Beleggen in lithium | De beste lithium aandelen

Door Hirgent Cekaj


De populariteit van lithiumbatterijen is de afgelopen jaren gestegen. Oplaadbare batterijen worden met name gebruikt in elektronica en elektrische auto’s. Beleggen in lithium, en meer in het bijzonder in lithium-aandelen, kan zijn vruchten afwerpen.

Voor beleggers is het interessant om aandelen te volgen die verband houden met de productie van deze grondstof. In dit artikel bekijken we wat lithium is en bespreken we een reeks interessante lithium-aandelen.

De volgende onderwerpen worden besproken:

Beleggen in lithium | De beste lithium aandelen

Moet u beleggen in de beste lithium-aandelen?

De Global X Lithium ETF (LIT) wordt weergegeven in de onderstaande grafiek. De Global X Lithium ETF (LIT) volgt de prestaties van de Solactive Global Lithium Index. De Solactive Global Lithium Index volgt de prestaties van de grootste en meest liquide beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de exploratie en/of ontginning van lithium of de productie van lithiumbatterijen. Deze ETF is dus een goede representatie van lithium-aandelen

De prijs van deze lithium-ETF heeft een ‘V-shaped’ herstel ondervonden. De prijs is nu terug rond het hoogtepunt van 2018 na een tumultueuze periode na de crash van het coronavirus. De ETF bevindt zich momenteel op een zeer belangrijk historisch gebied. Als lithium de hoogtepunten van 2018 kan doorbreken, kunnen we een potentiële prijsstijging zien richting het hoogtepunt van 2011. Dit zou betekenen dat de ETF richting het $ 50-gebied gaat. Dit is een goed teken voor beleggers in lithium-aandelen.

Lithium ETF koers

Wat is Lithium en waarvoor wordt het gebruikt?

Lithium is een chemisch element dat in 1817 werd ontdekt. ​​De naam komt van het Griekse “lithos” en betekent “steen”. Het is een alkalimetaal dat wordt gebruikt door de glas- en keramiekindustrie. De grootste en snelst groeiende lithium gerelateerde markt is de elektrische auto-industrie.

Door de ontwikkelingen in de auto-industrie zijn de prijzen van verschillende grondstoffen de afgelopen jaren fors gestegen. Palladium is al jaren een metaal dat een gigantische prijsstijging heeft ondervonden vanwege de schaarste en recente Europese wetgeving. De grondstof wordt met name gebruikt voor de vervaardiging van auto-katalysatoren. Dit is een onderdeel van de gehele uitlaatdemper waardoor de schadelijkheid van de uitlaatgassen wordt verminderd. Zie ook ons artikel over de beste palladium aandelen.

Lithium-ion-batterijen

De andere grondstoffen die in opkomst zijn, zijn kobalt en lithium. Dat komt doordat het belangrijkste element van batterijen en cellen een combinatie is van beide metalen, namelijk kobalt en lithiumdioxide. Lithiumbatterijen hebben een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker dan andere accu’s.

De nadelen van lithiumbatterijen zijn de vrij hoge prijs en het risico op brand en explosie door hoge temperaturen. Denk maar aan Tesla’s accu’s die al een paar incidenten hebben meegemaakt waarbij hun auto’s plots in brand vlogen. De technologie is nog niet volledig ontwikkeld. Wetenschappers werken elke dag aan het verbeteren van de huidige generatie lithiumbatterijen. Zodra ze hogere temperaturen kunnen weerstaan, zou de vraag van autobedrijven stijgen, wat prijzen van Lithium-aandelen nog hoger duwt.

Het aantal elektrische voertuigen groeit snel en steeds meer fabrikanten komen in de sector terecht. Traditionele fabrikanten vertrouwen volledig op deze ecologische manier van transport. Overal ter wereld stimuleren regeringen de aanschaf van elektrische auto’s en scherpen zij milieuwetgeving aan. Noorwegen bijvoorbeeld, zou normaal het eerste land moeten zijn dat de verkoop van benzine- en dieselvoertuigen vanaf 2025 verbiedt.

Elektrische auto’s

Zoals we al eerder vermeld hebben, is er de verwachting dat de vraag naar elektrische voertuigen in de toekomst zal blijven toenemen. Tot op de dag van vandaag zijn de meeste auto’s nog steeds afhankelijk van benzine en diesel, maar in de toekomst moet het allemaal om batterijen draaien. De vraag naar lithium stijgt naar schatting elk jaar met 10% tot 14%. Tesla bouwde op zijn beurt een grote batterijfabriek in Nevada. De Gigafactory is operationeel sinds 1 januari 2017. Volkswagen investeert dan weer miljarden in de productie van 22 miljoen elektrische auto’s in het komende decennium.

BMW kocht onlangs een hele partij lithium voor 540 miljoen euro. Om de levering van lithium, een essentieel onderdeel van de batterijen van zijn elektrische voertuigen, te garanderen, heeft de BMW-groep een contract gesloten voor de levering van lithium met zijn Chinese partner Ganfeng Lithium. BMW schat dat hun behoeften van Lithium tegen 2025 met 700 procent zal vermenigvuldigen.

Tekort aan lithium

Tussen 2016 en 2018 is de prijs van lithium verdubbeld. Door de plotselinge stijging van de vraag naar de grondstof en de angst voor een tekort is de prijs van lithium explosief gestegen. Net als bij kobalt is er vaak sprake van een mogelijk lithiumtekort. In 2018 werd er een studie uitgevoerd waarin de dynamiek van vraag en aanbod van lithium op mondiaal niveau werd geanalyseerd. De onderzoekers keken naar de verschillende mogelijke scenario’s tot 2050. Volgens experts zou een sterke toename van elektrische voertuigen tot 75%, in 2050 kunnen leiden tot een tekort aan lithium.

Beleggen in de beste Lithium-aandelen

Als u ervan overtuigd bent dat Lithium op het punt staat in waarde te stijgen, dan zou het niet zo’n slecht idee zijn om te beleggen in lithium. Maar beleggen in lithium is niet zo eenvoudig. Het metaal heeft nog geen futurescontract, maar de Londense grondstoffenmarkt lijkt zich op zijn ontwikkeling voor te bereiden. De London Metal Exchange is een samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van een lithium-futurescontract. Dit zou zich in de toekomst moeten vertalen in meer transparantie van de prijsvorming voor lithium. Tot op de dag van vandaag onderhandelen de koper en verkoper van lithium over een prijs die niet vaak openbaar wordt gemaakt.

Dus de beste manier om te profiteren van een hoger Lithiumprijs is door te beleggen in lithium-aandelen. In de volgende sectie vindt u vier bedrijven en hun lithium-aandelen die zeker zullen profiteren van een stijging van de prijs van Lithium.

Albemarle Corporation (ALB)

De nummer 1 in de lithiumsector is Albemarle en daarom ook de eerste in de lijst van lithium-aandelen. Albemarle is een wereldwijd gespecialiseerd chemisch bedrijf met leidende posities in het raffineren van katalysatoren, broom en lithium. De reus heeft bijna 30% van de lithiummarkt in handen. Het bedrijf investeert enorme sommen geld in Australië en Chili om de lithiumproductie te verhogen. Het grootste deel van de productie komt uit Chili, waar Albemarle de enige buitenlands bedrijf is die over de nodige rechten beschikt om lithium te ontginnen. In 2017 verwierf het bedrijf mijnen voor de productie van lithiumhydroxide en lithiumkoolstof in China, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan de totale productie van het bedrijf.

Wat is het belangrijkste voordeel van Albemarle?

Albemarle heeft een aanzienlijk voordeel ten opzichte van zijn vele concurrenten. Het bedrijf maakt niet alleen batterijen, maar bezit ook mijnen waar de belangrijkste grondstoffen zich bevinden. Albemarle is een solide bedrijf en heeft een vrij sterke balans. Ondanks de forse prijsdaling van lithium is Albemarle erin geslaagd de omzet op een goed niveau te houden. In 2016 had het bedrijf een omzet van $ 2,67 miljard. In 2019 haalde de lithiumproducent een omzet van bijna 3,6 miljard dollar. Ook de winst stijgt continu, maar de vele investeringen resulteren in een negatieve cashflow. Albemarle is bijna $ 7 miljard waard en betaalt een dividend van $ 1,53 per aandeel. Een interessant feit is dat het bedrijf sinds 1994 elk jaar het dividend verhoogt. Albemarle is dus zeker één van de lithium-aandelen die u de gaten moet houden.

Koers aandeel Albemarle Corporation | Beste lithium aandelen

Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM)

SQM is één van de lithium-aandelen die concurreert met Albemarle. Chili is het land met de grootste lithiumreserve ter wereld. Dat een van ‘s werelds grootste lithiumproducenten uit Zuid-Amerika komt, is niet verwonderlijk. Het Chileense bedrijf en Albemarle strijden om de eerste plaats op de lithiummarkt, maar dat belet het niet om ook in Australië en Argentinië te investeren. De aandelen van Sociedad Quimica Minera kunnen worden gekocht via een ADR op de Amerikaanse markt via het symbool ‘SQM’.

In 2017 was de Chileense lithiumproducent nog bijna $ 15 miljard waard. Het aandeel zat echter wel een tweetal jaren in een neerwaartse trend. Desondanks mag de marktwaarde van bijna $ 8 miljard daarom niet worden verwaarloosd. Het bedrijf kent slechts een kleine groei, maar heeft de afgelopen jaren redelijk stabiele winsten geboekt. Met een koers-winstverhouding van bijna 26 is het aandeel duurder dan concurrent Albemarle,  die een koers-winstverhouding heeft van 22. SQM  keert een bedrag van $ 0,70 per aandeel aan dividend uit. Bij het huidige prijsniveau komt dit overeen met een dividendrendement van 5,9%. Het bedrijf is dus een zeer goede kandidaat als u wilt beleggen in lithium-aandelen.

Koers aandeel Sociedad Quimica y Minera de Chile | Beste lithium aandelen

Advanced Metallurgical Group (AMG)

Advanced Metallurgical Group is een bekende specialist in metallurgie in Nederland. Tussen 2017 en 2018 daalde de prijs van AMG verschillende keren. Hoewel de AMG Group niet alleen focust op lithium, maar ook andere metallurgische producten vervaardigt, heeft de stijging van de prijs van lithium toch een grote invloed gehad op de stijging van het aandeel. Deze groeiende markt is ook belangrijk voor dit Nederlandse bedrijf. De laatste tijd wendt AMG zich steeds meer tot metalen zoals lithium en vanadium. De prijzen van deze twee metalen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, met name door de explosieve vraag naar accu’s voor elektrische voertuigen.

AMG heeft al 100 miljoen geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn lithiummijn in Brazilië. Dankzij deze uitbreiding heeft AMG zijn lithiumproductie verdubbeld en wordt verwacht dat fabrieken de komende 20 jaar over voldoende grondstoffen beschikken. Sinds kort heeft AMG ook stappen gezet in Duitsland. Een Duitse dochteronderneming van de metallurgische specialist plant de bouw van een lithiumhydroxideraffinaderij in Saksen-Anhalt. De locatie van deze raffinaderij is strategisch, gezien de omvang van de Duitse auto-industrie.

In 2018 had AMG een winst van 83 miljoen euro, maar dit jaar is die winst bijna in rook opgegaan. Over het jaar 2019 realiseerde de groep een winst van 43 miljoen euro. Als de prijs van lithium stijgt, moet dit het bedrijf en het aandeel goed doen. Het aandeel is genoteerd aan de beurs van Amsterdam. Als dit bedrijf de neerwaartse trend kan doorbreken is dit één van de lithium-aandelen die u zeker in de gaten moet houden.

Koers aandeel advanced Metallurgical Group | Beste lithium aandelen

Livent Corporation (LTHM)

In oktober 2018 heeft de Amerikaanse chemiegroep FMC Corporation zich afgescheiden van zijn lithium-gerelateerde activiteiten. Deze activiteiten werden openbaar in de vorm van een nieuw bedrijf, Livent Corporation. De groep hoopte op deze manier haar resultaten te verbeteren dankzij adequaat management. Door deze aanpak van de chemiespecialist kunnen investeerders beleggen in een bedrijf dat zich uitsluitend op lithium richt en op een grote Amerikaanse markt is genoteerd.

De winst van Livent is de afgelopen jaren gestegen. De beurswaarde van Livent is ondertussen al een mooie 1,6 miljard dollar, wat nog steeds veel minder is dan de hierboven genoemde bedrijven. Daarom is het potentieel wel groter, maar ook de risico’s. In 2019 bedroeg de omzet $ 380 miljoen.

Livent Corp. lijdt aan lagere lithiumprijzen en overaanbod. Het aandeel wordt vooralsnog gekocht tegen 112 keer de winst. Het bedrijf overweegt ook de overname of aankoop van nieuwe mijnen. Dit is één van de lithium-aandelen die bij een verdere prijsstijging een mooi toekomstig traject zou kunnen afleggen.

Koers aandeel Livent Corporation | Beste lithium aandelen

Ook benieuwd naar andere grondstoffen waar u in kunt beleggen? Recentelijk schreven we over de best presterende grondstoffen in 2020.

Beleggen in lithium?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in lithium en andere grondstoffen. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Beleggen in aandelen