Internet of Things aandelen: een interessante belegging?

Internet of Things of letterlijk vertaalt in het Nederlands, Internet der Dingen, is een fenomeen die de laatste jaren meer en meer opduikt. Deze technologie laat een nieuwe wind waaien door de maatschappij zoals we die vandaag kennen. En dit met alle economische gevolgen van dien. Zijn Internet of Things aandelen een opportuniteit voor beleggers? U leest het in dit artikel.

De onderwerpen die worden besproken:

  • Wat is Internet of Things eigenlijk?
  • Zijn er risico’s verbonden aan IoT?
  • De beste Internet of Things aandelen

Internet of Things aandelen - een interessante belegging

Wat is Internet of Things eigenlijk?

Internet of Things (IoT) is het fenomeen waarbij vele apparaten met elkaar in verbinding staan. In alles rondom ons worden chips en sensoren gemonteerd om zo een datastroom te creëren. Deze enorme datastroom gaat naar het Internet of Things platform, waarbij alle bruikbare data gefilterd en gekanaliseerd wordt naar het apparaat/bedrijf die de betreffende data kan gebruiken. Hierna volgt een eenvoudig voorbeeld ter verduidelijking.

Voorbeeld IoT: U bent met uw wagen op vakantie en bent zo’n 1.000 km van huis. Plots geeft uw wagen de melding dat er iets mis is met de motor. Deze data gaat meteen naar het Internet of Things platform. Onmiddellijk krijgt u op uw gsm de mogelijkheid om een afspraak vast te leggen bij een garage waar het mogelijk is de reparatie uit te voeren. Hierbij wordt rekening gehouden of de garage de nodige vervangstukken op stock heeft. Ook wordt meteen uw gps ingeschakeld zodat u de weg vindt naar de dealer. Wanneer er meerdere eenzelfde problemen opduiken, wordt deze data gebruikt om het productieproces bij te sturen van de wagens.

Welke opportuniteiten vloeien voort uit Internet of Things? De Internet of Things is iets waar steeds meer en meer bedrijven zich op focussen. Digitalisering en alles zo efficiënt mogelijk laten verlopen kan heel wat opbrengen voor de bedrijfswereld. Analisten schatten dat binnen tien jaar, de sector Internet of Things een waarde zou hebben van meer dan € 10 biljoen. De beleggingsopportuniteiten in Internet of Things aandelen liggen met andere woorden voor het grijpen. Mogelijks wordt elke sector binnen dit en tien jaar, beïnvloed door het Internet of Things. En dit is wat het net zo groots maakt.

Zijn er risico’s verbonden aan IoT?

Het grootste risico is uiteraard de privacy. Iedereen is gesteld op zijn of haar privacy en dit kan een rem op de evolutie zetten. Vragen die o.a. terecht kunnen gesteld worden zijn:

  • Waar wordt mijn data opgeslagen?
  • Moet ik toestemming geven om mijn data te gebruiken?
  • Is de opslag van de data voldoende beveiligd?

Verder moeten we ons afvragen of we op deze manier niet te afhankelijk worden van technologie. Wanneer het IoT sterk geïntegreerd is in onze maatschappij, wat bij een storing of cyberaanval? Dit zijn allemaal risico’s die meespelen bij de verdere uitbouw van het Internet of Things.

De beste Internet of Things aandelen

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn in de economie die zo een ingrijpende impact kunnen hebben, vragen beleggers zich af: “hoe kan ik hierin beleggen?”.  De eenvoudigste manier is om een deel van uw kapitaal te reserveren om gespreid enkele Internet of Things aandelen aan te kopen. Er zijn ook een heleboel Internet of Things ETF’s. Helaas zijn deze op dit moment niet toegankelijk voor de Europese particuliere belegger.

Internet of Things aandeel: Software AG

Software AG is terug te vinden via symbool SOW of via ISIN DE000A2GS401. Het Duitse bedrijf heeft in 2017 het bedrijf Cumulocity overgenomen die zich toespitste op Internet of Things. Software AG biedt nu een clouddienst aan waarbij op een eenvoudige manier allerlei toestellen kunnen gelinkt worden. Het bedrijf stelt dat het miljoenen toestellen in verbinding kan stellen met SaaS en PaaS (cloudoplossingen). Software AG helpt het bedrijf Siemens met de uitbouw van hun IoT systeem MindSphere. Dit systeem moet industriële bedrijven bijstaan bij de opkomende digitalisatie. De prijs van het aandeel Software AG zit sinds midden 2014 in een stijgende trend. Met het opwaarts potentieel van de IoT-sector, lijkt dit een koopwaardige kandidaat.

Internet of Things aandeel: Skyworks Solution

Skyworks Solution is terug te vinden via symbool SWKS of via ISIN US83088M1027. Het bedrijf levert componenten voor halfgeleiders-toepassingen. Maar Skyworks Solution levert verder draadloze connectiviteitstechnologie voor de autosector, industriële sector, medische sector en energiesector. De toepassingen van Skyworks ondersteunen ook M2M communicatie (Machine-to-Machine). Het aandeel Skyworks is genoteerd op de Nasdaq en is hiermee vrij volatiel.

Internet of Things aandeel: Texas Instruments

Texas Instruments kan u terugvinden via het symbool TXN en staat genoteerd op Nasdaq. De laatste jaren verkoopt Texas Instruments meer en meer chips aan de autosector. Waardoor de grote investeringen in R&D lijken op te brengen. De intelligente circuits van Texas Instruments laten toe om systemen en sensoren met elkaar te laten communiceren. Naast deze stevige positie in haar sector, is Texas Instruments ook een bedrijf die een degelijk dividend betaalt. Daarnaast liet het bedrijf ook weten dat het groen licht heeft gekregen van de raad van bestuur om voor $ 12 miljard eigen aandelen in te kopen. Wat dit exact kan betekenen voor het bedrijf leest u in het artikel: “Inkoop eigen aandelen: uw appeltje voor de dorst?

Internet of Things aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel NIO - elektrische auto - er hangt elektriciteit in de lucht
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
  • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
  • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws