Aandeel Ajax

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Ajax? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: NL0000018034 | WKN ajax
Tickercode: AJAX | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Ajax kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Ajax

De koers van het aandeel Ajax is hard opgelopen. Ajax heeft succes in de Champions League en ziet de waarde van haar talenten stijgen. De beurskoers blijft niet achter en is vooral sinds 2017 hard opgelopen. Hierdoor kost een aandeel Ajax nu € 17,00. De sterke stijging in de waarde van de aandelen heeft de interesse van beleggers gewekt. Daarom een artikel over het aandeel Ajax.

 

Historie aandeel Ajax

AFC Ajax NV is sinds 11 mei 1998 genoteerd aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam. Ajax is de enige Nederlandse voetbalclub met een beursnotering. In andere landen zijn er ook beursgenoteerde voetbalclubs, waarbij Manchester United en Juventus bekende voorbeelden zijn. Het aandeel Ajax was bij haar beursgang 25 gulden waard. Sinds haar beursgang in 1998 zakte de koers weg en in 2003 was het aandeel Ajax Amsterdam € 3,55 waard. Het laatste jaar is het aandeel hard opgelopen richting de € 17 per aandeel. Dit succes komt mede door de sterke prestaties van het team in de Champions League en de hogere waardering van de spelers.

Koers grafiek aandeel Ajax

Aandeel Ajax in ArenA

Ajax en de gemeente Amsterdam hebben een nieuw akkoord gesloten over de aandeelhoudersstructuur van de Johan Cruijf Arena. De gemeente heeft nu een belang van 48%, maar wil dit verlagen naar 25%. Ajax neemt deze aandelen waarschijnlijk over. Hierdoor stijgt het aandeel Ajax in de Arena van 13% naar 38%. De gemeente is van plan de overige 25% in de voetbaltempel nog zo’n tien jaar in bezit te houden, op verzoek van de andere aandeelhouders. Dankzij deze investering zal Ajax in de toekomst een groter deel van de opbrengsten uit het stadion naar zich toe kunnen trekken. Het zal echter ook een groter deel van de nieuwe investeringen in het stadion moeten bekostigen. De afgelopen jaren maakte de Amsterdam Arena winst, maar vergeleken met het geïnvesteerd vermogen was het rendement laag. De afgelopen drie jaar schommelde de nettowinst tussen de € 1,44 miljoen en € 585.000. Aangezien het eigen vermogen € 88,8 miljoen bedroeg is het rendement hierop laag te noemen.

Amsterdam ArenA Ajax - aandeel ajax

Analyse aandeel Ajax

Ajax laat zich lastig analyseren omdat winnen belangrijker is dan winst. Hieronder echter een analyse van de organisatie. De inkomsten van Ajax zijn zeer afhankelijk van de resultaten in Europa. Goede resultaten in Europa zorgen voor meer wedstrijden, meer recettes, meer TV inkomsten en extra premies voor het behalen van bepaalde resultaten. Wanneer Ajax geen Champions League speelt en snel uitgeschakeld wordt in de Europa league, zoals in het seizoen 2017/2018 is Ajax afhankelijk van transfersommen om de begroting sluitend te krijgen. In het seizoen 2017/2018 werd namelijk een negatief bedrijfsresultaat van € 13,2 miljoen neergezet. Dit werd echter gecompenseerd door een positief resultaat uit transfers van € 14,4 miljoen.

Aandeel Ajax niet enkel afhankelijk van transfersommen

Dat Ajax echter niet meer afhankelijk is van de transfermarkt blijkt uit de inkomsten als er wel succes is in Europa. Zowel in in het jaar 2016/2017 (+ € 8,4 miljoen) als in de helft van de jaargang 2018/2019 (+€ 27,5 miljoen) is het bedrijfsresultaat positief. Dit betekent dat Ajax niet meer verplicht is om haar spelers te verkopen. Dit verbeterd ook de onderhandelingspositie en zorgt ervoor dat extra inkomsten uit transfers in de toekomst waarschijnlijk voor een groter deel weer terug in de selectie kunnen worden gestopt.

Balans Ajax

Zeer solide balans met mooi kasreserve van € 60,2 miljoen en schuldenvrij. Daarnaast heeft Ajax dus een belang van 13% in de Johan Cruijf ArenA, 51% in Ajax Cape Town en bezit het andere faciliteiten. Het meeste geld van Ajax staat echter op het veld. De laatste jaren is fors geïnvesteerd in de selectie en zijn ook nieuwe talenten doorgebroken. De waarde is mede door de gestegen waarde van talenten lastig vast te leggen. De aankomende transfer van Frenkie de Jong naar Barcelona, diw naar verluid € 90 miljoen gaat betalen voor de middenvelder laat zien dat er aanzienlijke waarde in de selectie zit. Frenkie de Jong kwam eerder nog voor € 1 euro over van Willem II. Een uitstekende investering van Ajax dus. Spelers die in de toekomst mogelijk nog meer veel geld gaan opleveren voor de clubkas zijn Mathijs de Ligt, David Neres, Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico. Volgens schattingen is de selectie van Ajax momenteel € 420 miljoen waard. Wanneer men deze waarde als uitgangspunt neemt is de marktwaarde van Ajax met € 310 miljoen zeker niet hoog.

Waarde staat op het veld - Aandeel Ajax

Risico aandeel Ajax: Winnen belangrijker dan dividend?

Er zijn veel specifieke risico’s bij Ajax. Zo is een groot deel van de waarde afhankelijk van de spelers. Wanneer de spelers in vorm zijn loopt de waarde op, maar die kan ook weer snel verdwijnen. Daarnaast is het missen van de Champions League een groot risico. Dit toernooi levert niet alleen veel geld op in de vorm van premies, maar goede prestaties drijven ook de waarde van de spelers op. Het grootste risico voor beleggers is echter dat bij Ajax aandeelhouders niet op de eerste plek staan. Winnen is belangrijker dan winst. Dit kan ervoor zorgen dat Ajax verliezen accepteert, om prijzen te pakken en waarschijnlijk eerder in betere faciliteiten zal investeren, dan dividend zal uitkeren aan haar aandeelhouders. In het verleden heeft dit ervoor gezorgd dat het aandeel niet goed heeft gepresteerd. Wellicht dat de huidige successen echter een nieuwe kans bieden, waardoor beleggers in de toekomst wel in het succes kunnen delen.

Wat is het advies van analisten over het aandeel Ajax?

Er zijn geen banken die het aandeel Ajax volgen en waarderen. Hierdoor is er ook geen officieel aandeel Ajax advies van analisten. Er zijn echter wel andere beleggers die adviezen geven over het aandeel Ajax. Zo adviseerde Jim Tehupuring het aandeel in 2017 links te laten liggen en kwam recenter Beleggers Belangen met een koopadvies.

 

Het aandeel Ajax kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Ajax. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Waarom in aandelen van Ajax beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Ajax. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Ajax kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Ajax

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Ajax : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Ajax: Bedrijfsinformatie AFC Ajax N.V.

AFC Ajax NV is vooral bekend als voetbalclub, maar heeft ook sinds 1998 een beursnotering aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam. Aanvankelijk stond het aandeel genoteerd op de lokale beurs, maar de afgelopen jaren nam zowel het succes als de interesse naar de aandelen enorm toe. Door de gestegen koers en de toegenomen handel in het aandeel heeft het aandeel een plekje in de AScX weten te bemachtigen.

Het bedrijf heeft en 51% belang in het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town, en een belang van 13% in Stadion Amsterdam NV, dat de Johan Cruijff ArenA exploiteert. Ajax is de enige Nederlandse voetbalclub met een beursnotering en haalt zijn omzet uit drie hoofd categorieën te weten de voetbalomzet (± 50%), sponsoring (± 25%) en tv rechten (± 15%). De totale omzet is dus voor de helft afhankelijk van de voetbalomzet, wat weer sterk samenhangt met de prestaties van het eerste elftal van AFC Ajax.