Artikel laten voorlezen

De CAC 40 is de bekendste index in Europa en vertegenwoordigt de belangrijkste aandelen van Euronext Parijs. De CAC 40 index kan samen met de Duitse DAX worden beschouwd als één van de belangrijkste maatstaven voor de sterkte van de Europese markt. In dit artikel duiken we in de beste CAC 40 ETF’s van dit moment.

Met de enorme hoeveelheid monetaire stimulering van de Franse overheid en de Europese bank is de Franse beurs misschien klaar om weer hoger te handelen. Maar hoe moet worden deelgenomen aan het toekomstige succes van de index? Een ETF kan een goede manier zijn om in de CAC 40 te investeren, of te handelen.

Daarom gaan we dieper in op enkele CAC 40 ETF’s. Zo kunt u bepalen welke ETF het meest geschikt is voor uw behoeften.

In dit artikel bekijken we de volgende onderwerpen:

  • Wat is de CAC 40?
  • Hoe ziet de CAC 40 er momenteel uit?
  • Wat zijn de beste CAC 40 ETF’s?

 

Beste CAC 40 ETF

In dit artikel maken we een selectie van een aantal ETF’s die de CAC 40 uit Parijs volgt. Maar om te starten vanaf de basis, bekijken we eerste wat de CAC 40 is.

Wat is de CAC 40?

De CAC 40 is de belangrijkste index van Euronext Parijs. Qua belang kan het vergeleken worden met de Amerikaanse Dow Jones of de Duitse DAX-index. De CAC 40 werd opgericht in 1987 toen het werd opgestart met een basiswaarde van 1000. De CAC 40 index is samengesteld uit de 40 grootste bedrijven die genoteerd zijn op Euronext Parijs. Welke bedrijven er in deze index worden opgenomen, wordt bepaald door een aantal factoren:

Het merendeel van de CAC 40-bedrijven zijn multinationals. Dit zorgt ervoor dat het één van de meest populaire Europese indices is voor buitenlandse investeerders, die geïnteresseerd zijn in het investeren in Europa. De CAC 40 heeft een heel aantal bedrijven die u waarschijnlijk goed kent. BNP Paribas, Arcelor Mittal, Carrefour, Renault, Peugeot maken onder anderen deel uit van de CAC 40.

 

CAC 40 2004-2020

Hoe ziet de CAC 40 er momenteel uit?

De CAC 40 is niet zo succesvol geweest als de Duitse DAX of de Amerikaanse S&P 500. De index beweegt nu al meer dan 3 maanden zijwaarts. De vraag is nu of de CAC 40 momenteel consolideert voordat het hoger gaat, of dat de index mogelijk stoom heeft verloren en overweegt om weer lager te gaan. Een breuk van de rode weerstandslijn zal dan een nieuwe opwaartse trend signaleren. Een breuk van de groene steunlijn signaleert dan weer lagere prijzen.

CAC40 Dagbasis

Als we onze technische analyse even naar bovenhalen op maanbasis, zien we dat de CAC 40 zich in een vrij moeilijk gebied bevindt. Als we dieper analyseren, kunnen we zien dat de index door de crash van het coronavirus uit zijn tien jaar durende opwaartse trend is gebroken. Sindsdien heeft de index die trendlijn meerdere keren opnieuw getest, maar kon het die niet breken om boven de trendlijn te komen. Dat is niet het enige probleem voor de index. De CAC 40 weigert ook het 61,8% Fibonacci-niveau. Als we een 50-maand Simple Moving Average aan de grafiek toevoegen, zien we dat dit ook als een weerstand werkt.

CAC 40

Het komt er op neer dat de CAC 40 wat zwaar werk heeft als het hogere prijzen wil bereiken. Als de CAC 40 de trendlijn echter naar boven zou doorbreken, heeft de index vrij spel op weg naar pre-coronavirus prijzen.

Wat zijn de beste CAC 40 ETF’s?

De CAC 40 is niet alleen een representatie van de 40 grootste bedrijven van Euronext Parijs. De index dient ook als de onderliggende waarde voor een aantal ETF’s, fondsen, futures, opties, enz. In de volgende sectie zullen we enkele van de beste CAC 40 ETF’s bekijken waaraan u kunt deelnemen.

CAC 40 Long ETFs

De volgende drie ETF’s die hier zullen worden besproken zijn CAC 40 ETF’s die stijgen in waarde, wanneer de CAC 40 ook stijgt in waarde.

Lyxor ETF CAC 40 (CAC)

De Lyxor ETF CAC 40 is misschien wel de meest populaire CAC 40 ETF. De ETF streeft naar een goedkope blootstelling aan de large-cap bedrijven van de beurs van Parijs. Deze ETF is zeer geschikt voor de meeste beleggers die Frans succes aan hun portefeuille willen toevoegen. Het merendeel van deze ETF is belegd in Franse aandelen. Ook heeft deze ETF een paar andere beleggingen in bedrijven uit België, Nederland en Luxemburg. De ETF volgt de CAC 40 echter zeer goed, ook al zijn er enkele niet-Franse allocaties. De volgende sectoren zijn het meest prominent in deze ETF:

  • Luxe consumptiegoederen (22,2%)
  • Industrie (21%)
  • Basisconsumptiegoederen (12,9%)
  • Gezondheidszorg (8,8%)
  • Financiële dienstverlening (7,6%)

De ETF is in 2000 opgericht en heeft momenteel ongeveer € 3,5 miljard aan AUM (Assets Under Management). De ETF heeft een jaarlijkse kostenratio van 0,25 procent. Gezien de goede tracking en lage kostenratio, behoort de Lyxor ETF CAC 40 voor ons tot de beste CAC 40 ETF’s.

BNP Paribas ETF CAC 40 (E40)

De BNP Paribas ETF CAC 40 heeft als doel de CAC 40 index te volgen en te repliceren. De ETF is geschikt voor lange termijninvesteringen of zelfs voor korte termijn transacties of hedging. De ETF heeft momenteel ongeveer € 200 miljoen aan beheerd vermogen, met een meerderheid van de allocatie in de CAC 40-aandelen. Een klein percentage wordt ook toegewezen aan verschillende fondsen. De top vijf sectoren in deze ETF lijken erg op de eerste die we hebben besproken. Dit is normaal omdat de CAC 40-bedrijven de grootste componenten van deze ETF zijn. De 0,25% jaarlijkse kostenratio voor deze ETF is tevens erg goedkoop.

Amundi ETF CAC 40 (C40)

Amundi ETF CAC 40 is een ETF die als doel heeft de CAC 40 index te volgen, zonder rekening te houden met specifieke markttrends. Het zal de CAC 40 perfect volgen, zelfs als deze in prijs daalt. De ETF heeft ongeveer € 1,02 miljard aan beheerd vermogen. Net als de CAC 40 hebben de volgende vijf bedrijven de grootste weging:

Het doel van deze ETF is ook om de tracking error van de ETF te minimaliseren. Een tracking error komt af en toe voor bij ETF’s. Dit betekent dat er een verschil is tussen de prestatie van de ETF en de werkelijke benchmark. Tracking errors worden gebruikt om de effectiviteit van een ETF te bepalen. De Amundi ETF CAC 40 is een ETF met een zeer lage tracking error en ze proberen deze continu zoveel mogelijk te minimaliseren. De jaarlijkse kostenratio voor deze ETF is ook slechts 0,25%.

CAC 40 Short ETF

Wat als u geen fan bent van de prestaties van de CAC 40-bedrijven en ervan overtuigd bent dat de index lager zal handelen? U kunt profiteren van een mogelijke marktcorrectie in de CAC 40 door een ETF te gebruiken die profiteert van een dalende CAC 40 index. In de volgende sectie zullen we u precies dat geven. Houd er echter rekening mee dat een ETF die stijgt wanneer de CAC 40 daalt, nogal riskant is en misschien niet geschikt is voor de meeste beleggers. Het is aan te raden deze producten te vermijden als u geen ervaren handelaar of belegger bent. Short gaan kan beschouwd worden als speculatief. U hebt een zeer dynamisch beleggersprofiel nodig alvorens u overgaat tot het aankopen van een inverse ETF.

Amundi ETF Short CAC 40 (C4S)

De Amundi ETF Short CAC 40 is een ETF die ernaar streeft om te profiteren van een dalende CAC 40. Het volgt de CAC 40 short-index. Deze ETF is daarom de perfecte ETF voor beleggers die ofwel short de CAC 40 index willen gaan, of mogelijk hun beleggingen willen indekken tijdens bearmarkten. De ETF heeft een beheerd vermogen van € 28 miljoen met een kostenratio van 0,35%. Het wordt hier niet aangeraden om deze ETF als een langetermijninvestering te gebruiken. Het is geen goed idee om voor langere tijd short te blijven op een grote index zoals de CAC 40. Het belangrijkste gebruik van deze ETF zou moeten zijn om uw investeringen te dekken, of om te profiteren van mogelijke marktcrashes of marktcorrecties.

Amundi Weekbasis

Zelf beleggen in ETF’s bij LYNX?

Bij LYNX kunt u wereldwijd ETFs kopen aan zeer interessante tarieven. Vergelijk zelf onze tarieven met die van uw huidige broker of grootbank en ontdek hoe u voordeel kunt doen:

ETFs kopen bij LYNX

 
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart