Artikel laten voorlezen

Gisteren vertoonden de Amerikaanse aandelenindices een gemengd beeld. De Nasdaq 100, een technologiebeurs, sloot 0,02% lager op 16.008 punten, slechts een klein stukje verwijderd van de all-time high, die gisteren op een moment nog maar 3,57% bedroeg. De Dow Jones steeg daarentegen met 0,27% tot 35.520 punten, terwijl de S&P 500 onveranderd bleef op 4.555 punten. Ondanks de hoge rente blijven de aandelenindices sterke prestaties tonen in het vierde kwartaal. De Amerikaanse inflatie neemt sterk af, de arbeidsmarkt blijft robuust, en andere macro-economische gegevens zoals het BBP en consumentenvertrouwen wijzen op een mogelijke zachte landing. Steeds meer officials van de Federal Reserve geven aan het huidige monetaire beleid te willen handhaven in afwachting van nieuwe gegevens. De afwezigheid van agressieve retoriek ondersteunt het positieve beleggerssentiment, zoals blijkt uit de VIX die nu rond de 13 punten noteert, wat duidt op een weinig angstig beleggerspubliek.

Op sectorniveau presteerde de vastgoedsector het sterkst, gevolgd door de financiële sector. De energie- en communicatiesector daarentegen waren de zwakste. Inzake individuele aandelen keek men uit naar de kwartaalcijfers van Salesforce. Nabeurs bleek dat het bedrijf een winst per aandeel van $2,11 behaalde, hoger dan de verwachte $2,06. De omzet over het afgelopen kwartaal was conform de verwachtingen met $8,72 miljard. Salesforce ziet het vierde kwartaal rooskleurig in, met een verwachte winst per aandeel tussen $2,25 en $2,26. Voor 2024 wordt een winst per aandeel van ongeveer $8,18 tot $8,19 verwacht, met een jaaromzet van rond de $9,22 miljard. Het aandeel Salesforce steeg met 2,41% en klom nabeurs nog eens met 8,75%.

Vandaag komt OPEC+ bijeen om de oliemarkt te bespreken. De WTI op NYMEX noteert momenteel rond de $78 per vat, terwijl de dichtstbijzijnde future voor Brent-olie ongeveer $83 per vat bedraagt. Volgens het Energy Information Administration (EIA) namen de olievoorraden vorige week toe met 1,6 miljoen vaten, na een stijging van 8,7 miljoen vaten de week ervoor. Een aanhoudende toename van de olievoorraden is niet wenselijk voor OPEC+ vanwege de mogelijke invloed op de prijzen. Het blijft afwachten of OPEC+ vandaag of morgen voor een verrassing zal zorgen.

LYNX+ Platform, Nasdaq 100 index, 30/11/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we een sterke prestatie van de Nikkei 225, die rond de 33.500 punten blijft noteren. Vandaag staat de Japanse index 0,50% in het groen. De Hang Seng-index uit Hongkong vertoont daarentegen de laatste tijd opmerkelijke zwakte. Sinds begin 2023 vertoont deze index een dalende trend en noteert vandaag een bescheiden stijging van 0,13%. De Shanghai Composite in China noteert eveneens een lichte stijging van 0,10% voor de dag.

De Europese aandelenmarkten lijken enigszins achter te blijven bij de Amerikaanse. De BEL 20 in België steeg gisteren met 0,17% tot 3.511 punten, terwijl de AEX in Nederland met 0,08% steeg tot 762 punten. De DAX in Duitsland lijkt de afgelopen weken de sterkste Europese index te zijn, mede door de sterk dalende inflatie. Gisteren klom deze index met 1,15% tot 16.173 punten, wat slechts 1,94% onder de all-time high is. Uit China kwam vandaag het nieuws dat de productie PMI lager uitviel dan verwacht, met een score van 49,4. Beleggers hopen dat dit de Chinese overheid aanzet tot verdere stimuleringsmaatregelen voor de economie.

Voor vandaag wordt in Europa met name uitgekeken naar de publicatie van werkloosheidscijfers en inflatieverwachtingen, die belangrijke indicatoren kunnen zijn voor de richting van de markten en het monetaire beleid. De futures duiden een groene opening aan op de Europese beurzen. Winsten lopen op tot 0,23 %.

LYNX+ Platform, BEL 20 index, 30/11/2023

Beursagenda

Donderdag 30 novemberJPY – Industriële Productie
CNY – Productie PMI
DE – Detailhandelsverkopen
DE – Werkloosheidscijfer
EUR – Inflatie (CPI)
VS – PCE prijsindex
VS – Jobless Claims
VS – PCU prijsindex
VS – Persoonlijke uitaven
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Voorlopige huisverkopen
00:50
02:30
08:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
15:45
16:00
Vrijdag 1 decemberCNY – Caixin Industriële Productie PMI
EUR – Productie PMI
VS – ISM Productie PMI
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
02:45
10:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

www.ir.eia.gov/wpsr/wpsrsummary.pdf

www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-29/stock-market-today-dow-s-p-live-updates?srnd=markets-vp

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.