Welke sector is hot in 2020?

Één van de eerste vragen die de meeste beleggers zich stellen is: “In welk bedrijf zou ik kunnen investeren?”. Terwijl eigenlijk de eerste vraag zou moeten zijn: “In welke sector zou ik kunnen beleggen?”.

U leest of hoort het vaak dat het moeilijk is om een betere performance te hebben dan de markt, bijvoorbeeld S&P 500. Met een sectoranalyse heeft u uw eerste stappen gezet om beter te presteren dan de fondsbeheerders en institutionele partijen.

Gedurende de volledige economische cyclus zijn er afwisselend sectoren die gemiddeld beter presteren dan andere. Verder moet elke belegger opzoek naar kandidaten die het laagste risico hebben maar wel de hoogste potentiële winst opleveren. We doen hierover een uiteenzetting in dit artikel.

De onderwerpen die worden besproken in dit artikel:

Welke sector hot in 2020 - sector beleggen - sectoranalyse

Sectoranalyse: In welke sector beleggen?

Een sector is een groep van bedrijven of aandelen die actief zijn in dezelfde industrie. U moet zich de vraag stellen: wat is het makkelijkste te vinden? De sterkste sector of het sterkste aandeel? Er zijn enkele tienduizenden aandelen die verhandelbaar zijn op de publieke beurs. De zoektocht naar het beste aandeel van de toekomst, kan soms aanvoelen als opzoek gaan naar een speld in een hooiberg.

De geschiedenis leert ons dat bepaalde sectoren gemiddeld beter presteren gedurende specifieke perioden in de economische cyclus. Dit kan als leidraad gebruikt worden voor iedere belegger die zijn of haar aandelen voor middellange termijn in portefeuille houdt. Een economische cyclus duurt namelijk een aantal jaar. Indien u rekening houdt met dit statistisch gegeven, heeft u meer kans om een aandeel in portefeuille te hebben die bovengemiddeld presteert.

Sectorrotatie is een belangrijke techniek die iedere belegger onder de knie moet hebben. U wil tijdens een marktcorrectie niet in de sector gepositioneerd zijn waar de grootste klappen vallen. Verder wil u natuurlijk bij een bull market in de sector zitten die de meeste return oplevert.

Wat is sectoranalyse?

Een sectoranalyse zouden we kunnen plaatsen onder de noemer fundamentele analyse. Wat houdt een sectoranalyse in? Zoals het woord al doet vermoeden houdt dit een analyse in van de sector. Wat zijn de specifieke eigenschappen? Hoe evolueert en ontwikkelt de sector zich? Wie maakt deel uit van de sector? Wat zijn de risico’s voor bedrijven actief in de sector? Dit zijn allemaal vragen die beantwoordt worden bij een sectoranalyse. En die kunnen bepalen of aandelen uit een specifieke sector interessant zijn voor uw beleggingsportefeuille.

De verschillende fasen van een conjunctuurcyclus

Elke cyclus heeft specifieke karaktereigenschappen. Dit is volkomen normaal aangezien de economie veranderlijk is en doorheen de tijd een sterke evolutie meemaakt. De evoluties ontstaan door de ontwikkeling van nieuwe technieken en technologieën. Denk hierbij aan energiesystemen, communicatietechnologie en misschien nu zelfs blockchain. Nog belangrijk om weten is dat de aandelenmarkt, de economie voorloopt. De top van de aandelenmarkt zal met andere woorden zich eerder manifesteren dan de economische top. Terwijl de aandelenmarkt eerder een bodem zal vinden alvorens de economie dit vindt.

Fase 1: recessie

In deze fase zal de centrale bank de rentevoeten omlaag halen om consumenten en bedrijven aan te zetten tot aankopen.

Fase 2: crisis

De economische groei is in deze fase negatief en krimpt. Rente staat op het laagste pijl samen met de inflatie. In de crisisfase staan aandelen zeer laag gewaardeerd. Het is tegen de stroom inzwemmen, maar in principe moet u als belegger dan de aandelen proberen aankopen. Echter wil ik hierbij opmerken dat dit enkel geldt voor lange termijn beleggers en wanneer de fase op zijn laatste benen loopt. De aandelen uit de financiële- en transportsector zullen vaak de eerste zijn die herstellen. Statistisch gezien zou daar dan ook uw interesse naar uit moeten gaan in de crisisfase.

Fase 3: herstel

Tijdens de herstelfase begint de economische motor terug aan te slaan en begint de werkgelegenheid op gang te komen. Tijdens deze fase presteren aandelen uit de nutssector gemiddeld het slechtst.

Fase 4: expansie

In deze fase begint de centrale bank de rente te verhogen om een rem te zetten op stijgende inflatie. In deze fase doet de meerderheid van de sectoren het goed. Bedrijfswinsten groeien en veel consumenten slaan aan het beleggen doordat hun inkomen stijgt.

In welke sectoren beleggen in een stijgende markt – sectoranalyse

Een vroege bull markt wordt veelal gekenmerkt door klimaat van lage interestvoeten. Wanneer de interestvoeten laag zijn, is de kost van geld lenen ook laag. U zou kunnen stellen dat de interestvoet de kostprijs is van een lening. Sectoren die genieten van een hoger aantal leningen zijn de financiële sector, transportsector en cyclische consumentensector. Denk maar aan bijvoorbeeld autoconstructeurs.

Midden in de bull markt zijn het hoofdzakelijk aandelen uit de industriële- en technologiesector en de bouwsector die bovengemiddeld presteren. Het hernieuwde vertrouwen zorgt voor een hogere consumptievraag en bedrijfsuitgaven.

Als laatste fase van de bull markt presteren de voornamelijk de grondstoffen- en energiesector goed. Dit komt doordat deze bedrijven sterk afhankelijk zijn van de grondstofprijzen. Deze zijn vaak hoog gedurende perioden van hogere inflatie. De laatste fase van een bull markt gaat zo goed als altijd gepaard met hogere inflatie.

In welke sectoren beleggen in een stijgende markt - sectoranalyse

In welke sectoren beleggen in een dalende markt – sectoranalyse

In een vroege bear markt opteren beleggers eerder voor defensieve aandelen waarvan de inkomsten eerder gerelateerd zijn aan de basisbehoeften. De link met de economische activiteit is hier minder sterk aanwezig. In deze fase van de cyclus zijn het de aandelen uit de gezondheidszorg en de niet-cyclische consumentensector die het beter doen dan gemiddeld.

Midden in de bear markt zou u volgens de geschiedenis statistisch de beste resultaten halen met bedrijven uit de nutssector. De nutsbedrijven kunnen eerder als defensieve aandelen beschouwd worden door de vrij contante vraag naar hun product en-of dienst. Wanneer u de proef op de som wenst te nemen, kan u de resultaten van dergelijke bedrijven vergelijken met andere sectoren tussen 2008 en 2009. De waardedaling van deze aandelen is beduidend minder sterk geweest.

In de laatste fase  van de bear markt doen aandelen uit de telecommunicatie- en cyclische consumentensector het beter dan gemiddeld. De vraag naar diensten uit de telecommunicatie zullen niet snel zakken. De aandelen uit de cyclische consumentensector staan vaak op hun laagste punt op het einde van de recessie. Het is dan ook het meest optimale moment op dergelijke aandelen aan te kopen.

Periode Beste presterende sector
Vroege bull markt Financiële-, transport- en cyclische consumentensector
Midden bull markt Technologie en industriële sector
Late bull markt Energie- en edelemetalensector
Vroege bear markt Gezondheids- en niet-cyclische consumentensector
Midden bear markt Nutssector
Late bear markt Financiële en cyclische consumentensector

 

De vraag van één miljoen is natuurlijk: ”zitten we op dit moment in de late bull markt of in de vroege bear markt?” De sectoren die het meeste kans hebben om hot te zijn het komende jaar zijn dus de energie- en edelmetaalsector. Maar ook de gezondheidssector en de niet-cyclische consumentensector. Hieronder vindt u nog eens een schema die u kan helpen om te roteren tussen de verschillende sectoren.

Sectoranalyse schema - sectorbeleggen

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen doen het goed in een groeiende economie. Terwijl ze het slecht doen wanneer de economie het niet goed doet. Cyclische aandelen zijn de aandelen die de economische performantie het sterkst volgen. Wanneer u een recessie verwacht is het geen goed idee om u te positioneren in cyclische aandelen. Een voorbeeld van een cyclisch aandeel is Randstad. Indien de economie het minder goed doet, zullen er minder uitzendkrachten nodig zijn. Wat zijn directe weerslag heeft op de bedrijfsresultaten. Andere cyclische aandelen zijn o.a. autofabrikanten en staalbedrijven.

Sectoranalyse en technische analyse

In het eerste deel van dit artikel hebben we besproken hoe we sectorrotatie kunnen analyseren op basis van fundamentele analyse. De toestand van de economie vertelt namelijk welke sector naar alle waarschijnlijkheid zal outperformen. Maar wat is de toestand van de economie? In welke fase bevindt de economie zich? Omdat deze timing alles behalve evident is, kunnen we op basis van eenvoudige technische analyse gaan bepalen in welke sector we willen beleggen. De regel is zeer eenvoudig maar net daarom zo krachtig.

Er wordt enkel in een sector belegt via een ETF wanneer de ETF prijs boven de 50 EMA noteert. Wie snelle sectorrotaties wenst te doen, kan opteren voor de dagelijkse grafiek als basis te nemen. Wie eerder op lange termijn belegt, kan een wekelijkse grafiek nemen. Hieronder vindt u een overzicht van de sector ETF’s van de grootste ETF-aanbieders. Wie via zijn of haar broker geen toegang heeft tot de opgesomde ETF’s, kan altijd opzoek naar een Europees alternatief.

Sector iShares/BlackRock ETF’s SPDR ETF’s Vanguard ETF’s
Energiesector IXC XLE VDE
Nutssector BUI XLU VPU
Technologiesector IGM XLK VGT
Basismaterialen MXI XLB VAW
Consumptiegoederen KXI XLP VDC
Cyclische consumptie RXI XLY VCR
Industriesector IYJ XLI VIS
Gezondheidssector EXV4 XLV VHT
Financiële sector IYF XLF VFH
Vastgoed IYR XLRE VNQ

*Dit is geen beleggingsadvies van LYNX en kan nooit als beleggingsadvies beschouwd worden.

Deze strategie is niet de heilige graal en kan gerust nog wat aangepast worden. U kan bijvoorbeeld deze sectoren nog gaan opdelen in deelsectoren. Verder kan u ook gebruik maken van een andere technische indicator. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 100 EMA of 200 EMA.

Aandelenselectie

We kunnen het idee van sectorrotatie nog wat verder uitwerken. We kunnen de focus leggen op de aandelen die het best presteren uit specifieke sectoren. Wanneer ons oog is gevallen op de sectoren waarin we ons willen positioneren rest ons enkel nog de aandelenselectie.

De eerste stap in de aandelenselectie is het maken van een groep aandelen. Een veelgebruikte wijze is om de compositie van de ETF’s te gaan bekijken. ETF-aanbieder zoals BlackRock en Vanguard spenderen tientallen miljoenen aan research. Waarom zou u dan geen gebruik maken van hun research? De top 10 aandelen uit een ETF worden vaak gratis weergegeven op de website van de ETF-aanbieder. Vergeet hierbij niet dat er verschillende toonaangevende ETF’s zijn per sector. Neem gerust een kijkje naar de compositie van de verschillende ETF’s en leg alle aandelen even naast elkaar. U kan bijvoorbeeld als startpunt de bovenstaande matrix bekijken.

De vernieuwende sectoren

Er zijn een aantal sectoren waarin een frisse nieuwe wind waait. Denk hierbij gerust aan de blockchain of de cannabissector. Let wel dat deze nieuwe  deelsectoren nog in hun kinderschoenen staan waardoor ze een verhoogd risico inhouden. Een volledige sectoranalyse is zeker aan te raden alvorens u de sprong waagt. Wie interesse heeft in de bovenstaande sectoren kan alvast de onderstaande artikelen lezen.

Sectorbeleggen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om te beleggen in allerlei sectoren, zo kan u in bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

goudprijs
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.