het vertrouwen van beleggers. U kent de uitspraak “vertrouwen komt te voet en gaat te paard”? Juist, het kan dus nog wel een tijdje duren voordat beleggers het vertrouwen in het aandeel Basic-Fit terug hebben gevonden.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.