Aandeel TomTom

Wat is de koers en verwachting van het aandeel TomTom? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: NL0013332471
Tickercode: TOM2 | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel TomTom kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel TomTom

Het aandeel TomTom heeft in 2015 een geweldige prestatie laten zien. Het aandeel verdubbelde ruimschoots. De top werd halverwege december op de borden gezet, terwijl op dat moment de AEX-index al ver was weggezakt en ruim onder de top van 2015 noteerde. De navigatiemaker heeft dit in 2016 echter ruimschoots ingehaald: het aandeel kreeg in de eerste twee maanden van het jaar flinke klappen te verduren.

1-jaarsgrafiek van het aandeel TomTom

Na verschillende positieve berichten en samenwerkingen met verschillende grote autofabrikanten begin 2015, zagen beleggers het aandeel TomTom weer helemaal zitten. Een grote goed nieuwsshow en een positief sentiment op de Europese beurzen, zorgden ervoor dat het aandeel in nog geen jaar tijd met ruim 120% wist te stijgen.

TomTom start het jaar 2016 nog goed

Voor het jaar 2016 is tot nog toe een geheel tegenovergestelde beweging te zien. Het jaar begon nog goed, in de eerste handelsweek van het jaar maakte het bedrijf nog bekend een mooi contract te hebben gesloten met BMW. Het aandeel koerste hierop nog flink hoger, terwijl de AEX-index een flinke daling liet zien. Het positieve sentiment onder TomTom beleggers sloeg echter snel om in angst.

De opgaande trend waar het aandeel TomTom zich al sinds oktober in bevond, werd halverwege januari dit jaar neerwaarts gebroken. Het sentiment op de beurzen was zo verslechterd, dat het onmogelijk was om deze trend in stand te houden.

Stijgende trend van het aandeel TomTom is gebroken

In bovenstaande grafiek ziet u dit trendkanaal terug. Als een aandeel zo’n trendkanaal neerwaarts verlaat, is op basis van technische analyse een verdere verzwakking te verwachten. Dit is exact wat bij het aandeel TomTom gebeurde. Na de uitbraak kwam de koers van het aandeel in een vrije val terecht. In een maand tijd verloor het aandeel ruim 40% van haar waarde.

In tijden van angst, waar in de eerste twee maanden van 2016 zeker sprake van was op de beurzen wereldwijd, zie je vaker dat juist hard gestegen aandelen het eerst van de hand worden gedaan. Beleggers verzilveren hun winst die gemaakt is op deze aandelen nu het nog kan.

Aandeel TomTom gestegen op verwachtingen, winst blijft nog achter

Daarnaast heeft het aandeel TomTom zijn stijging vooral te danken aan de verwachtingen voor de toekomst. Door de vele data en informatie die het bedrijf tot zijn beschikking heeft, is de verwachting dat het bedrijf flink kan profiteren van de nieuwste ontwikkelingen, zoals zelfsturende auto’s.

Bedragen in miljarden euro’s

   2014  2015  2016*  2017*  2018*  2019*  2020*
 Omzet  0,95  1  1,05  1,1  1,15  1,24  1,31
 Procentuele verandering  n.v.t.  5,3%  5%  4,8&  4,7%  7,6%  5,8%

* Jaren 2016 t/m 2020 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

U ziet dat de komende jaren een verdere groei wordt verwacht. Gezien de koers-winstverhouding hebben beleggers hier al flink op voorgesorteerd. Op de huidige koers ligt deze verhouding op 108, wat ontzettend hoog is. Begin januari lag deze verhouding dus nog hoger. Voor eind 2016 ligt deze verhouding rond de 35, is de verwachting. Dit is nog altijd ver boven de range van 10-15 wat als normaal wordt gezien. Daarnaast keert het bedrijf nog altijd geen dividend uit.

Belangrijke data voor TomTom

Komende dinsdag 19 april maakt het bedrijf voorbeurs haar cijfers bekend. Dit is uiteraard een belangrijke dag voor beleggers in TomTom. Gezien het verleden kan het aandeel op deze dag grote koersuitslagen laten zien. Of dit een beweging omhoog of omlaag wordt, is de grote vraag. Voor een overzicht wanneer grote Europese of Amerikaanse bedrijven hun cijfers bekend maken en wat de verwachtingen zijn, verwijs ik u naar onze kwartaalcijfers agenda.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Aandeel TomTom kopen of verkopen via LYNX?

Via LYNX kunt u zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld beleggen, dus ook in het aandeel TomTom. U heeft toegang tot 135 beurzen in ruim 30 landen. Bekijk het aanbod:

TomTom: Analyses & tips

Waarom in aandelen van TomTom beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook TomTom. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen TomTom kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel TomTom

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

TomTom : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel TomTom: Bedrijfsinformatie TomTom N.V.

TomTom is levert navigatie en locatie gerelateerde diensten en producten. De kaarten en verkeersinformatie van TomTom worden gebruikt in navigatie systemen, telefoons en online. TomTom levert deze diensten aan verschillende sectoren en overheden. De grootste klanten zijn nu autofabrikanten en andere technologiebedrijven zoals Uber, Microsoft en Apple.