De lamme/niet-lamme lama-belegger!

Het was in oktober 2007 dat ik het Gentse biotechbedrijf leerde kennen. Ik stapte mee in de beursintroductie en sprokkelde nadien ook nog regelmatig wat aandeeltjes bij elkaar, zodat mijn participatie is aangedikt tot een mooi pakketje. Ablynx is een onderdeel van mijn eigen pensioenspaarplannetje. Maar, zoals dat gaat met biotech, dien je als belegger steeds een goed evenwicht te zoeken tussen langetermijndenken en inspelen op tussentijdse volatiliteit. Daarover heb ik het zo meteen, maar eerst stel ik je het bedrijf heel summier voor.

Lama’s

Wie bij mij thuis al eens is geweest, weet dat er in de achtertuin een lama rondhuppelt. Lama’s zijn té gekke beesten : gespleten bovenlip, slechts twee ondertanden, boven géén voortanden (enkel tandvlees, hard als het bit dat een bokser draagt), spuwen is een heel vervelende karaktertrek. Je moet weten dat de substantie die de richting van je hoofd komt uitgevlogen, geen zuiver speeksel is, maar een weinig appetijtelijke cocktail van maagsappen, maagzuren en nog niet verteerde voedselresten. Nog een leuk weetje : als ik de barbecue aansteek, dan komt de lama met wijdopengesperde en driftig inhalerende neusgaten boven de opstijgende rook hangen. Ja hoor, als lama’s het voor het zeggen zouden hebben, dan had elke doorsneegemeente naast de frituur, ook een coffeeshop op haar dorpsplein !

Nanobodies

Ablynx voert onderzoek uit dat gericht is op antilichamen van lama’s. Deze antilichamen zijn veel kleiner dan die van andere gewervelde dieren.  Hieronder zie je een beeldje dat duidelijk maakt wat ik hiermee bedoel :

Lama’s hebben een afwijkend maar doeltreffend afweersysteem dat zich snel kan aanpassen aan nieuwe ziekte-indringers. De kleine antilichamen van lama’s hebben een eenvoudige structuur, dit in contrast met de ingewikkelde antilichamen van meer voordehandliggende geneeskundige proefkonijnen als  bv. muizen, ratten of mensen. Ablynx noemt de geneeskundige oplossing die in het lichaam van lama’s rondwaart ‘nanobodies’. Omdat nanobodies kleiner zijn dan de traditionele antistoffen, dringen ze veel dieper in het lichaam door en zijn ze veel efficiënter. Nanobodies zijn bovendien toepasbaar op verschillende belangrijke ziektedomeinen zoals bv. de ziekte van Alzheimer, trombose, chronische ontstekingen, kanker.

Wordt geduld beloond ?

We zijn nu acht jaar verder tegenover mijn eerste aankooporder. Normaliter loont een investering in biotech – voor wie er bij de eerste klinische fase al wil bijzijn – gemiddeld na 10 jaar. Ablynx gaat deze statistiekgegevens misschien (hopelijk) bevestigend aandikken, want het bevindt zich nu in een laatste rechte lijn naar een eerste geneesmiddel, een potentieel geneesmiddel om verworven TTP te behandelen. Het middel van Ablynx kan mogelijk uitgroeien tot de standaardbehandeling. TTP is een zeldzame bloedstollingsziekte (bloedplaatjes kunnen klonteren en kleine bloedvaatjes kunnen blokkeren, zodat er zich kleine tromboses voordoen en organen schade kunnen oplopen omdat ze onvoldoende bloed krijgen). De huidige behandeling kan niet verhinderen dat tot 20% van de patiënten overlijdt ten gevolge van deze aandoening.

Het wordt een zeer boeiend 2016 voor investeerders in Ablynx, want het bedrijf heeft volgend jaar wellicht ook nog data-nieuws in petto rond andere onderzoekslijnen die een indicatie zouden kunnen geven rond het mogelijke opschuiven naar fase-3 (laatste studie op weg naar mogelijke commercialisatie).

Speculatietaks nefast voor noodzakelijke lamme/niet-lamme taktiek

Ablynx is een onderdeel van mijn eigen pensioenspaarplannetje. Maar, zoals dat gaat met biotech, dien je als belegger steeds een goed evenwicht te zoeken tussen langetermijndenken (lam) en inspelen op tussentijdse volatiliteit (niet-lam)Dit betekent concreet dat je steeds de helft van je pakket moet aanhouden onder de vorm van buy & hold. Met de andere helft moét je meegaan op de krachtige koersgolven die inherent zijn aan investeren in biotech. Het is immers onverantwoord om te beleggen in biotech op een manier zoals onze voorouders destijds deden in niet-volatiele aandelen van bv. nutsbedrijven.

 De speculatietaks die men in België wil invoeren, zal dus de particuliere belegger aanzetten tot een beheer dat risicovoller wordt (lees : overhellend naar nog enkel ‘lam’), wat dus haaks staat op het grondbeginsel van deze maatregel. De CEO van Ablynx, de aimabele Edwin Moses, treedt mijn standpunt hierin bij : ‘Door een speculatietaks in te voeren neemt de Belgische regering serieuze risico’s met haar biotech-industrie. Bijna nergens hebben kleine beleggers zoveel interesse in biotechnologie als in België. Maar die interesse dreigt nu weg te vallen. Door de fiscaliteit nu aan te passen riskeert men meer kapot te doen dan je denkt (quote uit de krant De Tijd 22/10/2015).’

Jacky De Donder

www.beursbubbels.be

 

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws