Artikel laten voorlezen

In New York zijn de Amerikaanse beurzen afgelopen vrijdag hoger gesloten. De S&P 500 steeg met 0,41% naar 4.604 punten en de Nasdaq won 0,45% bij een slot op 14.404 punten. De S&P 500 noteerde vorige week de hoogste slotnotering van het jaar, maar moet zijn intraday high van 2023, die in juli werd neergezet, nog overtreffen. Alle belangrijke gemiddelden sloten de week af met winsten, waarbij zowel de S&P als de Dow voor de 6e week op rij hoger sloten, hun langste reeks sinds 2019.

Beleggers reageerden op het banenrapport van november en de gegevens uit de consumentenenquête van de Universiteit van Michigan, die beide wezen op een veerkrachtige economie en afkoelende inflatie, wat de hoop op een zogeheten zachte landing aanwakkerde.

Het nonfarm payrolls report van november toonde een onverwachte daling van het werkloosheidscijfer. Het werkloosheidscijfer daalde van 3,9% in november naar 3,7%, terwijl verwacht werd dat het gelijk zou blijven. De economie voegde 199.000 banen toe, iets meer dan de 190.000 banen die Dow Jones had geschat en veel meer dan de 150.000 banen die in oktober werden toegevoegd.

De cijfers wekten eerst de bezorgdheid dat de economie te goed draait om de inflatie voldoende te laten afkoelen, zodat de Fed mogelijk toch niet kan beginnen met het veranderen van het rentebeleid. Het merendeel van de traders verwacht toch dat de Fed volgend voorjaar al zal beginnen met het verlagen van de rente. Tijdens het rentebesluit van aanstaande woensdag zal de Amerikaanse centrale bank vermoedelijk de rente ongemoeid laten.

Aan de andere kant zou het banenrapport ook kunnen suggereren dat de Fed de Amerikaanse economie naar een zachte landing leidt, met gestage groei te midden van dalende inflatie. Het gemiddelde uurloon, een belangrijke inflatie-indicator, steeg in november zoals verwacht, terwijl de economie meer banen toevoegde dan de voorgaande maand.

Ondertussen liet onderzoek van de University of Michigan zien dat de inflatieverwachtingen daalden en het consumentenvertrouwen in december steeg naar het hoogste niveau sinds juli. Vandaag staat er vrij weinig op de beursagenda, maar later deze week worden nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers voor november verwacht. Ook verschijnt de producentenprijsindex en vinden we de detailhandelsverkopen terug op de agenda. 

Azië overwegend hoger & Europa opent vlak

De Chinese aandelenbeurzen lieten een stevige draai zien, nadat nieuwe cijfers wezen op aanhoudende deflatoire druk door een zwakke binnenlandse vraag. China’s CSI 300 index steeg 0,68% na een daling van meer dan 1% eerder op de dag. De Hang Seng index in Hong Kong noteerde 1% lager, nadat eerst nog een verlies van ruim 2% op de borden stond.

De inflatiecijfers van november uit China toonden een sneller dan verwachte daling van de consumentenprijzen. De CPI daalde met 0,5% op jaarbasis, meer dan de daling van 0,1% die economen hadden voorspeld. De producentenprijsindex daalde met 3% op jaarbasis vergeleken met de daling van 2,6% in oktober en de verwachting van een daling van 2,8%. Het was ook de 14e maand op rij dat de PPI daalde en de snelste daling sinds augustus.

Aandelen in Japan sprongen daarentegen omhoog op de groeiende hoop dat de Japanse centrale bank de rente volgende week mogelijk niet zal verhogen. De Japanse Nikkei 225 index noteerde 1,5% hoger. De Europese markten gaan maandag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet. Vrijdag stegen de beurzen sterk in navolging van het sterke Amerikaanse banenrapport.

Beursagenda

Maandag 11 decemberJPY – BSI Index Sentiment Grote Producenten00:50
Dinsdag 12 decemberDE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
11:00
11:00
14:30
Woensdag 13 decemberJPY -Tankans Kapitaaluitgaven
EUR – Industriële Productie
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Ruwe olievoorraen
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
00:50
11:00
14:30
16:30
19:00
20:30
Donderdag 14 decemberEUR – ECB rentebesluit
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Jobless claims
EUR – ECB Persconferentie
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
14:15
14:30
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 15 decemberCNY – Industriële Productie
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Handelsbalans
VS – Industriële Productie
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
03:00
10:00
11:00
15:15
15:45

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.