De beste tips en tricks voor beleggen in ETF’s

Door Justin Blekemolen


We bespreken de beste tips voor ETF beleggen en hoe je de juist ETF’s het beste kunt selecteren. In een eerder artikel bespraken we wat een ETF is gingen we in op alle ins- en outs van ETF’s.

Tips ETF beleggen

De juiste ETF vinden

De beste ETF vinden is niet gemakkelijk. Er zijn namelijk meer dan 2.000 ETF’s die onderliggend allemaal verschillend zijn. De beste ETF kan bovendien voor iedereen anders zijn. Beleggers hebben namelijk verschillende doelen en een andere risico tolerantie. Hierdoor kan het zo zijn dat de beste ETF voor de één, ongeschikt is voor een ander. Daarom delen we in dit artikel tips voor ETF beleggen.

De eerste keuze die gemaakt moet worden is in welke activa je via een ETF wil beleggen. Hierbij heb je de keuze uit drie grote groepen, namelijk: aandelen, obligaties en grondstoffen. Er zijn zelfs ETF’s die bepaalde afgeleiden zoals de VIX volgen, maar deze zijn doorgaans gebaseerd op de bewegingen van deze groepen. Het is natuurlijk mogelijk om verschillende activa ETF’s in een portefeuille te combineren, maar doorgaans zit er in een ETF slechts één activa groep.

Nadat de activa is bepaald zijn de branche en regio zeer belangrijk. Wil je een duidelijke focus hebben op een land of sector of toch juist een zo’n breed mogelijke spreiding. Ook is het belangrijk om na te gaan wat voor strategie de ETF moet volgen. Wil je dat de ETF het dividend uitkeert of juist herinvesteert? Een andere belangrijke keuze is of je het valutarisico wil lopen of dat de ETF dit moet afschermen.

Investeerders in ETF’s moeten ook kijken naar de grootte en liquiditeit van de ETF. Bij erg kleine ETF’s is er de kans dat de ETF wordt opgeheven of dat de spread bij het aan- en verkopen van de ETF een stuk groter zijn. De kosten die gemaakt worden kunnen bij een groter effect relatief lager zijn, maar het is altijd belangrijk om ook de daadwerkelijke lopende kosten te bekijken.

Waaruit bestaat de ETF & wat zijn de kosten

Een belangrijke tip voor ETF beleggen is om te onderzoeken waar een ETF uit bestaat en wat de kosten zijn. Hoe een index wordt nagebouwd kan namelijk invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Met swaps heb je bovendien een mogelijk tegenpartij risico. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig volgen van de index. Een ETF die de index verslaat, is dan ook in sommige opzichten verdacht. Wat doet de ETF anders dan de index? Het doel is een gemiddeld resultaat, een afwijking moet dus zorgvuldig bestudeert worden.

Een balans tussen perfecte replicatie en de kosten is altijd belangrijk. Kleine afwijkingen worden al snel vergeven wanneer deze niet enkel in neerwaartse richting zijn. Zeker als de eigenaar van de ETF hiervoor gecompenseerd wordt met veel lagere kosten. Bij de kosten is het altijd van groot belang om naar de totale kosten te kijken en dus ook bijvoorbeeld transactiekosten binnen de ETF mee te nemen.

De tijdshorizon

De laatste tips voor ETF beleggen hebben te maken met de tijdshorizon van ETF’s. De meeste ETF’s worden gebruik voor investeringen op de lange termijn. De brede spreiding zorgt ervoor dat op de lange termijn de kans op grote tegenvallers wordt beperkt. Dit is echter niet altijd het geval. ETF’s kunnen ook gebruikt worden om heel gericht in te spelen op een bepaalde bredere economische ontwikkeling. Beleggers die zich niet richten op individuele aandelen, kunnen met een ETF bijvoorbeeld heel gemakkelijk exposure krijgen tot een bepaalde sector. Omgekeerde ETF’s en hefboom ETF’s zijn ook vooral voor dit doel ontworpen. Deze ETF’s zijn met name geschikt om in te spelen op een verwachte beweging en niet als  investering voor de lange termijn.

Wanneer de focus ligt op een ETF spaarplan voor de lange termijn, dan worden de kosten steeds belangrijker en is spreiding doorgaans belangrijker dan specifieke exposure naar een sector. Er kan met een lange tijdshorizon bovendien ook aan spreiding in tijd gedaan worden door over een langere periode in te leggen.

ETF’s zijn met name geschikt om gemakkelijk en tegen relatief lage kosten snel een zeer goed gespreide portefeuille op te zetten. Dit kan bovendien al met een lage inleg, waardoor het product onder meer zeer geschikt is voor beginnende beleggers. Daarnaast kunnen ETF’s ook gebruikt worden om in te spelen op een beweging in een bepaalde index. Dit kunnen bijvoorbeeld landen of sectoren zijn waar een belegger een bepaalde koersbeweging verwacht. Op de hoogte blijven van de nieuwste tips voor ETF beleggen? Iedere week publiceert LYNX een nieuwe ETF van de week.

Zelf beleggen in ETF’s en trackers?

Met ETF’s (Exchange Traded Funds) kunt u op een eenvoudige manier beleggen in een volledige index, bedrijfssector of opkomende markt. Via LYNX kunt u ETF’s kopen en verkopen op alle Europese beurzen. Het uitgebreide aanbod, de lage kosten en de handige trading tools maken LYNX dé ETF broker voor beleggers. 

Gerelateerde artikelen:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.