Artikel laten voorlezen

Wall Street sloot dinsdag gemiddeld lager na tegenvallende kwartaalcijfers en stijgende rendementen op Amerikaanse staatsobligaties. De Dow Jones daalde met 0,58% tot 37.337 punten. De technologiebeurs Nasdaq 100 bleef nagenoeg onveranderd met een lichte stijging van 0,05% tot 16.833 punten. De brede S&P 500 verloor 0,27% en sloot af op 4.766 punten.

Op sectorniveau waren vooral de materialen- en energiesector zwaar getroffen. De Empire State Productie-Index in de VS, die gisteren werd gepubliceerd, viel aanzienlijk lager uit dan verwacht. Vanmiddag worden de detailhandelsverkopen bekendgemaakt, waarbij analisten een maand-op-maand stijging van 0,4% verwachten.

Vandaag staan de kwartaalcijfers van Prologis, Charles Schwab, U.S. Bancorp, Kinder Morgan, Discover Financial Services en Citizens Financials op de agenda.

Een van de aandelen die gisteren fors daalde, was Boeing. De vliegtuigproducent staat onder druk na incidenten met de Boeing 737 MAX. Beleggers maken zich zorgen over mogelijke productievertragingen door verhoogde kwaliteitscontroles. Daarnaast loopt er mogelijk een onderzoek van de Amerikaanse Federal Aviation Administration. Wells Fargo meldt dat dit onderzoek zich momenteel beperkt tot de MAX 9, maar uitbreiding naar andere modellen wordt realistisch geacht. Hierdoor heeft Wells Fargo een adviesverlaging voor Boeing naar ‘equal weight’ doorgevoerd. Het aandeel Boeing verloor gisteren bijna 8% en staat sinds begin dit jaar 22% lager.

Niet alles was echter negatief. Advanced Micro Devices, bijvoorbeeld, steeg gisteren met meer dan 8%. De koers sloot dicht bij de all-time high. Barclays voorspelt dat de producent van microprocessoren en videokaarten dit jaar ongeveer $4 miljard aan omzet kan genereren uit de verkoop van AI-chips, en heeft daarom het koersdoel verhoogd. Nvidia en AMD profiteren beide sterk van de AI-trend.

LYNX+ platform, Aandeel AMD, 17/01/2024

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we een rode beursdag. Nikkei 225 uit Japan noteert 0,40 % lager voor de dag. De Hang Seng index uit Hong Kong verliest maar liefst 4,20 % en noteert nu op een laagste koers sinds eind 2022. Shanghai Composite noteert 1,84 % lager. Beleggers reageren op zwakke macro-economische cijfers van de tweede grootste economie ter wereld. Deze groeide in 2023 5,2 % terwijl 5,3 % verwacht werd. Ook de detailhandelsverkopen stelden teleur. Jaar op jaar publiceert China een groei van 7,4 % terwijl 7,9 % verwacht werd. De vastgoedsector blijft een blok aan het been van de Chinese economie. Er zijn verschillende initiatieven genomen om de activiteit in de sector te verhogen maar op de resultaten is het wachten.

In Europa daalde de BEL 20 index met 1 % richting 3.630 punten. De AEX bleef enigszins stabiel met een beperkt verlies van 0,12 % en een slotkoers van 778,54 punten. De DAX en Euro Stoxx 50 eindigden respectievelijk 0,57 % en 0,44 % lager.

Voorbeurs kwam Just Eat Takeaway.com met kwartaalcijfers. Het aantal orders daalde globaal met 7 % tot 223,1 miljoen. De grootste daling werd gerealiseerd in Noord-Amerika en Zuid-Europa en Nieuw-Zeeland. EBITDA voor 2023 zou komen te liggen op € 320 miljoen wat op zich wel hoger ligt dan de eerder gecommuniceerde vooruitzichten van € 310 miljoen. In het afgelopen semester realiseerde het bedrijf een break-even kasstroom. De vooruitzichten voor 2024 zal het bedrijf bekendmaken op 28 februari.

www.justeattakeaway.com/results-and-reports

Europese beurzen gaan voorbeurs fors lager. Verliezen lopen op tot 1,13 %.

Beursagenda

Woensdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Beige Book
VS – FOMC-lid WIlliams spreekt
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15
16:00
16:00
20:00
21:00
Donderdag 18 januariVS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
14:30
14:30
14:30
17:00
17:30
Vrijdag 19 januariDE – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Michigan Inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.edition.cnn.com/2024/01/16/investing/boeing-stock-faa-investigation/index.html

www.cnbc.com/2024/01/16/amd-shares-rise-jump-7percent-and-head-for-highest-close-since-2021.html

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.