TA van Edward Loef – Airbus komt van de grond

De financiële media berichtten dat de koersen van Airbus en Boeing voorlopig nog aan de grond blijven. Is dat zo?

Airbus vanaf 2020 + relatieve sterkte t.o.v. Europese DJ Stoxx 600

De beurskoers van Airbus bereikte in maart vorig jaar na de uitbraak van het coronavirus de grond, maar komt nadien langzaam van de grond. De roze relatieve sterktelijn registreert ook een stijgende lijn. Dat betekent dat de koersprestaties ten opzichte van de Europese DJ Stoxx 600 index ook verbeteren. Eind mei is de beurskoers van Airbus boven de koerstoppen van het voorjaar uitgestegen en er tekent zich een steiler trendkanaal af. Alles wijst erop dat beleggers er goed aan doen om niet alleen af te gaan op mediaberichten, maar ook zelf even de grafiek te verifiëren voor wat betreft de feitelijkheden.

BOEING Co. (BA)

Op 15 januari 2020 vertoonde de beurskoers van het aandeel Boeing via een diamantpatroon verraderlijke trekken. Er zou volgens technische patroonherkenning het risico van een luchtzak in aantocht mogen worden verwacht. Die boodschap bleek meer dan juist. De technische analyse is dit keer wat minder uitgesproken stellig. Een dalende weerstandlijn zorgt recent voor terugkerend aanbod en de correctiefase in de afgelopen maanden duidt op moeite om in hogere sferen te koersen. Gelukkig is er alternatieve grafiek (die van Airbus) met een duidelijker trend. Dat maakt bij keuzestress de beslissing gemakkelijker. Het is dus de moeite waard om de boodschap van de koersgrafieken te begrijpen.

Dow Jones Transportation Average vanaf 2020

Koersgrafieken vertellen hoe de markt handelt en dus echt denkt. De boodschap van de grafiek is daarom veelzeggender dan alle pro- of contra-argumenten, hoe logisch deze ook mogen luiden. De Dow Jones Transportation Average beweegt in een stijgend trendkanaal en dat wijst op verwacht aantrekkend vervoer. De daling binnen het stijgende trendkanaal wijst op veranderende percepties, maar deze zijn boven de stijgende steunlijn nog niet overtuigend genoeg om van een trendbreuk te spreken. Het is handig om bij beleggingsbeslissingen eerst de richting in de beursindices te raadplegen en daarna pas de trends in de individuele beurskoersen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen