Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

aandeel asml | asml kwartaalcijfers | aandeel asml koers
Het aandeel ASML valt vandaag terug na het publiceren van een zeldzame omzet- en winstdaling.

Hoewel beleggers al uitgingen van een ‘overgangsjaar’, schrikt men wel van de stevige terugval van het aantal nieuwe orders.

In dit artikel bespreken we de kwartaalcijfers en de waardering van het aandeel ASML. Bent u op zoek naar een broker om te handelen in aandelen, klik dan hier.

Aandeel ASML: koers

Het aandeel ASML is in de afgelopen drie maanden met ruim 30% gestegen. Op 8 maart werd de hoogste koers ooit bereikt op € 958,40.

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 325,34 833,70 2,75 % -6,40 % 45,52 %

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q1’24

  • Omzet € 5,29 miljard versus € 5,39 miljard verwacht
  • Nettowinst: € 1,22 miljard versus € 1,07 miljard verwacht

ASML, de Nederlandse gigant in de productie van halfgeleiderapparatuur, heeft vanochtend zijn resultaten voor het eerste kwartaal gepubliceerd. Ondanks een gemengd financieel beeld, waarbij de winst de verwachtingen overtrof maar de omzet achterbleef bij de voorspellingen, blijft het bedrijf optimistisch over de toekomst. Dit is des te relevanter gezien de cruciale rol die ASML speelt in de ontwikkeling van geavanceerde chipproductietechnologieën, zoals de extreme ultraviolet (EUV) lithografiemachines, die essentieel zijn voor de vervaardiging van de meest geavanceerde chips wereldwijd.

Financiële prestaties

In het eerste kwartaal rapporteerde ASML een omzet van 5,29 miljard euro, iets minder dan de verwachte 5,39 miljard euro. ASML boekte daarmee een nettowinst van 1,22 miljard euro, wat boven de verwachting van 1,07 miljard euro ligt. De omzet daalde daarmee echter met 21,6% op jaarbasis en het nettoresultaat kelderde zelfs met 37,4%. De omzetdaling kan deels worden toegeschreven aan fluctuerende vraagcycli binnen de chipindustrie, maar ook aan externe economische druk zoals het exportverbod aan China.

De daling van de winst is toe te schrijven aan de hogere kostenstructuur die het bedrijf momenteel hanteert, als gevolg van de eerder aangekondigde verhoogde investeringen in onderzoek en ontwikkeling, evenals de opschaling van productiecapaciteiten. Eerder bestempelde het bedrijf het jaar 2024 daarom ook als ‘overgangsjaar’.

Orderinstroom valt tegen

De net bookings (aantal nieuwe orders), die een indicatie vormen van toekomstige omzet, kwamen uit op 3,6 miljard euro in het eerste kwartaal, wat een daling van 4% op jaarbasis betekent. De order-intake kwam daarmee zo’n 1 miljard euro lager uit dan analisten hadden voorspeld. Dit wordt door beleggers toch wel als zorgwekkend gezien, vooral omdat dit een bijna tweederde daling betekent ten opzichte van het vorige kwartaal. In het laatste kwartaal van 2024 werden nog bijna 9,2 miljard aan nieuwe orders toegevoegd aan het orderboek. Deze volatiliteit in het aantal orders kan worden toegeschreven aan de aarzelende houding van klanten in het licht van globale economische onzekerheden. Uiteraard spelen ook de exportrestricties richting China een rol.

Spanningen tussen de VS en China en de bijbehorende exportbeperkingen hebben het vermogen om in bepaalde markten te opereren wel degelijk beïnvloed. Bijna de helft van de omzet kwam het afgelopen kwartaal uit China. Daar mogen echter maar een beperkt aantal machines van ASML worden verkocht. De Verenigde Staten schijnen volgens geruchten ook te willen dat Nederland de dienstverlening van ASML aan Chinese klanten met bepaalde chipmachines aan banden legt.

De invloed van kunstmatige intelligentie (AI) is duidelijk zichtbaar in ASML’s orderboek, vooral vanuit de geheugenchipsector, waar een aanzienlijke toename in de productiecapaciteit wordt opgebouwd.

Net bookings (aantal nieuwe orders) | Chipmachinefabrikant ASML rapporteert uitzonderlijke omzet- en winstdaling

Outlook 2024

ASML’s CEO, Peter Wennink, benadrukte dat 2024 een transitiejaar zal zijn, waarin het bedrijf aanzienlijke investeringen doet in capaciteitsuitbreiding en technologische ontwikkeling, met het oog op een verwachte opleving in de chipindustrie in de komende jaren. De onveranderde vooruitzichten voor 2024, met een sterker tweede halfjaar, reflecteren het vertrouwen in een aanhoudend herstel van de sector.

Interessant is ook de discussie rond het investeringsklimaat in Nederland. ASML heeft aangegeven dat door een potentieel ongunstig vestigingsklimaat de mogelijkheid bestaat dat verdere expansie buiten Nederland zal plaatsvinden. Dit benadrukt de noodzaak voor lokale overheden om aantrekkelijke voorwaarden voor hightechbedrijven te handhaven.

Langetermijnoutlook

ASML is onmisbaar bij de ontwikkeling van geavanceerde chipproductietechnologieën, zoals de extreme ultraviolet (EUV) lithografiemachines, die essentieel zijn voor de vervaardiging van de meest geavanceerde chips wereldwijd. De impact van ASML in de technologiewereld mag daarom niet worden onderschat en het bedrijf zal naar verwachting dan ook blijven groeien in de komende jaren.

In 2025 wil ASML een omzet genereren van € 30 à 40 miljard met een brutomarge van tussen de 54% à 56%. Voor het jaar 2030 mikt de onderneming zelfs op een omzet van tussen de € 44 à € 60 miljard.

ASML dividend en share buy-backs

Onderstaande afbeelding laat zien dat ASML de afgelopen 10 jaar ruim € 35 miljard naar de aandeelhouders heeft laten terugvloeien. Grotendeels in de vorm van inkoop van eigen aandelen, maar ook een groeiend dividend.

ASML is voornemens om over het jaar 2023 een totaal dividend uit te keren van € 6,10 per gewoon aandeel. Een interim-dividend van € 1,45 per aandeel is al uitgekeerd op 14 februari 2024. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een slotdividend van €1,75 per aandeel worden voorgesteld. Daarmee betreft het dividendrendement momenteel 0,69%.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden 500.000 eigen aandelen ingekocht voor een bedrag van € 400 miljoen.

ASML dividend en share buy-backs | Chipmachinefabrikant ASML rapporteert uitzonderlijke omzet- en winstdaling

Waardering ASML

ASML is de enige producent van EUV-lithografiemachines, die cruciaal zijn voor de productie van geavanceerde chips. Dit geeft ASML een bijna monopolistische positie in een kritieke niche van de chipfabricagemarkt. Klanten van ASML omvatten grote spelers zoals TSMC, Intel en Samsung, die aanzienlijke investeringen doen in de uitbreiding van hun productiecapaciteiten. Door de concentratie van grote klanten kan elke fluctuatie in hun investeringsplannen direct invloed hebben op de prestaties van ASML.

Ondanks de hoge investeringen en de dalende winst, blijft ASML een positieve winstmarge behouden, wat duidt op een sterke onderliggende operationele efficiëntie. Met een nettoresultaat van 1,22 miljard euro uit een omzet van 5,29 miljard euro, heeft ASML een netto winstmarge van ongeveer 23%, wat hoog is voor de industrie en een teken van sterke prijszetting en kostenbeheersing. ASML heeft traditiegetrouw bovendien een lage debt-to-equity ratio (schuld-tot-eigen vermogen) gehanteerd, wat de financiële stabiliteit ondersteunt, zelfs in onzekere tijden.

Is ASML koopwaardig?

ASML staat op een kruispunt van uitdagingen en kansen. De ongeëvenaarde positie in de EUV-technologie biedt het bedrijf een competitief voordeel, terwijl het zich moet navigeren door geopolitieke spanningen en cyclische marktdynamieken. Financieel gezien blijft ASML robuust met sterke marges en een solide balans, wat het goed positioneert voor zowel de huidige uitdagingen als toekomstige groei.

Analisten verwachten in 2024 een omzet van € 27,78 miljard en een winst van € 7,35 miljard. Daarmee wordt het aandeel ASML momenteel verhandeld op ruim 48x de verwachte winst voor 2024. Dat is veel duurder dan sectorgenoten als TSMC en Applied Materials, die handelen op respectievelijk 21x en 25x de verwachte winst voor 2024. Het ‘dure’ Nvidia kent een verwachte K/W van 38x voor het lopende boekjaar.

Het indrukwekkende groeipad van ASML kent dus een adempauze, maar zal vermoedelijk vanaf 2025 weer worden opgepakt. Met een verwachte omzet van € 35,2 miljard kan het bedrijf naar verwachting een winst van € 11,3 miljard realiseren. Daarmee handelt ASML op 31x de verwachte winst voor 2025. Naar verwachting zal het bedrijf ook na 2025 dubbelcijferige groei laten zien.

Voor investeerders vertegenwoordigt ASML een aantrekkelijke langetermijninvestering, gezien zijn leidende rol in de EUV-techniek, sterke financiële fundamenten, en de groeiende vraag naar geavanceerde chips. Echter, zoals met elke investering, is het belangrijk om rekening te houden met zowel de interne bedrijfsdynamiek als externe economische en geopolitieke risico’s.

Aandeel ASML kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML (ASML). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/04/17/asml-earnings-report-q1-2024.html

https://www.asml.com/en/investors/financial-results/q1-2024

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.