Artikel laten voorlezen

Gisteren was het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) aan de orde, en de Amerikaanse centrale bank heeft besloten de rente ongewijzigd te laten. De rente blijft voorlopig staan op 5,25% tot 5,5%. Wat de beleggers echter enthousiast maakte, was niet zozeer deze pauze, maar de rentevoorspellingen voor 2024. De zogenaamde ‘dot plot’ geeft aan dat de Fed verwacht de rente met 0,75% te verlagen in 2024. Op basis van de dot plot zou de rente eind 2024 dus mogelijk op 4,6% uitkomen. Aangezien de Fed meestal werkt met aanpassingen van 0,25%, zou dit neerkomen op drie verlagingen van elk 0,25%.

Centrale banken staan niet bekend om hun nauwkeurige inflatievoorspellingen. Toch gaf de Fed gisteren aan te verwachten dat de inflatie in 2026 zal dalen naar het streefcijfer van 2%.

Deze aankondigingen werden positief ontvangen door beleggers, wat leidde tot hogere koersen. De Dow Jones-index steeg met 1,40% naar 37.102 punten. De technologiebeurs Nasdaq 100 ging omhoog met 1,09% naar 16.546 punten. De brede S&P 500 sloot de dag af op 4.706 punten, een stijging van 1,30%. Dit ‘risk-on’-sentiment was ook merkbaar in de valutamarkten, waarbij de Amerikaanse dollar in waarde daalde ten opzichte van andere grote valuta’s zoals de euro en het Britse pond.

Naast het rentebesluit is het ook belangrijk te vermelden dat gisteren de Amerikaanse producentenprijsindex (PPI) werd gepubliceerd, die lager uitviel dan verwacht, wat wijst op een afnemende inflatie.

Op het niveau van individuele aandelen zagen we grote sprongen, onder andere bij Vertex Pharmaceuticals. Het aandeel steeg met meer dan 13% na positieve testresultaten van een potentieel nieuw medicijn tegen zenuwpijn. Vertex bereikte hiermee een recordkoers. Tot slot was er opmerkelijk nieuws over Tesla: in de VS zijn meer dan 2 miljoen Tesla-auto’s teruggeroepen vanwege mogelijke problemen met het autopilotsysteem. Ondanks dit nieuws bleef het aandeel Tesla redelijk stabiel, mede dankzij het algemeen optimistische beurssentiment.

LYNX+ Platform, Nasdaq 100, 14/12/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we momenteel een gemengd beeld op de beurzen. Terwijl de Japanse Nikkei 225 ongeveer 0,75% lager noteert, maakt de Hang Seng-index in Hongkong een mooie opwaartse sprong van 0,90%. De Shanghai Composite, die traditioneel een lagere volatiliteit kent, noteert 0,19% lager voor de dag.

Vandaag blijven de centrale banken in de schijnwerpers staan. In Zwitserland zal het rentebesluit worden gepubliceerd. De rente staat daar momenteel op 1,75%, en men verwacht geen verhoging. Daarnaast zal de Bank of England haar rentebesluit bekendmaken. Ook hier wordt geen renteverhoging verwacht, waardoor de rente op 5,25% zou blijven. Tot slot zal de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentebesluit publiceren. Ook van de ECB wordt geen renteverhoging meer verwacht, waardoor de rente naar verwachting op 4,5% zal blijven.

In Europa wijzen de futures op een positieve opening van de beurzen. Dit kan in eerste instantie te wijten zijn aan het optimisme op Wall Street. Echter, beleggers moeten alert blijven op het rentebesluit van de ECB en, misschien nog belangrijker, de persconferentie van Christine Lagarde, de president van de ECB.

Beursagenda

Donderdag 14 decemberEUR – ECB rentebesluit
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Jobless claims
EUR – ECB Persconferentie
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
14:15
14:30
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 15 decemberCNY – Industriële Productie
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Handelsbalans
VS – Industriële Productie
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
03:00
10:00
11:00
15:15
15:45

Gebruikte bronnen:

www.cnbc.com/2023/12/13/fed-interest-rate-decision-december-2023.html

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.