Wat zijn obligaties?

Geld op een spaarrekening laten staan brengt de laatste jaren bijna niets meer op. Er zijn alternatieven die uw geld meer doen opbrengen dan de klassieke spaarrekening. Eén van die alternatieven zijn obligaties. Maar wat zijn obligaties? Welke soorten zijn er? En hoeveel brengt zo’n obligatie op doorheen de jaren?

In dit artikel behandelen we volgende onderwerpen:

Obligaties uitleg

Wat is een obligatie?

Wanneer u obligaties aankoopt wil het eigenlijk zeggen dat u uw geld leent aan een bedrijf, overheid of instelling die obligaties uitgeeft. Deze instanties willen op deze manier aan geld geraken, het is een vorm van financiering voor hen.

Een obligatie heeft vaak een vaste looptijd en na deze looptijd krijgt u uw geleende bedrag terug. Als persoon die geld leent aan deze instanties zijn obligaties een vrij zekere vorm van rendement. U leent een bepaald bedrag, aan een bedrijf bijvoorbeeld, en u krijgt ieder jaar een percentage rente als vergoeding van het bedrijf omdat u hen geld leent.

Waarom beleggen in obligaties?

Voor vele Belgen is het spaarboekje heilig. We staan in het buitenland bekend om ons spaargedrag. Toch zijn er meer en meer mensen die de weg vinden naar de beurs aangezien een spaarrekening nagenoeg niks opbrengt. Het wil daarom niet zeggen dat iedereen meteen op de aandelen en derivaten springt. De eerste logische stap van de spaarrekening naar de beurs is met obligaties. Obligaties leveren meer rendement op dan de spaarrekeningen maar geven ook een zekerheid dat de persoon elk jaar rente ontvangt op het geleende bedrag en na de looptijd van de obligatie zijn geld terugziet. Toch moet men opletten met obligaties, omdat ze niet allemaal evenveel zekerheid bieden. Zo zijn er bedrijven die een relatief hoge opbrengst beloven als u obligaties van hen aankoopt. Dat lijkt zeer aanlokkelijk maar vaak is het bedrijf in kwestie een minder stabiel bedrijf, waardoor u meer risico loopt dat u uw geld niet meer terugziet.

Staatsobligaties

Wanneer de overheid obligaties uitgeeft dan noemen we dit staatsobligaties. In tegenstelling tot het risico dat een bedrijf dat obligaties uitdeelt zijn verplichtingen niet kan nakomen, is deze kans kleiner als de verdeler van de obligaties de staat is. Deze obligaties hebben misschien niet zo’n hoog rendement als sommige obligaties van bedrijven, maar toch leveren ze meer op dan uw spaarrekening op dit moment. De rente op de Duitse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar wordt ook wel eens de risicovrije rente genoemd.

Verschil tussen obligaties en aandelen

Ondanks dat zowel aandelen als obligaties vanuit een bedrijf kunnen worden aangeboden, zijn er enorm veel verschillentussen beide.

Ten eerste is een aandeel een deel van het bedrijf en heeft u als aandeelhouder dus een deel van het bedrijf in bezit. Met een obligatie leent u geld aan een bedrijf en krijgt u als beloning van deze investering gedurende de looptijd een rente op uw geleende bedrag. Uw geld wordt gebruikt door de onderneming maar u zit niet rechtstreeks in de onderneming, zoals bij een aandeel wel het geval is. U bent dus geen mede-eigenaar van het bedrijf.

Obligatie Aandeel
Deel van het bedrijf? Nee Ja
Risico Laag Hoog
Veilig bij faillissement? Nee Nee
Vooraf gekende opbrengst? Ja Nee
Potentieel rendement Laag Hoog

 

Als aandeelhouder hebt u ook recht op, indien de onderneming dit beleid voert, een deel van de winst. Dit wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd in de vorm van een dividend. Daarnaast bent u bij een aandeel helemaal niet zeker of het ook iets gaat opbrengen. De koers kan dalen en/of het dividend kan worden geschrapt.

Bij een obligatie bent u relatief zeker dat u uw geld na de looptijd terug gaat zien en u doorheen deze looptijd een percentage rente ontvangt dat op voorhand is afgesproken.

Er bestaat ook een mix van zowel een obligatie als een aandeel. Dit noemen we een converteerbare obligatie. Een converteerbare obligatie is een obligatie die u tijdens de looptijd kan laten converteren naar aandelen van het bedrijf waaraan u geld leent. Dit is interessant als de aandelen stijgen doorheen de jaren want dan is uw rendement hoger dan de rente die u ontvangt. Uiteraard kan het omgekeerde ook plaatsvinden.

Geleend bedrag Interest Converteerbaar in hoeveel aandelen? Waarde aandelen (begin looptijd) Waarde aandelen (einde looptijd) Resultaat
Obligatie € 1000 5% / / / € 1250
Converteerbare obligatie € 1000 / 10 € 100 € 150 € 1500

 

Op deze manier kunt u dus meer rendement behalen dan met een gewone obligatie, maar kan het ook zijn dat u net minder geld overhoudt dan uw geleende bedrag. Het is een afweging die u moet maken om te oordelen wat het beste bij u past.

Voordeel van achtergestelde obligaties

Wanneer een bedrijf failliet gaat worden alle bezittingen van dat bedrijf verkocht om met de opbrengst de schuldeisers terug te betalen. Een achtergestelde obligatie wil eigenlijk zeggen dat u als schuldeiser van het bedrijf, want u heeft het bedrijf geld geleend, helemaal achteraan het rijtje van schuldeisers staat die worden terugbetaald. Maar ze worden wel eerder terugbetaald dan de aandeelhouders van het bedrijf.

Waarom zou u dan een achtergestelde obligatie van een bedrijf aankopen? Doordat de houder van een achtergestelde obligatie pas als laatste betaald wordt bij een faillissement lopen ze meer risico om hun geld niet meer te zien. Om dit risico te compenseren krijgen deze houders een hoger rendement dan de houders van een gewone obligatie.

De nadelen van een obligatie

We hebben in dit artikel al verscheidene aspecten van obligaties besproken. Over het algemeen lijkt een obligatie een vrij zekere belegging. Toch zijn er een paar situaties waarin een obligatie misschien niet de beste keuze is en u uw geld er liever niet in had gestoken.

Wanneer u een obligatie heeft die met een vaste rente werkt dan krijgt u gedurende de gehele looptijd elk jaar een vast percentage van uw inleg. Wanneer dit percentage bijvoorbeeld 2 procent bedraagt en de marktrente slechte 1 procent is, dan is het een goede beslissing. U verdient immers meer rente met de obligatie dan met uw geld op een spaarrekening te zetten. Maar wanneer de marktrente stijgt tot 4 procent gedurende de tijd dat u de obligatie heeft, dan had u dat geld beter op uw spaarrekening gezet want die levert nu meer op.

Daarnaast moet u net zoals bij een spaarrekening beseffen dat als u nu 1000 euro belegt in een obligatie, en deze 10 jaar aanhoudt, deze 1000 Euro binnen 10 jaar minder waard zal zijn dan toen u deze uitleende. Dit heeft te maken met de inflatie waardoor u nu meer producten kan kopen met 1000 euro dan dat u dat binnen 10 jaar zal kunnen doen.

Om dit risico te vermijden zijn aandelen een betere optie, omdat ze de inflatie volgen en zodoende meestijgen als de inflatie stijgt. Zo behoudt uw geld zijn waarde doorheen de jaren.

Verschillende vormen van obligaties

Eeuwigdurende obligatie

Een normale obligatie heeft een vaste looptijd. De investeerder weet op welke dag hij zijn inleg terugbetaald krijgt. Bij een eeuwigdurende obligatie is dit niet het geval, hier is geen einddatum vastgelegd. Sterker nog: vaak moet de geleende som nooit worden terugbetaald. Wel krijgt de obligatiehouder elk jaar rente uitbetaald.

De houder van een eeuwigdurende obligatie wordt vaak ook als één van de laatste schuldeisers terugbetaald bij een faillissement van het bedrijf dat de obligatie uitgaf. Het is hierdoor een voorbeeld van een achtergestelde obligatie.

In deze brochure kan u nog meer voorbeelden en varianten vinden.

Gestructureerde obligatie

Een gestructureerde obligatie is een obligatie die geen rente uitkeert. De rentes worden niet uitgekeerd maar worden gekapitaliseerd, dit wil zeggen dat ze worden toegevoegd aan het geleende bedrag.

Wat een gestructureerde obligatie anders maakt dan een gewone obligatie, naast dat de rente gekapitaliseerd wordt, is dat de obligatie is gekoppeld aan een ander actief. Zo kan uw obligatie onderliggend vasthangen aan een beursindex, aandeel, grondstof, sector, etc.

Op basis van de evoluties van dit actief zal de gestructureerde obligatie ook evolueren. Stijgt dit actief, dan heeft u meer rendement, daalt dit dan daalt ook de waarde van uw obligatie. Wederom is dit een alternatief dat potentieel meer rendement kan opleveren dan een gewone obligatie maar waar ook meer risico aan is verbonden dan aan een gewone obligatie.

Obligaties kopen

Bent u geïnteresseerd om obligaties te kopen? Via het Handelsplatform van LYNX kan u via de ‘Bond Scanner’ of ‘Obligatie Scanner’ op zoek gaan naar de voor u passende obligatie.

Indien u wel geïnteresseerd bent in obligaties maar om de één of andere reden toch wat terughoudend bent, bijvoorbeeld vanwege de ontbrekende liquiditeit, dan kan u opteren om voor een ETF te kiezen. Er zijn namelijk ETF’s die beleggen in obligaties. Om u een voorbeeld te geven: via de ETF-aanbieder iShares kan u eenvoudig filteren op ETF’s die beleggen in: high yield, overheidsobligaties, iBonds, duurzame obligaties, etc.

Zelf beleggen in obligaties bij LYNX

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in obligaties.  U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart