Hefboomproducten;
Sprinters & turbo’s

Alles wat u moet weten over hefboomproducten – wat zijn het en hoe worden ze verhandeld?

Op de beurs is er voor elke denkbare situatie een passend product te vinden, veelal van verschillende uitgevers. Er zijn talloze soorten hefboomproducten en we laten u er graag mee kennismaken. We leggen uit hoe ze werken en natuurlijk nemen we de voordelen en risico’s van de verschillende soorten hefboomproducten met u door.

Wat zijn de eigenschappen van Sprinters en Turbo’s? Waar kunt u precies in handelen? En hoe kunt u met een relatief kleine investering op korte termijn grote winsten behalen? Hier vindt u alle antwoorden.

Soorten hefboomproducten en handelsmogelijkheden

No posts found
Hefboomproducten - Voordelen, risico's en kenmerken Sprinters, Turbo’s en Speeder
Hefboomproducten thema's


Veelgestelde vragen over hefboomproducten

Wat zijn hefboomproducten?

Een hefboomproduct is een beleggingsproduct waarmee beleggers middels een hefboom kunnen inspelen op koersbewegingen van bijvoorbeeld een aandeel, index, grondstof, valuta of obligatie. De bekendste benamingen voor hefboomproducten zijn een Sprinter of Turbo. Omdat zowel long hefboomproducten als short hefboomproducten bestaan, is het met dit financieel product mogelijk om zowel van een koersstijging, als van een koersdaling te profiteren.

Wat zijn de voordelen van hefboomproducten?

Met hefboomproducten kan een grote verscheidenheid aan beleggingsstrategieën worden nagestreefd en tegelijkertijd kan het risico ervan worden beperkt. Aangezien dit afgeleide producten zijn, is de liquiditeit van de producten te allen tijde gegarandeerd en kan de belegger vrijwel altijd een product in portefeuille weer verkopen. Hefboomproducten bieden ook de mogelijkheid om onevenredig te profiteren van de koerswinsten van een onderliggende waarde, door middel van de hefboom (leverage).

Wat zijn de nadelen van hefboomproducten?

Hefboomproducten worden vaak bekritiseerd vanwege hun gebrek aan transparantie. Ook wordt vaak gewaarschuwd dat ze gepaard gaan met buitensporige kosten die niet openlijk openbaar worden gemaakt, maar verborgen zijn in de samenstelling van het product in de vorm van bijvoorbeeld een rente. Deze kosten worden niet direct doorbelast aan een investeerder, maar worden weerspiegeld in de prijs. Er is ook een emittentenrisico: als de uitgever niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen, loopt de belegger het risico op een (totaal)verlies. Ook de spreads zijn over het algemeen groter.

Welke hefboomproducten zijn er?

Er zijn verschillende partijen die hefboomproducten uitgeven. Zo zijn Goldman Sachs, Commerzbank en BNP Paribas bekend van de Turbo’s. Bij ING handelt u in Sprinters .

Ook zijn er partijen die warrants uitgeven. Een warrant heeft veel overeenkomsten met het beleggen in opties: er zijn call warrants en put warrants. En net als een optie kent een warrant een hefboomwerking.

Hoe en waar kunt u hefboomproducten kopen en verkopen?

Hefboomproducten worden verhandeld op allerlei beurzen, zoals Euronext of in Duitsland op de Euwax. In tegenstelling tot aandelen is de tariefstelling echter niet afhankelijk van vraag en aanbod. Hefboomproducten bewegen mee met de prijs van de onderliggende waarde en de uitgevende instelling moet ook marktconforme prijzen aanbieden. Als belegger kunt u daarom ook op elk moment illiquide hefboomproducten verhandelen. Naast de handel op de beurs bieden uitgevende partijen ook directe handel in certificaten aan. In tegenstelling tot aandelen, kunnen hefboomproducten niet worden geshort. Wel zijn er hefboomproducten beschikbaar die inspelen op een daling, waardoor u alsnog een short positie kunt aangaan.

Hefboomproducten handelen via LYNX

Via het LYNX Handelsplatform kunt u heel gemakkelijk hefboomproducten toevoegen. U typt in een lege rij de tickercode van de onderliggende waarde. Als voorbeeld gebruik ik de AEX-index. De tickercode is EOE. Door vervolgens op Enter te drukken verschijnt het volgende scherm:

Voeg hefboomproducten eenvoudig toe aan het LYNX Handelplatform

De hefboomproducten voor deze onderliggende waarde vindt u terug bij de zwarte pijl. Door met uw linkermuisknop op deze regel te klikken, verschijnt een volgend scherm waar u alle producten kunt vinden.

Daarnaast kunt u de producten vinden via de ISIN code. Op de website van de uitgevende instelling vindt u deze code. U kunt deze code kopiëren en vervolgens in een lege regel van het LYNX Handelsplatform plakken. Door op Enter te klikken verschijnt het product in uw scherm.