Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om even kort terug te blikken. In dit artikel kijken we terug op een van de opvallendste gebeurtenissen uit 2020. Wat mij direct te binnen springt zijn de indrukwekkende stijgingen van NIO en Tesla. Duurzame energie aandelen zijn een hot item op de beurs. Welke ontwikkelingen hebben dit jaar bijgedragen aan de forse stijgingen? En zet deze trend zich in 2021 door?

Beurswinnaar 2020: Duurzame energie

Duurzame energie is ongetwijfeld de best presterende industrie van 2020. De aandelenkoersen van bedrijven die zich bezighouden met alternatieve energiebronnen hebben spectaculaire stijgingen laten zien. Een combinatie van de coronacrisis en de overwinning van Joe Biden hebben mogelijk bijgedragen aan deze prestaties. Tijdens de coronacrisis zijn mensen bewuster gaan nadenken over de invloed van de mens op het klimaat. De aankomende Amerikaanse president wil bovendien honderden miljarden gaan investeren in klimaattechnologie.

Het optimisme in deze sector werd breed gedragen als we kijken naar de onderliggende takken van sport. Niet alleen elektrische autobouwers presteren uitstekend, maar ook waterstof aandelen en zonne-energie waren in trek.

duurzame energie aandelen

*Peildatum 8 december 2020

Elektrisch rijden

De koersen van NIO en Tesla springen er tussenuit met rendementen van respectievelijk 1.112% en 645%. De elektrische autobouwers zijn razend populair bij beleggers die traditionele autobouwers steeds meer links laten liggen. De marktwaarde van Tesla is boven de $ 600 miljard uitgestegen, waardoor het bedrijf nu evenveel waard is als de 10 grootste traditionele autobouwers bij elkaar.

Tesla

Tesla bleef menig belegger verbazen. Het aandeel bleef maar stijgen en telkens als u dacht dat het nu wel een keertje klaar zou zijn, kreeg de koers een nieuwe impuls. De stock-split en de toevoeging aan de S&P 500 zorgden wederom voor spectaculaire stijgingen. Shorters werden afgelopen jaar volledig uitgerookt. Dit blijkt ook uit het feit dat het aantal geshorte aandelen op een meerjarige dieptepunt is beland. Beleggers die speculeren op een daling van de elektrische autobouwer verloren dit jaar al circa $ 35 miljard bij elkaar.

Dat Tesla geen gewone autobouwer is, blijkt ook wel uit het feit dat het bedrijf zich in de top 10 van meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven ter wereld heeft geworsteld. In dat rijtje staan, op Saudi Aramco en Berkshire Hathaway na, eigenlijk alleen maar technologiebedrijven. De sterk opgelopen aandelenkoers werd afgelopen jaar drie keer gebruikt om kapitaal op te halen met de verkoop van nieuwe aandelen.

Meer over Tesla leest u in ons artikel: aandeel Tesla: kopen of verkopen?

Tesla koers 2020

NIO als alternatief

Beleggers die dachten de boot gemist te hebben, sprongen massaal op NIO. De Chinese autobouwer begon het jaar onder de $ 4 per aandeel, maar tikte in november de $ 57 aan. De beurswaarde is sterk opgelopen, maar het bedrijf is nog altijd tien maal zo klein als Tesla. Het bedrijf ging eerder nog bijna failliet en maakt geen winst. Om de groei te kunnen bekostigen gaf het bedrijf meerdere malen nieuwe aandelen uit om kapitaal op te halen. Maar beleggers zagen hier blijkbaar geen problemen in.

Meer over NIO leest u in ons artikel: aandeel NIO: elektrische autobouwer timmert aan de weg in China.

Waterstof hype

Waterstof aandelen hadden in 2019 al wat aan populariteit gewonnen, maar in 2020 gingen ze echt los. Waterstof wordt al decennialang aangeprezen als de oplossing voor het fossiele brandstof probleem. Een auto die rijdt op waterstof is een elektrische auto die waterstof gebruikt als energiebron. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof uit de lucht omgezet in water, waarbij elektriciteit geproduceerd wordt die de elektromotor aandrijft. De enige restproducten zijn waterdamp en warmte. Er ontstaat geen CO2, waardoor het een zero-emission voertuig is. 

Elektrisch rijden is al veel verder gevorderd qua ontwikkelingen. Toch investeren grote autofabrikanten ook volop in waterstof. Door de enorme technologische vooruitgang beginnen waterstofauto’s nu een serieus alternatief te worden. De Hyundai Nexo en Toyota Mirai zijn hier goede voorbeelden van. Andere producenten, zoals Ford, BMW, Daimler en Volkswagen, storten zich nu ook op de waterstofauto. Renault introduceerde al de Kangoo en Master bestelbussen op waterstof.

Het grote probleem met waterstof blijft het feit dat de grondstoffen voor de katalysatoren duur zijn. Verder zijn er nog maar weinig plekken waar je waterstof kunt taken. Bovendien is de actieradius van waterstof auto’s nog beperkt. Beleggers denken in ieder geval dat deze vorm van schone energie de toekomst heeft. De koersen van onder andere Plug Power, FuelCell Energy en Ballard Power schoten de lucht in dit jaar.

Aandeel Plug power

Zonne-energie als oplossing?

De laatste duurzame energiebron die dit jaar als winnaar uit de bus kwam is zonne-energie. De koers van Sunrun, een Amerikaanse leverancier van zonnepanelen steeg dit jaar met ruim 300%. Zonne-energie blijkt misschien wel de beste optie voor duurzame energie in de toekomst. Steeds meer landen bouwen enorme zonneparken om binnen enkele decennia hele steden te verlichten met schone zonne-energie.

De aandelen in deze sector profiteren enorm van de vraag naar zonnepanelen en batterijen om deze energie op te slaan. Ook de komende jaren lijkt deze markt interessant te blijven voor beleggers. Beleggingen in fossiele brandstoffen worden ondertussen steeds minder populair nu steeds meer beleggers zich focussen op maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat wordt ook steeds eenvoudiger nu verschillende bedrijven zogeheten ESG-scores bijhouden van tienduizenden aandelen over de gehele wereld.

Meer over beleggen in deze interessante industrie leest u hier: Beleggen in zonne-energie aandelen – de noodzaak van alternatieve energiebronnen

Aandeel Sunrun

Beleggen in duurzame energie

Dat de gehele sector het dit jaar goed heeft gedaan zien we ook terug in de iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG). Dit fonds streeft er naar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 30 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de sector van de duurzame energie. In deze ETF zitten zonne-energie aandelen, maar ook waterstof bedrijven zoals Plug Power hebben een behoorlijke weging in het effect. Het effect scoort een A op de ESG-fondsrating en heeft een Total Expense Ratio van 0,65%.

Deze Amerikaanse ETF heeft een notering in Ierland, staat dus genoteerd in Euro’s en is beschikbaar voor Europeanen.

iShares Global Clean energy ETF

Beleggen in duurzame energie via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.