Beleggen in China: Shenzhen connectie

Een paar maanden na de start van de handelsconnectie tussen Hong Kong en Shanghai, heeft de Chinese overheid nu ook goedkeuring gegeven voor de beurs van Shenzhen. Dit geeft beleggers de mogelijkheid om op de tweede index van China te beleggen.

De connectie naar Shanghai is in november 2014 van start gegaan. Door deze connectie kunnen Westerse beleggers direct beleggen in aandelen genoteerd op de Shanghai Composite. Daarnaast kunnen Chinese beleggers op de Hang Seng beleggen, iets wat door de strenge kapitaalcontrole voorheen niet mogelijk was.

Er geldt een dagelijks quotum betreffende het bedrag wat op de beide beurzen via de connectie belegd kan worden. Voor beleggingen op de Hang Seng is dit 10,5 miljard RMB (ongeveer 1,5 miljard EUR) en voor beleggingen op Shanghai 13 miljard RMB. Ondanks de quota worden deze niet geheel benut. Buitenlandse beleggers zijn sceptisch vanwege de enorm opgelopen koersen op de Chinese beurzen. Ook de Chinezen zelf beleggen liever in Shanghai dan in grotere aandelen op de Hang Seng. Het gros van de Chinese beleggers is particulier en deze zoeken liever de small-caps dan de blue chips.

Chinese rally

Waar analisten zich al vaker hebben uitgelaten over de rally van Shanghai, is Shenzhen nog iets extremer. Over het lopende handelsjaar staat de Shenzhen Stock Exchange Composite Index 68% in de plus, vergeleken met 27% voor Shanghai. Over de afgelopen 12 maanden wist Shenzhen 135% te stijgen, waar Shanghai het met +122.65% ook alles behalve slecht heeft gedaan.

De waarderingen van aandelen genoteerd aan Shenzhen liggen aanzienlijk hoger dan in Shanghai. In Shenzhen is de gemiddelde koerswinstverhouding 49,91, waar deze verhouding in Shanghai op 20 ligt. Reden voor dit verschil in waardering komt voornamelijk doordat de helft van de aandelen aan de Shenzhen Composite zogenoemde new economy aandelen zijn. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven binnen de technologische en de medische sector.

Het openstellen van de connectie naar Shenzhen geeft een teken dat de Chinese overheid niet de intentie heeft om de rally op de aandelenmarkten te remmen. In juli zullen de eerste technische voorbereidingen afgerond zijn, waarna de handel waarschijnlijk in het vierde kwartaal daadwerkelijk van start gaat. LYNX zal haar beleggers wederom de mogelijkheid geven om via deze connectie te beleggen in China.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

Meer: