Liliputteraandelen

Op de OTC (Over The Counter) en de PK (Pink Sheets) dwaalt het dakloos talent rond. Er kiemen briljante ideeën en er botten misdadige initiatieven. Er kan bijna alles. Deze beurzen nemen je mee naar het begin van het Wilde Westen : kwakzalvers, goudzoekers, revolverhelden, pek en veren, hoerenmadammen, grondploeteraars. The Good, The Bad and The Ugly. Géén regels of deontologische code.

Wie het kleine niet eert …

Heel wat mature bedrijven focussen zich momenteel zwaar op het plezieren van hun referentieaandeelhouders. Daarom merk je constante ontslagrondes, een verhoogde activiteit op het vlak van fusies, een steeds belangrijker wordend thesauriebeheer, en een gespierde aandacht voor dividendverhoging en inkoop eigen aandelen.

Kleine bedrijfjes groeien spitsvondiger, ambitieuzer en daadwerkelijker. Kleintjes hebben een minder rigide visie over het begrip winst. Kleintjes bouwen de brug naar de toekomst. Beleggen in kleine aandeeltjes ontmaagden me keer op keer, het is telkens de eerste keer : soms valt het tegen, soms suis ik als een meteoriet door het heelal. Une petite histoire is zoveel mooier als je ze zelf hebt verzonnen of aan den lijve hebt ondervonden. Bovendien heb ik zelden geld verdiend op de beurs door te luisteren naar wat de mainstream opinie me vertelt te moeten doen. Na zovele jaren beleggen schat ik mijn gelijk hoger in. En als ik ongelijk heb, is dat tenminste beter verteerbaar. Als ik ontmaagd word, wil ik daar zélf bij zijn en het niet horen van iemand anders.

Ik denk dat je het begint te snappen : beleggen in lilliputteraandelen houdt me scherp en in vorm. Het brengt regelmatig de noodzakelijke shot rock-‘n-roll in mijn beleggingsleven.

Indiana Jones gaat op zoek naar het nieuwe Apple

Kleine aandelen (small caps/pennystocks) zijn een must in elke aandelenportefeuille. Zij bezorgen zuurstof in de modderige beurskikkerpoel, ze injecteren bubbels in het glas en inflatie in het rendement van je aandelenportefeuille.

Via deze aandeeltjes zoek ik – als een Indiana Jones – naar superrendementen. Misschien ontdek ik wel het nieuwe Apple ? Of misschien verleen ik wel onderdak aan het nieuwe Microsoft ? Daarom pleit ik voor het absolute eerherstel van pennystocks : wég met de onterechte negativiteit rond dit soort aandelen, wég met het mainstream denken !

Opgestoken middenvinger naar de speculatietaks !

Lilliputteraandelen koop je altijd als ze zich in hun incubatieperiode bevinden. Langetermijnvisie. Wachten tot het ei eventueel uitgebroed wordt. Je koopt ze als onderdeel van je persoonlijke pensioenspaarplan.

Ik bestempel lilliputteraandelen dan ook als eeuwigdurende opties.

Héy, komt dat goed uit, zeg : een speculatietaks (je weet wel : die onzinnige en hypocriete maatregel die de huidige Belgische belastingsregering wil invoeren om haar brave burgers te pesten met 33% op een verkoop met winst binnen de 6 maanden) heeft géén vat op deze eeuwigdurende opties, want daklozen haal je enkel in huis om ze de hoopvolle boodschap te bieden dat je ze voor meerdere jaren een warme terugkeerplek garandeert.

Lilliputteraandelen

Jacky De Donder is oprichter en hoofdredacteur bij  BeursBubbels.
Volg zijn columns bij LYNX of via  Twitter.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Copyright: 2015 Lynx BV

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws