Artikel laten voorlezen

De Dow Jones index sloot donderdag op een nieuw hoogtepunt na voor het eerst de 37.000 punten te hebben overschreden op woensdag. De S&P 500 en de Nasdaq Composite zagen ook stijgingen, waarbij de S&P 500 ook dicht bij het bereiken van een nieuwe all-time high staat. De breedsamengestelde index staat slechts 1,6% verwijderd van zijn record in januari 2022. De Nasdaq steeg gisteren met 0,19% en staat ongeveer 8% af van zijn hoogste ooit slot.

De rendementen op staatsobligaties daalden deze week aanzienlijk. De 10-jaars Treasury-rente daalde tot onder de 4%, na een piek van meer dan 5% in oktober. Mede hierdoor blijft het sentiment onverminderd positief. Op woensdagavond kondigde de Fed min of meer drie renteverlagingen aan in 2024. Gisteren bleek dat de detailhandelsverkopen in november met 0,3% op jaarbasis zijn gestegen. Dat was flink beter dan de verwachte 0,1% krimp en de 0,2% krimp in oktober. Samen met recente mildere inflatiecijfers versterkten dit de hoop dat de Fed een zachte landing voor de economie zou kunnen realiseren. Dit ideale scenario zorgt momenteel voor een positieve stemming op de aandelenbeurzen.

Intel heeft gisteren zijn nieuwe computerchips onthuld, waaronder Gaudi3, een chip voor kunstmatige intelligentie die speciaal is ontworpen voor generatieve AI-software. Gaudi3 zal volgend jaar gelanceerd worden en zal concurreren met rivaliserende chips van Nvidia en AMD, die krachtige en energie-intensieve AI-modellen aandrijven. Prominente AI-modellen zoals OpenAI’s ChatGPT draaien op Nvidia GPU’s in de cloud, wat een van de redenen is waarom het aandeel Nvidia dit jaar bijna 230% is gestegen. Bedrijven zoals AMD en nu ook Intel hebben chips aangekondigd in de hoop AI-bedrijven weg te lokken van Nvidia’s dominante marktpositie. Op donderdag steeg het aandeel Intel met 1,37%, terwijl Nvidia 0,54% hoger de dag uitging.

ECB handhaaft rente, maar verlaagt groeiprognose

Gisteren heeft de ECB besloten om de rentetarieven onveranderd te laten, in lijn met de verwachtingen van de markt. Het belangrijkste rentetarief bleef staan op 4%. Dit was de tweede opeenvolgende vergadering zonder rentewijziging. De focus ligt nu op het sneller verkleinen van de balans. Ondanks de scherpe daling van de inflatie in de eurozone, blijft een toekomstige renteverlaging een belangrijk aandachtspunt voor beleggers. De ECB heeft namelijk ook zijn groeivoorspellingen naar beneden bijgesteld. Voor 2023 wordt nu een gemiddelde reële BBP-groei van 0,6% verwacht, terwijl de voorspelling voor 2024 op 0,8% staat. Voor 2025 blijft de verwachting ongewijzigd op 1,5%. Wat betreft inflatie, zien we een verwachte gemiddelde van 5,4% in 2023, dalend naar 2,7% in 2024 en verder naar 2,1% in 2025.

Een belangrijk punt van aandacht is de kerninflatie, exclusief energie en voedsel, die naar verwachting dit jaar 5% zal bedragen en zal afnemen naar 2,7% in 2024, 2,3% in 2025, en 2,1% in 2026. Deze blijvend hoge binnenlandse prijsdruk, vooral vanwege de stijging in arbeidskosten, blijft een zorg voor de economie.

Europese beurzen reageerden positief, met de Euro Stoxx 600-index en de AEX-index die het hoogste niveau sinds januari 2022 bereikten. Op de valutamarkten zagen we de euro stijgen tegenover de dollar, met een toename van 0,8% tot 1,10. Deze bewegingen weerspiegelen ook de beslissing van de Amerikaanse Federal Reserve om de rentetarieven stabiel te houden.

Uit China kwam het nieuwe dat de industriële productie in november het snelste tempo sinds februari vorig jaar bereikte, maar de groei in de detailhandelsverkopen viel tegen. Dit wijst op een ongelijkmatig herstel van ‘s werelds op een na grootste economie. De industriële output groeide met 6,6% op jaarbasis, meer dan de verwachte 5,6%, en de detailhandelsverkopen stegen met 10,1%, minder dan de verwachte 12,5%. Toch zaten de beurzen stevig in de lift, de Hang Seng index ging met een stijging van 2,4% aan de leiding. In Europa openen de beurzen ongeveer 0,4% hoger.

Beursagenda

Vrijdag 15 decemberCNY – Industriële Productie
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Handelsbalans
VS – Industriële Productie
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
03:00
10:00
11:00
15:15
15:45

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.