Technische analyse: wanneer koopt u een aandeel?

Door Technische analyse: wanneer koopt u een aandeel?


Artikel laten voorlezen

Technische analyse; u weet nooit 100% zeker hoe de koers van een aandeel zich ontwikkelt.

Hoe kunt u het koersverloop van een aandeel of index toch succesvol voorspellen, los van alleen een onderbuikgevoel?

De technische analyse helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Deze methode is geschikt voor beleggers die het liefst kort op de bal spelen en houden van beleggingen op de korte termijn.

In dit artikel wordt besproken wat technische analyse precies is en hoe u dit kunt gebruiken bij het maken van uw beleggingskeuzes.

Technische analyse VS Fundamentele analyse

Vaak wordt gezegd dat de fundamentele analyse en de technische analyse tegenover elkaar staan.

Toch zijn beide type analyses mijns inziens goed te combineren. Waar de fundamentele analyse meer een antwoord geeft op de vraag wat je moet kopen, kan de technische analyse meer vertellen over wanneer u het moet kopen. Op die manier vullen beide analyses elkaar goed aan.

Een technisch analist gaat ervan uit dat alle informatie die bekend is al in de koers is verwerkt. Daarom spit een technisch analist geen jaarverslagen door of kijkt hij naar de macro-economische factoren.

 

Chart analyse

De technische analyse kent twee verschillende soorten. De eerste variant is de chart analyse. Bij deze vorm wordt gekeken naar trends en patronen in de grafiek. Op basis van de trends of patronen die worden gedetecteerd, probeert de analist het toekomstige koersverloop te voorspellen.

De meest gebruikte grafieken die technisch analisten gebruiken zijn linecharts, barcharts en candlesticks. Zelf gebruik ik het liefste de candlesticks. Met behulp van deze grafieken laat ik u de verschillende trends zien; een stijgende, zijwaartse en dalende trend.

Met candlesticks is de hoogste en laagste koers van de dag duidelijk af te lezen. Daarnaast worden de openingskoers en slotkoers gebruikt voor de kleur van de candles. Is de kleur groen? Dan is het slot hoger dan de openingskoers. Bij een rode kleur geldt het tegenovergestelde; de koers in het slot ligt lager dan de openingsprijs van de onderliggende waarde.

Zijwaartse trend

technische analyse AEX index 1 | LYNX Beleggen

De trend in de grafiek is duidelijk zijwaarts. Hierbij heeft zich rond de 452 punten een weerstandsniveau gevormd. Op een koers van 426 punten ligt het steunniveau. Breekt de index uit het trendkanaal, dan mag op basis van technische analyse een verder opwaarts dan wel neerwaarts vervolg verwacht worden.

Neergaande trend

technische analyse arcelor Mittal 2

In bovenstaande grafiek van ArcelorMittal zien we een neergaande trend. Beide lijnen lopen evenredig aan elkaar en het feit dat de lijn vele raakpunten heeft, betekent dat hier veel waarde aan mag worden gehecht.

Halverwege september brak het aandeel ArcelorMittal neerwaarts uit het trendkanaal. Zoals hierboven beschreven, mag dan op basis van technische analyse een verdere neerwaartse beweging worden verwacht. Dit is dan ook exact wat het gebeurde, de dagen die volgden worden gekenmerkt door rode candlesticks.

Opgaande trend

Technische analyse S&P 500 | LYNX Beleggen

Dan tot slot nog de opgaande trend. De naam zegt het al; hierbij worden hogere toppen en hogere bodems in de grafiek gevormd. De koers van de onderliggende waarde is stijgende. De rode lijn loopt langs de toppen en geldt als weerstand, de groene lijn loopt langs de bodems en fungeert als steunlijn.

Kwantitatieve technische analyse via LYNX

De tweede variant van de technische analyse is de kwantitatieve analyse. Hierbij worden koersberekeningen gemaakt op basis van wiskundige formules. Deze zogenoemde indicatoren kunnen u helpen met het timen van u koop- of verkoopmoment.

Middels het LYNX Handelsplatform heeft u toegang tot meer dan 80 technische indicatoren. In dit artikel introduceer ik kort de meest gebruikte indicatoren onder beleggers.

RSI

De RSI-indicator meet de snelheid en richting van een beweging. De indicator heeft een waarde tussen de 0 en 100. Hiermee wordt een “overbought” of een “oversold” signaal afgegeven. Daarnaast geeft de RSI boven de 50 een positief signaal af, terwijl onder de 50 een negatief signaal wordt afgegeven.

 

Moving Average

De Moving Average is populair onder handelaren. Omdat deze indicator zoveel wordt gebruikt, gebeurt het vaak dat deze indicator voor een steun of weerstand zorgt. De Simple Moving Average en Exponential Moving Average zijn de meest gebruikte Moving Averages.

MACD

De MACD-indicator geeft de richting van de trend en de sterkte van deze trend aan. Deze indicator bestaat uit twee lijnen die op een verschillende manier worden berekend. Bij een oplopende MACD-lijn is de trend positief en bij een neergaande lijn vice versa.

Fibonacci

Fibonacci is een indicator die iets moeilijker te begrijpen is. De indicator is gebaseerd op een wiskundige reeks van getallen. Of het aandeel zich in een opgaande of neergaande trend bevindt, moet u zelf bepalen.

Bollinger Bands

Tot slot nog de Bollinger Bands. Deze indicator is juist weer heel makkelijk te gebruiken. De Bollinger Bands zijn gebaseerd op het 20-daags voortschrijdend gemiddeld. Via het LYNX Handelsplatform is deze indicator heel gemakkelijk te gebruiken.

Wilt u meer weten over deze indicatoren en hoe u deze kunt gebruiken in het TWS Handelsplatform? Aarzel dan niet om mijn eerder geschreven uitleg over deze indicatoren te lezen. Wellicht is deze kennis voor u de laatste stap om een succesvol beurshandelaar te worden.

 

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: