Aandeel Plug Power: een innovatief en toekomstbestendig bedrijf

Alternatieve brandstoffen zijn aan een opmars bezig. De wereld wordt groener en de toekomst van het aandeel Plug Power ziet er rooskleurig uit. Het aandeel Plug Power is met een opmars bezig. Zij zijn dan ook een innovatief bedrijf dat een groene toekomst als doel heeft en momenteel in volle ontwikkeling is.

In dit artikel bespreken we het aandeel Plug Power samen met concurrenten, potentie en enkele financiële gegevens.

Volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Plug Power Koers

Wat maakt het aandeel Plug Power zo populair?

Wie aan innovatie binnen de auto-industrie denkt, denkt meteen aan elektrische voertuigen. Toch zijn er nog andere groene alternatieven die aan een opmars bezig zijn. Zoals waterstof bijvoorbeeld. En laat dat nu hetgeen zijn waar Plug Power zich mee bezig houdt.

Plug Power is een Amerikaans bedrijf opgericht in 1997. Ze produceren zogenaamde brandstofcellen die waterstof omzetten in elektriciteit en ze zijn tevens de grootste producent ter wereld in vloeibare waterstof.

De laatste tijd lift het aandeel mee op de explosieve groei van de producten van elektrische voertuigen en andere bedrijven die werken aan een meer ecologische toekomst. Plug Power zou hier wel eens een belangrijke rol in kunnen spelen aangezien ze motoren produceren die elektriciteit produceert door middel van waterstof.

Een auto die op waterstof rijdt, produceert energie door het omzetten van waterstof in water door middel van zuurstof. Dankzij deze elektriciteit kan de auto zich verplaatsen.

Deze vorm van brandstof is volgens veel mensen nog milieuvriendelijker dan gewone elektrische auto’s en zou dus de toekomt kunnen zijn in de auto-industrie. Indien deze voorspelling uitkomt, is het een goede zet om in waterstofaandelen te beleggen aangezien deze noodzakelijk zijn voor de productie van elektrische auto’s op waterstof.

Dot-com bubble

Het aandeel Plug Power is in 1999 publiek gegaan. Deze timing was zeer gunstig in het begin, maar bleek uiteindelijk een catastrofe. Rond de eeuwwisseling hadden alle internetaandelen een enorm hoge koers. Er waren nog aandelen die “profiteerden” van deze activiteit op de beurs, waaronder het aandeel Plug Power. Het aandeel is dan ook niet gespaard gebleven tijdens de DotCom-bubble. Ze bereikten een zeer hoge koers, waarna het aandeel enorm terugviel. Het aandeel heeft bijna 20 jaar lang geen enorme sprongen gemaakt, totdat ecologie belangrijker werd en de elektrische voertuigen hun eerste successen begonnen te boeken.

In 2019 zijn ze terug beginnen te groeien na enkele goede resultaten en ontwikkelingen, en profiteerde het aandeel Plug Power van de interesse in elektrische voertuigen. Ze hebben in 2020 een enorme groei doorgemaakt en lijken niet meteen te stoppen. Daarnaast hebben de voorbije twee jaar een groei van 1500 procent gekend. Het is dan ook niet voor niets dat het aandeel Plug Power is opgenomen in onze beste aandelen voor 2021 aangezien er veel potentie in het aandeel zit.

Recente ontwikkelingen

Eind 2020 heeft Plug Power 1 miljard dollar opgehaald door middel van een emissie. Dit helpt het bedrijf niet alleen om meer te kunnen groeien, maar ook om hun projecten sneller te kunnen aanvatten. Het geld zal gebruikt worden om vijf waterstoffaciliteiten te bouwen, verspreid over heel de Verenigde Staten. De verwachting is dat er in 2022 al twee van deze faciliteiten operationeel zouden zijn.

Bron 1: Trader Workstation

Samenwerkingen

In 2020 heeft Plug Power verschillende samenwerkingen bekend gemaakt. De eerste is met Apex Clean Energy. Apex Clean Energy is een bedrijf dat faciliteiten ontwikkelt en bouwt voor zonne- en windenergie.

Daarnaast is er recent een samenwerking tot stand gekomen tussen Plug Power en Gaussin. Deze samenwerking heeft als doel om in 2021 voertuigen op de markt te brengen die aangedreven worden door waterstof. Deze zouden voornamelijk gebruikt worden in de logistiek. Ze willen deze voertuigen gebruiken in havens en vliegvelden, wereldwijd.

Tabel 1: Vergelijking Plug Power & Nikola

Plug Power Nikola
Ticker PLUG NKLA
Marktwaarde (€) 8,79 miljard 5,81 miljard
Omzet (€) 259,19 miljoen 78400
Omzetgroei (2018-2019) 23,91% 0%
Winst ($) -85,5 miljoen 2,73 miljoen
Dividend / /

 

Bron 2: Stockopedia.com

Naast het aandeel Plug Power is er nog een bekend aandeel dat zich focust op waterstof, namelijk het aandeel Nikola (NKLA). Nikola focust zich op de productie van vrachtwagens die op waterstof rijden. Nikola heeft het voorbije jaar een zeer woelige periode achter de rug met ups & downs.

Door de samenwerking met Gaussin heeft Plug Power de mogelijkheid om te concurreren met Nikola doordat ze nu ook wagens voorzien van hun waterstof.

Directe concurrenten van Plug Power

Uiteraard is Plug Power niet de enige producent van brandstofcellen voor waterstof. Er zijn zelfs een aanzienlijk aantal bedrijven bezig rond dezelfde materie. De grootste concurrent is ongetwijfeld het Canadese Ballard Power Systems (BLPD). Zij richten zich al jaren op de productie van brandstofcellen voor grote voertuigen zoals vrachtwagens en bussen. Daarnaast hebben zij ook een contract met autogigant Audi om een auto op de markt te brengen die rijdt op waterstof. Door de samenwerking met Gaussin, probeert Plug Power dus bij te benen en zich ook binnen te dringen in deze sector. Indien u geïnteresseerd bent in waterstofaandelen, waaronder het aandeel Plug Power en concurrenten, kan u een uitgebreid overzicht vinden in dit artikel over de beste waterstof aandelen.

Plug Power Koers

Financiële gegevens

Het aandeel Plug Power is bezig met een enorme groei. Doordat het bedrijf zo intensief aan het innoveren en aan het investeren is, is er nog geen winst genoteerd. De omzet daarentegen neemt wel al vier jaar na elkaar toe en bedroeg 230 miljoen dollar in 2019. Dat is een stijging van bijna 24 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Als gevolg van deze jaren zonder winst is het aandeel Plug Power een aandeel dat geen dividend uitkeert. Onlangs heeft het bedrijf haar doelstellingen voor 2020 bijgesteld. Dit gebeurde na de publicatie van de kwartaalcijfers van het derde kwartaal die zeer gunstig waren. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal een recordaantal brandstofcelsystemen geplaatst samen met een recordaantal waterstofstations.

Daarnaast waren de bruto-opbrengsten bijna 74 procent beter dan het vorige kwartaal. Door deze ontwikkelingen heeft Plug Power haar verwachtingen bijgesteld en ligt de verwachting voor 2020 op een bruto-opbrengst van 330 miljoen dollar, terwijl dit eerder op 310 miljoen dollar werd vastgelegd.

Quick- en current ratio

Ondanks Plug Power nog geen winst maakt, zit het bedrijf wel goed als we kijken naar de capaciteit om haar schulden op korte termijn af te betalen. De quick ratio bedraagt 1,6 en de current ratio 2,95. Beide ratio’s zijn positief, hoger dan 1, wat impliceert dat Plug Power ertoe in staat is om haar schulden op de korte termijn te betalen wat een gunstig gegeven is als u weet dat het bedrijf voornamelijk aan het groeien is.

Conclusie aandeel Plug Power

Desondanks vele analisten hoopvol zijn over de toekomst van Plug Power, blijft het aandeel Plug Power toch nog altijd een risicovol aandeel. Ze zijn momenteel aan het groeien maar zijn eveneens nog steeds in zichzelf aan het investeren. Daarnaast zijn er vele bedrijven die zich in dezelfde sector bevinden en is het moeilijk het juiste bedrijf te kiezen dat voor u de beste investering is. Indien u ervan overtuigd bent dat elektrisch rijden de toekomst is en u een aandeel zoekt dat helpt in de groene ontwikkeling hiervan, dan is het aandeel Plug Power een aandeel dat u zeker in het oog moet houden.

Het aandeel Plug Power kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Plug Power. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Jordy De Ridder

Jordy De Ridder

Content Writer

Jordy De Ridder is student content writer bij LYNX en laatstejaarsstudent KMO-Management in Antwerpen. Zelf is hij gebeten door de beurs en bouwt hij al jaren zijn expertise op in de financiële sector.

Meer:

Gerelateerde artikelen